Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Jak mozna scharakteryzowac swiad przy ziarnicy?

Autor: ech999999999 • 03.01.2014 15:24 • 15 odpowiedzi

ech999999999

03.01.2014 15:24

Odpowiedz

Czy jest on uporczywy, wystepuje caly czas, czy jest to drapanie sie do krwi, czy tylko lekkie uklucia-swedzenie? Z gory dziekuje za odpowiedz i zycze duzo zdrowia

tilia

03.01.2014 17:05

Odpowiedz

O 16:24, dnia 2014-01-03 ech999999999 napisał(-a):

Czy jest on uporczywy, wystepuje caly czas, czy jest to drapanie sie do krwi, czy tylko lekkie uklucia-swedzenie? Z gory dziekuje za odpowiedz i zycze duzo zdrowia

Jest uporczywy, drapiesz sie do krwi, zostaja szramy, drapanie i tak nie pomaga. Swedziec moze wszystko, myslisz, ze moze masz pchly czy inne robaki.

rodzynka

03.01.2014 19:48

Odpowiedz

Każdy może to odczuwać inaczej. Mnie swędziało całe ciało, miałam szorstką i przesuszoną skórę. ALe nie miałam potrzeby drapania się do krwi, nie mam blizn. Na stopie miałam natomiast swędzące wybroczyny wielkości rozłożonej dłoni - bardzo bardzo bardzo swędzące. Wiecznie odnawiający sie swędzący strup. Horror.

INES

03.01.2014 23:05

Odpowiedz
To jest z@jebiste pytanie! :)
W końcu ktoś ten wątek poruszył.

Ja nie miałam świądu uporczywego, z drapaniem, aż do krwi.

Miałam coś na kształt przechodzących przez dane miejsce elektryczności, "mały pierdzielony świderek", który po jakimś czaje ciut zaswędział. I nic ponadto. Ale było to na tyle charakterystyczne, że zapamiętam to uczucie na długo.

Co więcej ... węzły moje bolały. Wiecznie słyszę, że węzły nowotworowe nie bolą. Tą teorię należy zrewidować, bo chorowałam dwa lata i wiem co mówię. A nie był to ból poalkoholowy, tylko na przykład po zbyt mocnym badaniu przez lekarzy.

ech9999999

03.01.2014 23:28

Odpowiedz

O 00:05, dnia 2014-01-04 INES napisał(-a):

To jest z@jebiste pytanie! :)

W końcu ktoś ten wątek poruszył.

Ja nie miałam świądu uporczywego, z drapaniem, aż do krwi.

Miałam coś na kształt przechodzących przez dane miejsce elektryczności, "mały pierdzielony świderek", który po jakimś czaje ciut zaswędział. I nic ponadto. Ale było to na tyle charakterystyczne, że zapamiętam to uczucie na długo.

Co więcej ... węzły moje bolały. Wiecznie słyszę, że węzły nowotworowe nie bolą. Tą teorię należy zrewidować, bo chorowałam dwa lata i wiem co mówię. A nie był to ból poalkoholowy, tylko na przykład po zbyt mocnym badaniu przez lekarzy.

No wlasnie, czyli moze to byc delikatne swedzenie rowniez, w takim razie juz sama nie wiem, bo od czasu do czasu chyba kazdego cos delikatnie zaswedzi

ecgh99999999999

03.01.2014 23:32

Odpowiedz

A napiszcie, czy to prawda, ze tylko tk klatki moze cos wykazac, a np. rtg klatki - czysto, usg wezlow obwodowych - czyste, zadnych objawow oprocz swedzenia od czasu do czasu?

michal1302

04.01.2014 12:27

Odpowiedz

O 00:32, dnia 2014-01-04 ecgh99999999999 napisał(-a):

A napiszcie, czy to prawda, ze tylko tk klatki moze cos wykazac, a np. rtg klatki - czysto, usg wezlow obwodowych - czyste, zadnych objawow oprocz swedzenia od czasu do czasu?

ZZ to bardzo podstępna choroba i często właśnie dopiero w tomografii widać, co jest nie tak.

Jednak jest wiele innych objawów niż samo swędzenie. Na swoim przykładzie mogę dodać poty nocne, częste infekcje gardła, czy jakieś dziwne skoki temperatury, np. jednego dnia występuję gorączka nie wiadomo skąd,żeby następnego dnia wszystko wracało do normy jakby nigdy nic, jeszcze pewnie kilka innych objawów mogą wymienić inni.

INES

04.01.2014 13:54

Odpowiedz
"chyba kazdego cos delikatnie zaswedzi"

... tia..
i tu pojawia sie problem.
Jak sie ma ziarnicę bądź jest się w remisji, to człowiek popada czasami w paranoję. Ja sama podświadomie analizuję każde najmniejsze zaswędzenie. Sądzę, że to jest małe szaleństwo, którego się nigdy nie wyzbędę. Tu nie ma idealnego rozwiązania niestety:(

ech9999999999999999

04.01.2014 14:21

Odpowiedz

O 14:54, dnia 2014-01-04 INES napisał(-a):

"chyba kazdego cos delikatnie zaswedzi"

... tia..

i tu pojawia sie problem.

Jak sie ma ziarnicę bądź jest się w remisji, to człowiek popada czasami w paranoję. Ja sama podświadomie analizuję każde najmniejsze zaswędzenie. Sądzę, że to jest małe szaleństwo, którego się nigdy nie wyzbędę. Tu nie ma idealnego rozwiązania niestety:(

Ines, a jakie mialas jeszcze objawy oprocz swedzenia?

Ines

05.01.2014 12:15

Odpowiedz

Ja nie miałam przed diagnozą żadnych objawów oprócz węzła jaki wyskoczył mi pomiędzy szyją a obojczykiem. W trakcie leczenia miałam progresję i wtedy pojawiły się te mrowienia.

ech999

05.01.2014 19:38

Odpowiedz

O 13:15, dnia 2014-01-05 Ines napisał(-a):

Ja nie miałam przed diagnozą żadnych objawów oprócz węzła jaki wyskoczył mi pomiędzy szyją a obojczykiem. W trakcie leczenia miałam progresję i wtedy pojawiły się te mrowienia.

I na usg wyszło, że z węzłem jest cos nie tak? I wtedy pokierowali na biopsje czy jak trafili na chloniaka?

Kubuśprosiaczek

05.01.2014 23:52

Odpowiedz

O 13:15, dnia 2014-01-05 Ines napisał(-a):

Ten węzeł wystawal, ile miał cm?

INES

06.01.2014 13:30

Odpowiedz
Nie pamiętam ile centymetrów, ale wystawał bardzo widocznie. Pierwsze co robi przeciętny lekarz to przepisuje antybiotyki, ale ja nie byłam nawet podziębiona.

Lekarka szybko zrobiła mi gruntowne wyniki, szukając jakiejś infekcji. Potem zrobiła USG i tam już nie wyglądało to za dobrze. Ten etap poszedł sprawnie, bo był to Medicover, więc nigdzie w kolejkach nie stałam.

Internistka wysłała mnie bezpośrednio do kliniki hematologii na Banacha w Warszawie, aby pobrano mi węzeł. Tam tez poszło sprawnie. Węzeł pobrano i nie było wątpliwości.

mabiel

09.01.2014 20:24

Odpowiedz
Przy okazji tego wątku pytanie do osób, które miały nawrót:

Czy zdarzyło się Wam przed pierwotną diagnozą nie mieć swędzenia, a pojawiło się jako jeden z objawów nawrotu?

zombiradok

12.01.2014 06:04

Odpowiedz

O 16:24, dnia 2014-01-03 ech999999999 napisał(-a):

Ja mam tak a juz nie mialem to tez symtpom nawrotu , stopy nogi do kolan moge drapac do krwi najczesciej na wieczor , oraz plecy , maskara jakas i nic nie pomaga , a juz pol roku mialem spokoj. tylko rozum mnie ratuje przed ranami wtedy staram sie mocno masowac

zombiradok

12.01.2014 06:07

Odpowiedz

Jednak jest wiele innych objawów niż samo swędzenie. Na swoim przykładzie mogę dodać poty nocne, częste infekcje gardła, czy jakieś dziwne skoki temperatury, np. jednego dnia występuję gorączka nie wiadomo skąd,żeby następnego dnia wszystko wracało do normy jakby nigdy nic, jeszcze pewnie kilka innych objawów mogą wymienić inni.

tak nocne poty tak ze zalewam przescieradlo Druga polowka czesto mi mowi ale byles spocony . ehh.... zycie ziarniczanina nie jest latwe