Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Czy chirurg onkolog może od razu na poradzie wyciąć węzeł do badania?
Komentujesz wpis użytkownika
Asowa
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 08:36, dnia 2014-01-29 Asowa napisał(-a): > > O 22:47, dnia 2014-01-28 dziubas napisał(-a): > > Magda, przytocz proszę pełny opis USG. > > DLaczego zakładasz, że na pierwszym miejscu podejrzana jest ziarnica??? > > Ja już wielokrotnie się wypowiadałam na tym forum. Z węzłami walczę od roku. Raz są większe raz mniejsze. M-c temu wyskoczył mi węzęł nad lewym obojczykiem. Byłam u onkologa, dostałam skierowanie na usunięcie tego węzła w całosci (miał wtedy 9mm w osi długiej). W między czasie trafiłam na super radiologa. W przeciągu m-ca badał mi węzły 4 razy. Węzeł nadobojczykiem zmniejszył się do 7x2,9mm i lekarz uznał go za niepowiększony i stwierdził, ze on w chili obecnej nie widzi wskazań do zabiegu. Zabieg odwołałam, ponieważ temu doktorowi zaufałąm a zaufać komuś trzeba. > > Jestem alergikiem. Na głowie mam jakąś masakrę-przypomina to łuszczycę i mój dermatolog jest zdania, ze to właśnie łuszczyca. Powiększył mi się węzeł potyliczny prawy i zauszny prawy. Sprawdza sięteza radiologa, którego w szpitalu poznałam, że będzie wysyp-będą węzły. Miałam już węzły 3cm pod pachami-odczynowe. Z dośwaidczenia wiem, że dobry radiolog jest w stanie znaleźć w chorym, zajętym węźle patologię. Tu nie chodzi o wielkość węzła a raczej o jego budowę. Może być mały a zajęty przez nowotwór a może być duży a odczynowy. > > > > Dziwi mnie trochę w twoich postach fakt, że Ty już wiesz, ze jesteś prawie pewna, ze to zz. Skoro masz wysyp (alergiczny na głowie i twarzy-na twarzy mam wysyp zawsze na wiosnę)to nic dziwnego, ze będą się powięszać węzły. Jeśli je ciągle dotykasz to one nie mają jak się zmniejszyć bo są ciągle stymulowane. Jeśli chodzi o poty nocne, to są to poty specyficzne, takie, ze wyglądasz jakbyś z pod prysznica wyszła i nie tylko koszulka jest mokra a wszystko łącznie z pościelą i materacem. Czytałam wypowidzi ludzi, którzy mieli takie poty, prawdziwe nocne poty. Piszesz, żę masz odchylenia w morfologii. Organizm to żywa maszyna, która cały czas pracuje. Niewielkie odchylenia od normy to nie patolgoia. Nie jestem lekarzem, ale mam wykształcenie medyczne. > > Cóż mogę poradzić z własnego już dość bogatego doświadczenia. > > Znajdz lekarza, któremu zaufasz. Bo narazie to wygląda tak, ze wsadziłaś ich wszystkich do jednego wora i oni wszyscy są źli, wszyscy kłamią. > > Wyluzuj i przestań ciągle macać te węzły bo to im wogóle nie pomaga się zmniejszyć. > > Dlaczego się tak upierasz przy tym badaniu węzła, jego wycieciu?Zrób najpierw dobre USG węzłów obwodowych u sprawdzonego radiologa, idz do niego niech Cię przebada konkretnie i pokarze na monitorze wszystkie elementy budowy węzła-ja mam takie doktora, który zawsze w trakcie badania mi wszystko powiększy i opisze. > > Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale ty na twarz używasz sterydy???Jeśli tak to zmień dermatologa. Jest specjalna grupa leków, które mogą być uzywane na twarz, ale w tej grupie nie ma sterydów. > > > > Miałam już dawno pisać, ale nie chciałam żebyś pomyślała, ze jestem przeciwko Tobie, choć Twoje zachowanie trochę mnie dziwi. Uważam, ze skoro masz tyle wątpliwości to powinnaś iść do hematologa/onkologa, zrobić dokłądne USG wszystkich węzłów i wtedy przeanalizować całą tęsytuację. > > WIem co mówię, bo ja mam problem z węzłami od roku. Znalazłam lekarza(y)onkologa i radiologa, którym zaufałam i dzięki temu nie stoję codzienne przed lustrem i nie grzebię sobie to za uchem, to pod pachą, to na szyi o nadobojczach nie wspomnę. > > > > Jeśli piszę źle to niech mi odpowie ten, kto myśli inaczej ode mnie. Nie chcę się mądrzyć ;-) > Dziubas mądrze to wszystko napisałaś, pamiętaj jednak, że są pacjenci, którzy wiedzą lepiej niż lekarze i dotąd będą jęczeć aż ktoś się nad nimizlituje i spełni ich żądania, a potem będą kolejne jęczenia u innych specjalistów, bo to jednak nie to. Magda jest chyba z tego gatunku:/
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź