Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Czy chirurg onkolog może od razu na poradzie wyciąć węzeł do badania?
Komentujesz wpis użytkownika
Joasia
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 20:09, dnia 2014-02-12 Joasia napisał(-a): > > O 20:59, dnia 2014-02-12 Magda napisał(-a): > > > Magda, ale już chyba wyjaśniany był tu powód eozynofilii - podstawowe przyczyny to AZS oraz alergia, a coś z tego chyba też masz prawda? Poza tym poczytaj sobie co powoduje ropne zapalenie migdałków - paciorkowce. Wraz z krwią przenoszą się po całym organizmie. Tez już był opisywany przypadek chyba nawet na tym forum powiększenia wielu węzłów chłonnych właśnie przy paciorkowcu. A jeśli chodzi o wycinanie migdałków, to żaden lekarz nie wytnie Ci migdałków jeśli masz aktywne ropne zapalenie. Poza tym do wycięcia muszą być też inne przesłanki. Skończyły się już czasy, gdy wycięcie migdałków było remedium na wszystkie choroby gardła. Nie pamiętam czy pisałaś, że masz nawracające anginy. Robiłaś też badania na mononukleozę? > > > > Przecież pisałam, że skończyłam ze sterydami. > > > > Co do AZS to nie mam, alergię mam, ale sezonową na pyłki Poaceae, z alergią zmagam się od dziecka i czuję, że to nie alergia. Wytłumaczenie z paciorkowcem prędzej do mnie przemawia, tylko teraz jakie skierowanie i od kogo mam prosić, żeby sprawdzić co to za bakteria/wirus na tych migdałkach/w gardle siedzą? Domyślam się, że wymaz z gardła? Tylko jaki lekarz może na to skierować? > > Na mononukleozę nie miałam - tak jak mówiłam - parazytolog mnie kompletnie olał po wyniku na toksoplazmoze, mowiac ze nawet jak to pasożyt to pasożyty w PL są niegroźne, więc on mnie diagnozować nie będzie. Przepisałam sie do innego parazytologa i termin mam na 20 lutego, także zobaczę w przyszłym tygodniu - ale ktoś tu na forum go polecał, wiec podejrzewam i mam nadzieję, ze dostanę więcej badań. Co do migdałków, to od paru dni znów mam objawy przeziębienia, więc niewykluczone, że to chwilowe od przeziębienia - ja bólu gardła itp. nawet przy połykaniu śliny nie czuję, więc możliwe, że to tylko chwilowe. Dlatego przed wizytą u onko 7 marca pójdę jeszcze raz do laryngologa by zobaczył to gardło i migdałki ponownie. Co do mononukleozy, to podobno objawy mijają w ciągu miesiąca, ja mam objawy już od pół roku ponad. Zauważyłam ostatnio (w ciągu półtora tygodnia mniej więcej) że zaczęły pobolewać mnie stawy, czasem nawet mocniej, że z bólu napinam na moment mięśnie - z 3 razy bolały stawy w kościach śródręcza i palcy, dwa razy przy ramieniu i z 5 razy w stawach biodrowo-udowych. Do tego ostatnie 3 noce nie spociłam się aż tak, że wszystko było mokre, owszem, byłam spocona, ale w miarę normalnie. Może to nieistotne, ale od ponad tygodnia zażywam spirulinę (3 gramy), a do różnych produktów dodaję kapsaicynę (pieprz cayenne). > Co do mononukleozy to na badanie może Cię skierować każdy lekarz, nawet internista. Pierwsze słyszę, że objawy mijają po miesiącu - wszystko zależy od organizmu. Wiele publikacji podaje informacje, że organizm dochodzi wiele miesięcy do siebie po mononukleozie. Jedni przechodzą łagodnie, inni bardzo ciężko. Jedni nawet nie wiedzą, że mieli mono (np. ja), inni lądują w szpitalu. Generalnie węzły chłonne po mono mogą wchłaniać się wiele miesięcy. Nie wspominając, że mogą zwłóknieć i nie wrócić już do swoich pierwotnych wymiarów. > A co do migdałków, to z tego co mówił mój laryngolog ropną anginę powodują głównie paciorkowce, ale wymaz zawsze można zrobić. > Jeszcze tak czytając o Twoich dolegliwościach- kiedyś na jakimś forum pisali ludzie chorzy na boreliozę jakie mieli objawy. Pomijając węzły chłonne, poty, zmęczenie, problem ze stawami, praktycznie wszystko im wysiadało. Tylko podobno diagnoza boreliozy to długa droga...
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź