Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

powiększone wezly chłonne

Autor: mila26 • 04.02.2014 19:18 • 1 odpowiedzi

mila26

04.02.2014 19:18

Odpowiedz
Witam,

Od kilku miesięcy mam powiększone wezly chłonne. Mialam robione podstawowe badania krwi m.in. OB i wszystko wyszlo dobrze. Oprocz tego robilam USG i wyszlo, że mam po lewej stronie żuchwy wezel o wymiarach 16x9mm bez wyraźnej wnęki, w lewym dole pachowym 17x9mm ze słabo widoczną wnęką oraz w lewej pachwinie kuliste wezły chłonne ok 9 mm. Lekarz robiący USG kazal mi koniecznie zrobić biopsję węzła w pachwinie. Biopsję cienkoiglową mialam kilka tygodni temu, nic nie wykazala. Od biopsji nie robilam innych badań. Uznalam, że jestem zdrowa i nie będę szukala sobie choroby na siłę. Jednak wczoraj zauważylam, że mam chyba kolejny kulisty wezel (przynajmniej tak mi się wydaje) w tej nieszczęsnej pachwinie. Ksztaltem i wielkością przypomina ten, ktorego robiona byla biopsja. Czy jest się czymś przejmować? Szukać dalej przyczyny? Nie chce nie potrzebnie bardziej potrzebującym zajmowac miejsca w kolejce do lekarza, czy badania. Poza tym w miarę dobrze się czuje. Jedynie mam spuchnięte oba kolana i bolą mnie plecy ale to tylko w jednym miejscu.

Tilia

04.02.2014 21:03

Odpowiedz

O 20:18, dnia 2014-02-04 mila26 napisał(-a):

Witam,

Od kilku miesięcy mam powiększone wezly chłonne. Mialam robione podstawowe badania krwi m.in. OB i wszystko wyszlo dobrze. Oprocz tego robilam USG i wyszlo, że mam po lewej stronie żuchwy wezel o wymiarach 16x9mm bez wyraźnej wnęki, w lewym dole pachowym 17x9mm ze słabo widoczną wnęką oraz w lewej pachwinie kuliste wezły chłonne ok 9 mm. Lekarz robiący USG kazal mi koniecznie zrobić biopsję węzła w pachwinie. Biopsję cienkoiglową mialam kilka tygodni temu, nic nie wykazala. Od biopsji nie robilam innych badań. Uznalam, że jestem zdrowa i nie będę szukala sobie choroby na siłę. Jednak wczoraj zauważylam, że mam chyba kolejny kulisty wezel (przynajmniej tak mi się wydaje) w tej nieszczęsnej pachwinie. Ksztaltem i wielkością przypomina ten, ktorego robiona byla biopsja. Czy jest się czymś przejmować? Szukać dalej przyczyny? Nie chce nie potrzebnie bardziej potrzebującym zajmowac miejsca w kolejce do lekarza, czy badania. Poza tym w miarę dobrze się czuje. Jedynie mam spuchnięte oba kolana i bolą

Nie odpuszczaj. Węzły ze slabo widoczna wneka nie sa prawidlowe. Zrob znow badania krwi-morfologie z rozmazem, ob, crp, ldh i idz do onkologa (bez skierowania). To nie musi byc nowotwor ale onkolog nie zbagatelizuje sprawy i powie Ci co dalej. '