Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Pytanie do osób, u których tylko TK wykazalo chłoniaka

Autor: Kuku93 • 04.01.2014 15:06 • 2 odpowiedzi

Kuku93

04.01.2014 15:06

Odpowiedz

Witam, mam pytanie do osob chorych na ziarnice, u ktorych usg wezlow bylo w porzadku, rtg klatki piersiowej rowniez, morfologia ob i crp oraz ldh rowniez w porzadku, a mimo to wszystko TK wykazalo chloniaka. W zwiazku z tym mam pytanie : jak doszliscie do tego, zeby zrobic tk klatki piersiowej? Czy mieliscie jakies objawy, ktore mimo powyzszych prawidlowych badan Was niepokoily? Jesli tak to jakie?

karol23

04.01.2014 18:56

Odpowiedz

na ogół badania robi sie kiedy ma się złe samopoczucie. pierwsze robi się badania podstawowe jezeli sa w normie to najczesciej albo nie ma choroby albo jest w stanie początkowym. przynajmniej jeden z wyników przez Ciebie opisanych OB,LDH,wysoka temp,poty nocne, powinien odbiegac od normy, to jest sygnał ze cos się dzieje. wtedy lekarz powinien skierowac pacjęta na TK. W RTG,jak i USG objawy, powiekszonych węzłów mogą zostac niezauważone.ale całkowita diagnoza co to jest będzie po biopsji węzła.

Lena

04.01.2014 19:14

Odpowiedz
Wydaje mi się, że to raczej niemożliwe, aby usg było czyste, rtg też, badania krwi idealne a w TK problem.
U mnie usg wykazało powiększony węzeł, tyle, że bez patologicznych utkań. W rtg było małe zacienienie, krew idealna, ale OB 40. W TK pełna masakra :( A w PET jeszcze większa. Najdokładniejszy jest oczywiście PET. Patrząc na opisy w TK i PET to TK pokazywało 2/3 zmian, ale 1/3 nie. Do tego inne wymiary. Np. w TK zmiana 6x3 cm, a w PET 8x7. To jest różnica! I PET pokazuje aktywność zmiany, a TK tylko wielkość.