Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

problemy z tarczyca po leczeniu

Autor: dominika1 • 10.01.2014 09:17 • 1 odpowiedzi

dominika1

10.01.2014 09:17

Odpowiedz

Hej chcialam zapytac czy ktos z was ma moze problemy z tarczyca po leczeniu chloniaka choczkina- radio i chemioterapia. jestem 2.5roku po zakonczeniu leczenia do tej pory nie bylo klopotow z hormonami tarczycy w listopadzie usg 2013 tarczycy -nie powiekszona bez niepokojacych zmian , od stycznia tego roku zaczekam czuc sie przemeczona i zauwazylam obrzeki nog zbadalam tsh i jest 5.10 (norma 4.0) wyczytalam z necie ze moze to byc spowodowane radioterapia... prosze o odpowiedz i opinie..Pozdrawiam D.

ilona

11.01.2014 12:00

Odpowiedz

czesc. zakonczylam leczenie ziarnicy ponad 4 lata temu. przebylam chemie i radioterapie. ponad miesiac temu takze wykrylam u siebie niedoczynnosc tarczycy. u mnie wynosila okolo 5. mam obecnie 24 lata czyli w moim wieku wysokosc tsh powinno wynosic od 1.5 do 2. endokrynolog przepisal ki eutryrox w dawce 25 i 50 ktory musze brac regularnie. niedoczynnosc jest przyczyna naswietlen. bardzo czesto po naswietlaniach w chorobie ziarnicy pojawia sie rowniez dodatkowo niewydolnosc serca ktora takze pojawila sie u mnie. aby sprawdzic czy jest sie na to chorym najlepiej zrobic echo serca. wazny jest wynik HF ktory powinien wynosic okolo 70 a najlepiej wiecej niz 70. u mnie HF wynosilo 56. dano mi leki Tritaced czy cos takiego. zostalam skierowana na dodatkowe usg serca i badanie holtera. leki na tarczyce mam ponad pol roku. co 3 miesiac trzeba robic badanie krwi TSH. to jest wazne aby to konstrolowac. leki na tarczyce pewnie bede musiala juz brac do konca zycia. boje soe ze te na serce rowniez. po przeprowadzaniu badan ktore musze zrobic dam znac jakie sa wyniki i popytam lekarzy jak dalej dzialac i jak sobie pomoc