Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Czy chirurg onkolog może od razu na poradzie wyciąć węzeł do badania?
Komentujesz wpis użytkownika
Magda
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 22:51, dnia 2014-01-22 Magda napisał(-a): > > Magda a co z USG? Onkolog nawet Cię nie zbadał, nie robiłaś USG (przynajmniej tak pisałaś), więc nie wiem czy lekarz w ciemno Ci tak wytnie węzeł. Poza tym na forum było już kilka wątków o wycinaniu i jest to co najmniej chirurgia jednego dnia. > > A przy okazji - rozmawiałam z koleżanką która ma AZS i ma identyczne objawy jak Ty (swędzenie w okolicach powiek, twarzy i głowy) i ma węzły okoliczne właśnie z tego powodu powiększone. > USG będę miała w poniedziałek, we wtorek idę do chirurga onkologa. Ale węzły mam tak długo powiększone, do tego ten guzek i dodatkowe objawy, że chyba USG nie powinno tu o niczym przesądzać, zwłaszcza że podobno nie zawsze to wykazuje. W każdym razie jeśli chirurg uzna, że powinna być biopsja, to czy może ją zrobić od razu na poradzie, czy da mi skierowanie i będę musiała w inny dzień przyjść na biopsję? Jak to wygląda? > Co do moich objawów to właśnie na początku podejrzewałam AZS, właśnie na stronie o AZS wyczytałam ze jesli sedzeniu itd towarzyszą powiększone węzły to jest prawdopodobienstwo, ze to chłoniak. Poza tym byłam z tym problemem u dermatolog i powiedziała ze to nie jest od alergii. Ja też AZS nigdy nie mialam a zwykle ma sie ten problem od dziecka. Poza tym powiększony mam tez węzeł z tyłu szyi a świąd mam z przodu szyi. No i wówczas miałabym powiększone węzły obustronnie, a tak nie jest. No i dodatkowe objawy jak poty nocne. Nawet jeśli to nie ZZ (ale zważywszy na to ze wezly sa powiekszone poza jednym - po prawej i dodatkowe objawy + wyniki badan krwi to juz sie psychicznie nastawiam ze to najprawdopodobniej ZZ lub inny chłoniak) to coś na pewno, a jesli ZZ to lepiej szybciej się zdiagnozować. W każdym razie chciałabym wiedziec jak tojest z tą biopsją, czy chirurg moze od razu na poradzie lekarskiej mi ją zrobić jeśli uzna że węzły są do wycięcia?
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź