Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

LDH

Autor: ada26 • 16.01.2014 07:28 • 4 odpowiedzi

ada26

16.01.2014 07:28

Odpowiedz
Hej!co oznacza obniżone Ldh 134 gdzie norma zaczyna się od 255 ?jestem 8 miesięcy po leczeniu.Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.

zombiradok

16.01.2014 07:59

Odpowiedz
Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) – to enzym z klasy oksydoreduktaz, obecny w sercu, nerkach, wątrobie, mięśniach i innych tkankach ustroju. Jego podstawowym zadaniem jest uczestnictwo w większości reakcji utleniania oraz redukcji (odpowiada za ostatni etap glikolizy, czyli podziału glukozy). Cząsteczka LDH jest tetramerem, złożonym z dwóch różnych podjednostek – H ("sercowej") i M ("mięśniowej"). Za pomocą elektroforezy wyróżniamy kilka izoenzymów o następującej budowie:

LDH1 – występuje głównie w komórkach mięśnia sercowego
LDH2 – obecna w sercu, erytrocytach, mózgu
LDH3 – obecna w komórkach mózgu, nerki, leukocytach
LDH4 – obecna w wątrobie i mięśniach
LDH5 – obecna głównie w mięśniach, ale też w wątrobie

LDH w wyniku obumarcia komórek lub w stanach zwiększonej przepuszczalności błon komórkowych spowodowanych niedokrwieniem, zaburzeniem równowagi jonowej krwi lub toksynami z łatwością przedostaje się do surowicy krwi. W surowicy zdrowego człowieka występują wszystkie izoenzymy, ale największą aktywność wykazują LDH1 i LDH2. W zależności od tkanki źródłowej w surowicy dominują określone izoenzymy i dlatego ta dominacja ma duże znaczenia diagnostyczne.

zombiradok

16.01.2014 08:00

Odpowiedz

O 08:28, dnia 2014-01-16 ada26 napisał(-a):

Hej!co oznacza obniżone Ldh 134 gdzie norma zaczyna się od 255 ?jestem 8 miesięcy po leczeniu.Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Niski poziom LDH, zwykle nie stanowi problemu. Czasami występuje u osób, które zażywają duże dawki witaminy C.

zombiradok

16.01.2014 08:05

Odpowiedz
Niski poziom LDH, zwykle nie stanowi problemu. Czasami występuje u osób, które zażywają duże dawki witaminy C. Ja mam 126 :) Tzn w Poniedziałek miałem !

ada26

16.01.2014 09:07

Odpowiedz

O 09:05, dnia 2014-01-16 Zombiradok napisał(-a):

Niski poziom LDH, zwykle nie stanowi problemu. Czasami występuje u osób, które zażywają duże dawki witaminy C. Ja mam 126 :) Tzn w Poniedziałek miałem !

DZIĘKI WIELKIE!JUŻ SIĘ WYSTRASZYŁAM :)

A TO MOŻLIWE BO OSTATNIO CODZIENNIE PIJE SZKLANKĘ WODY Z POŁOWA SOKU Z CYTRYNY;)

POZDRAWIAM !