Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy jest sie czym przejmować?

Autor: Cassie • 24.01.2014 20:05 • 3 odpowiedzi

Cassie

24.01.2014 20:05

Odpowiedz
Witam, pisze dlatego ponieważ niepokoją mnie objawy które trwają od ponad roku i od ok. 2 miesięcy się nasiliły.
Całe dzieciństwo miałam średnio powiększone węzły chłonne na szyi, przy tym nic innego co byłoby niepokojące.
2 lata temu trzy krotnie w odstępach po 4-6 miesięcy miałam problem z brzuchem, jelitami całym tamtejszym obrębem, nie mogłam jeść, bolało strasznie, schudłam, przypuszczali że to Crohn, jednak na badaniach został wykluczony i za 3cim razem kiedy dostałam taki "atak" lekarz stwierdził ze może to być chłoniak, na TK wyszedł jakiś guzek w brzuchu, wysłano mnie do onkologa, a on odesłał mnie na laparoskopie.
Laparoskopie zrobiono w odstępie 3 tyg od TK (kiedy już atak się skończył, zazwyczaj było to 2 tyg męczarni)i nie znaleziono nic.
Stwierdziłam że nic się nie dzieje i wyjechałam za granice.
1,5 roku temu węzły po lewej stronie strasznie się powiększyły, nigdy nie maleją bo antybiotykach, są zbite, ale niebolące i od tamtego czasu stopniowo mam coraz mniej siły, sporadyczne lecz mocne swędzenie kości piszczelowych, ciągłe bóle kostne stawowe mięśniowe, całego ciała, jeszcze pół roku temu jakoś mogłam to znosić ale w tym momencie jest tak źle że nie mogę już funkcjonować,mam 22 lata, a nie mam siły pracować, wychodzić ze znajomymi, do tego od jakiś 3 tygodni doszedł straszny ból obojczyków kręgosłupa węzłów po alkoholu który jest nie do wytrzymania.
Robiłam test ANA, wyszedł pozytywnie, w morfologi wszystko w normie.
Czuje się beznadziejnie,wpadłam na pomysł USG węzłów chłonnych. Czy to pomoże nakierować co może być nie tak?
Bo nie mam pojęcia gdzie udać się z tymi objawami i jakie badania zrobić, żeby nie zostać odesłaną z "kwitkiem".
Pozdrawiam, góry dziękuje za odpowiedzi

Tilia

24.01.2014 21:41

Odpowiedz

O 21:05, dnia 2014-01-24 Cassie napisał(-a):

Witam, pisze dlatego ponieważ niepokoją mnie objawy które trwają od ponad roku i od ok. 2 miesięcy się nasiliły.

Całe dzieciństwo miałam średnio powiększone węzły chłonne na szyi, przy tym nic innego co byłoby niepokojące.

2 lata temu trzy krotnie w odstępach po 4-6 miesięcy miałam problem z brzuchem, jelitami całym tamtejszym obrębem, nie mogłam jeść, bolało strasznie, schudłam, przypuszczali że to Crohn, jednak na badaniach został wykluczony i za 3cim razem kiedy dostałam taki "atak" lekarz stwierdził ze może to być chłoniak, na TK wyszedł jakiś guzek w brzuchu, wysłano mnie do onkologa, a on odesłał mnie na laparoskopie.

Laparoskopie zrobiono w odstępie 3 tyg od TK (kiedy już atak się skończył, zazwyczaj było to 2 tyg męczarni)i nie znaleziono nic.

1,5 roku temu węzły po lewej stronie strasznie się powiększyły, nigdy nie maleją bo antybiotykach, są zbite, ale niebolące i od tamtego czasu stopniowo mam coraz mniej siły, sporadyczne lecz mocne swędzenie kości piszczelowych, ciągłe bóle kostne stawowe mięśniowe, całego ciała, jeszcze pół roku temu jakoś mogłam to znosić ale w tym momencie jest tak źle że nie mogę już funkcjonować,mam 22 lata, a nie mam siły pracować, wychodzić ze znajomymi, do tego od jakiś 3 tygodni doszedł straszny ból obojczyków kręgosłupa węzłów po alkoholu który jest nie do wytrzymania.

Czuje się beznadziejnie,wpadłam na pomysł USG węzłów chłonnych. Czy to pomoże nakierować co może być nie tak?

Bo nie mam pojęcia gdzie udać się z tymi objawami i jakie badania zrobić, żeby nie zostać odesłaną z "kwitkiem".

Zrob morfologie koniecznie z rozmazem, ob, crp, ldh oraz USG powiekszonych wezlow. A potem idz z wynikami do onkologa i skrobnij tu co wyszlo.

Domin

25.01.2014 20:06

Odpowiedz

O 21:05, dnia 2014-01-24 Cassie napisał(-a):

Cześć nie ma co bagatelizować takich objawów ja też olewałem bóle pod łopatką, bóle obojczykiem częste przeziębinia i bóle reumatidalne, i te zlewne poty które występowały już rok temu, i co sie okazało w październiku wywaliło mi dwa guzy na szyi, które zmusiły mnie już do wykonania badan i diagnozy. Wykonano TK i biopsje węzła wynik niestety że to Ziarnica Złośliwa. Tak więc leć zrób TK klatki i brzucha (odżałuj parę złotych )i biopsje węzła sprawdź czy nie siedzi tam jakieś dziadostwo po USG to nie wiem czy Ci coś znajdą...

Cassie

26.01.2014 02:54

Odpowiedz
Hej dzieki za rady, napewno wykonam TK o ile uda mi sie wbic w jakis termin bo jade do polski tylko na tydzien w przyszlym tyg, dluzej urlopu mi nie dadza :(
Pol roku temu gdy poszlam z bolami do ogolnego powiedzial mi ze to od rosniecia a wezly to moi urok, bo w morfologi wszystko bylo ok i tylko zelazo duzo podwyzszone.
Wiec zrezygnowana uznalam ze ma racje i wrocilam do Uk.
Do tego mam straszne dusznosci ale to chyba przez astke chociaz ja mialam zawsze wysilkowa a nie napadowa jak teraz.
Slicznir dziekuje za odpowiedzi napisze co i jak po powrocie, pozdrawiam :)