Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Czy chirurg onkolog może od razu na poradzie wyciąć węzeł do badania?
Komentujesz wpis użytkownika
Magda
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 20:43, dnia 2014-02-12 Magda napisał(-a): > > Co do mononukleozy to na badanie może Cię skierować każdy lekarz, nawet internista. Pierwsze słyszę, że objawy mijają po miesiącu - wszystko zależy od organizmu. Wiele publikacji podaje informacje, że organizm dochodzi wiele miesięcy do siebie po mononukleozie. Jedni przechodzą łagodnie, inni bardzo ciężko. Jedni nawet nie wiedzą, że mieli mono (np. ja), inni lądują w szpitalu. Generalnie węzły chłonne po mono mogą wchłaniać się wiele miesięcy. Nie wspominając, że mogą zwłóknieć i nie wrócić już do swoich pierwotnych wymiarów. > > A co do migdałków, to z tego co mówił mój laryngolog ropną anginę powodują głównie paciorkowce, ale wymaz zawsze można zrobić. > > Jeszcze tak czytając o Twoich dolegliwościach- kiedyś na jakimś forum pisali ludzie chorzy na boreliozę jakie mieli objawy. Pomijając węzły chłonne, poty, zmęczenie, problem ze stawami, praktycznie wszystko im wysiadało. Tylko podobno diagnoza boreliozy to długa droga... > A to nie wiedziałam, moja lekarka rodzinna mówiła, że nie może mnie na to skierować. A na wymaz z gardła? Jutro będę u dermatologa, 20stego u parazytologa, więc jeśli sami nie dadzą to mogę poprosić o wymaz z gardła. Jak nie to jeśli rodzinna może dać, pójdę do rodzinnej. Najgorsze jest to, że od każdego lekarza słyszę, jak proszę o skierowanie ''A tamten to nie mógł dać co? Tylko ja muszę?'' i głupio mi sie robi, choć wiem, że ja tu o niczym nie decydowałam. > Co do eozynofilii to niestety, ale poza alergią i chorobami pasożytniczymi, jest też typowa dla ziarnicy i białaczek. > Odnośnie węzłów chłonnych - te zwłókniałe jakie są? Bo moje zauszne są bardzo twarde. No i wychodzą mi nowe, a to nie wygląda na okres zdrowienia. > Co do boreliozy, cóż, jak wspominałam, chodziłam po lasach itp. w maju i czerwcu na zajęciach terenowych, wprawdzie byłam ubrana długo, w sensie długie spodnie i rękaw bluzki, ale w szyje, czy w głowę gdzie są włosy coś mnie mogło ugryźć. Gdyby lekarze tak nie skapili na badania i nie odsyłali jeden do drugiego, to pewnie już od miesiąca miałabym diagnoze, a tak robią jedno za drugim badanie, zamiast kilka naraz i odsyłają jeden do drugiego, z nadzieją, że uda im się zaoszczędzić na kilku innych badaniach, które powinni wykonać od razu. No ale mam nadzieję na tego drugiego parazytologa. > Ogólnie dziękuję za komentarze i za rady. Teraz chyba najpilniejsze, to jaki lekarz może dać skierowanie na wymaz z gardła, żeby sprawdzić co mam w tej jamie ustnej, co może powodować to zapalenie migdałków. Czy mam o to prosić jutro dermatologa (i ewentualnie o jakiś wymaz ze skóry głowy bo mnie swędzi ciągle)? Czy iść do rodzinnej? Czy powiedzieć o tym parazytologowi?
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź