Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Czy chirurg onkolog może od razu na poradzie wyciąć węzeł do badania?
Komentujesz wpis użytkownika
Magda
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 16:58, dnia 2014-02-28 Magda napisał(-a): > > O 14:53, dnia 2014-02-28 Joasia napisał(-a): > > > O 11:37, dnia 2014-02-28 Magda napisał(-a): > > > > Magda, test p/ciał IGG wykazuje dawne zachorowanie, patrząc na czas twoich objawów na pewno nie masz aktywnej mononukleozy, ew. możesz mieć przewlekłą, wiec p/ciał IGM ja już bym nie robiła. Kosztu badania nie znam, poszukaj sobie ew. w necie. > > Poza tym szukałam jeszcze o mononukleozie i też znalazłam ciekawy artykuł, opracowanie medyczne przypadku kobiety, która miała mono przewlekłą - objawy jak ziarnica+AZS+dziwne wysypki, do tego poty nocne, chudnięcie itd. Kilka lat chodziła po lekarzach, aż któryś wpadł na pomysł żeby zrobić p/ciała - i potem leżała w szpitalu i leczyli ja z tej mononukleozy. > > Nie chcę tutaj jakoś przekonywać Cię do zrobienia badania, ale zanim zacznie się robić bardziej szkodliwe czy inwazyjne badania, typu tomografy czy wycinanie węzła, warto zrobić dostępne badania krwi. > > Życzę zdrówka :) > Dzięki. Na onkolodzy.net lekarz też mi radził wykonać dokładniejszy test na mononukleozę i doradził iść do hematologa, tylko rodzinna mnie nie chce skierować do hematologa, chociaż już dwa razy prosiłam. Widziałam, że w najtańszym laboratorium w Poznaniu (na ul. Juraszów) jedno przeciwciało to koszt bodaj 20 paru zł (jest też ''test na mononukleozę 80 zł ale nie wyjaśniają co dokładnie, jak będę na miejscu to się dowiem). W sumie do mononukleozy pasowały by też te limfocyty atypowe w grudniu. Czyli czekają mnie znów dwa kłócia. Ostatnio jedno ze skierowania od rodzinnej, a jedno prywatnie (gdzie indziej, bo dużo taniej). I teraz tak samo, morfologia od rodzinnej jedno miejsce, ta mononukleoza - inne. Ale dziękuję za rady, może to coś da. Jeszcze cały czas sie zastanawiam nad Lambliozą, ktoś na forum miał objawy jak ja i okazało się ze to lamblioza. Mialam 3 razy badanie kału ale tylko raz pod kątem pasozytow (chociaz mialo byc kazde pod katem pasozytow, ale nie wiedziec czemu, dwa kolejne zrobili mi na krew utajoną).
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź