Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

port proszę o porade

Autor: jacek141280 • 15.01.2014 16:49 • 6 odpowiedzi

jacek141280

15.01.2014 16:49

Odpowiedz

Prośba o poradę. Mój 4letni synek ma zz miał w montowane kttr obecnie ma zastępcze głębokie wkucie gdyż w kttr powstała bakteria która spowodowała wstrząs septyczny. Po tej serii chemii którą otrzymuje obecnie ma mieć założone ponownie kttr. Zastanawiamy się z żoną czy lepiej by nie było wmontowanie portu gdyż syn ma problemy z tworzeniem się skrzepów. obecnie też dostaje zastrzyki przeciwzakrzepowe. proszę o poradę i informacje na temat portu gdyż przeżyty jeden wstrząs septyczny oraz trzy zabiegi pod narkozą w jeden miesiąc to troszkę wiele jak na małego chłopca. trzeci zabieg czeka go przy wymianie wkłucia głębokiego na coś na dłuższą metę.

henry

15.01.2014 17:01

Odpowiedz

Ja uwazam ze port jest super i ułatwia życie. jedyne co to blizny na obojczyku ale to raczej kobietom bardziej przeszkadza i mimo ze jest jakaś gwarancja moj pierwszy port się zepsol po 2 miesiącach ale drugi działa już dwa lata. Jak w przypadku dzieci to nie wiem.

Madzia

15.01.2014 20:15

Odpowiedz

O 17:49, dnia 2014-01-15 Jacek141280 napisał(-a):

Prośba o poradę. Mój 4letni synek ma zz miał w montowane kttr obecnie ma zastępcze głębokie wkucie gdyż w kttr powstała bakteria która spowodowała wstrząs septyczny. Po tej serii chemii którą otrzymuje obecnie ma mieć założone ponownie kttr. Zastanawiamy się z żoną czy lepiej by nie było wmontowanie portu gdyż syn ma problemy z tworzeniem się skrzepów. obecnie też dostaje zastrzyki przeciwzakrzepowe. proszę o poradę i informacje na temat portu gdyż przeżyty jeden wstrząs septyczny oraz trzy zabiegi pod narkozą w jeden miesiąc to troszkę wiele jak na małego chłopca. trzeci zabieg czeka go przy wymianie wkłucia głębokiego na coś na dłuższą metę.

To naprawdę bardzo dobra rzecz ,dziwię się że nie zaproponowali tego odrazu ...

Życzę dużo zdrówka,siły i wytrwałości dla synka ;)

Pozdrawiam:)

zombiradok

16.01.2014 05:43

Odpowiedz

moze nie zaproponowali ze wzgledu na wzrost dziecka i ze gdy bedzi rosl mogla by pęc skora ???

jacekwirkus141280

16.01.2014 11:06

Odpowiedz

lekarze odradzają nam port ze względu na skrzepy i ze względu jak dojdzie do zakażenia portu to jest znacznie gorzej ale wszyscy dookoła zachwalają nie ma negatywnych wypowiedzi więc sami już nie wiemy

edzia

17.01.2014 16:54

Odpowiedz

O 12:06, dnia 2014-01-16 jacekwirkus141280 napisał(-a):

lekarze odradzają nam port ze względu na skrzepy i ze względu jak dojdzie do zakażenia portu to jest znacznie gorzej ale wszyscy dookoła zachwalają nie ma negatywnych wypowiedzi więc sami już nie wiemy

Uwazam ze port to super sprawa moze oprocz blizn ktore nie ladnie wygladaja.Po skonczonej chemioterpaii dopoki nie usuna go chodzi sie na comiesieczne przeczyszczenia aby wlasnie zapobiec skrzepom itd ..

Ania

20.01.2014 09:20

Odpowiedz

O 17:49, dnia 2014-01-15 Jacek141280 napisał(-a):

Moja córka miała kateter i powiem szczerze, ze wszystko było dobrze, ale na oddziale była dziewczynka, która miała ich aż 3. Raz z powodu bakteri drugi z powodu przemieszczania się. nie ma zadnej dobrej rady jak ustrzec sie przed jakimis powiklaniami.Zastrzyki na zakrzepice też dostawała, tyle, ze u mojego dziecka było to już pod koniec leczenia, a u Was widze, ze to się dzieje na samym początku. Jeśli masz jakieś wątpliwości podejdź do lekarzy i podpytaj. Dr Julia, Dr Małgorzata, czy też Dr Ewa są bardzo fajne i szczerze z Tobą porozmawiają. Nie musze podawać nazwisk, bo skoro jesteś na miejscu wiesz o kim mówie. Trzymam kciuki, życze, zeby wasze leczenie przebiegało jak mojego dziecka.