Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

PET

Autor: Karola • 31.12.2013 11:27 • 10 odpowiedzi

Karola

31.12.2013 11:27

Odpowiedz

Dziś otrzymałam wynik PET po zakończonej chemioterapii. Moją uwagę przykuło jedno zdanie z opisu układu kostnego, mianowicie 'w trzonie kręgu L4 SUV max 2,5, w CT rozrzedzenie struktury kostnej 12x9 mm widoczne głównie w oknie śródpiersiowym- do obserwacji'. Szukam informacji o co chodzi z tym 'rozrzedzeniem'. Czy ktoś się orientuje co to może być, skąd się wzięło i do czego zmierza? Pozdrawiam ;)

Lena

31.12.2013 16:04

Odpowiedz

O 12:27, dnia 2013-12-31 Karola napisał(-a):

Dziś otrzymałam wynik PET po zakończonej chemioterapii. Moją uwagę przykuło jedno zdanie z opisu układu kostnego, mianowicie 'w trzonie kręgu L4 SUV max 2,5, w CT rozrzedzenie struktury kostnej 12x9 mm widoczne głównie w oknie śródpiersiowym- do obserwacji'. Szukam informacji o co chodzi z tym 'rozrzedzeniem'. Czy ktoś się orientuje co to może być, skąd się wzięło i do czego zmierza? Pozdrawiam ;)

A czy miałaś coś w trzonach kręgów na poczatku leczenia? Jakie miałaś stadium i co zajęte? Biopsja szpiku ok?

Chemia wpływa na kości, rozrzedzenie struktury może być tego efektem. Suv 2,5 to raczej luz, bo tylko suvy powyżej suv wątroby są problematyczne, a wątrobę masz pewnie 3-4.

Karola

01.01.2014 11:14

Odpowiedz

Szczerze mówiąc, to nie wiem, bo to mój pierwszy pet. W biopsji było czyściutko. IIB, nadobojczykowe, przy i podaortalne, dwa w śródpiersiu, niezakwalifikowana do radio. Wątroba suv max 2,5.

Lena

01.01.2014 17:46

Odpowiedz

O 12:14, dnia 2014-01-01 Karola napisał(-a):

Szczerze mówiąc, to nie wiem, bo to mój pierwszy pet. W biopsji było czyściutko. IIB, nadobojczykowe, przy i podaortalne, dwa w śródpiersiu, niezakwalifikowana do radio. Wątroba suv max 2,5.

Czasem szpik może być czysty, a zajęty był krąg, ale skoro nie było Peta przed leczeniem i po 2 cyklu to już się nie dowiesz. A jak CT przed leczeniem?

Pewnie to wynik chemii. Wątroba suv 2,5 i to w kręgu też, więc nieaktywne. Kiedy masz kontrolę. Napisz co powiedział lekarz.

Karola

02.01.2014 08:31

Odpowiedz

W tomografii klatki opisane same węzły, brzuch i miednica czysto. Wizytę mam we wtorek, odezwę się. Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam :)

Rodzynka

02.01.2014 08:35

Odpowiedz

Ja bym się tym nie przejmowała - po chemioterapii różne cuda wychodzą. Tym bardziej, jeśli np. przyjmowałaś czynniki wzrostu (Neulasta, Neupogen). PET wychwytuje wszystkie zmiany, łącznie ze stanami zapalnymi. Więc spokojnie czekaj do wtorku, nie zamartwiaj się :-)

Karola

02.01.2014 10:17

Odpowiedz

Takie moje czepialstwo, które pewnie przez jakiś czas jeszcze będzie mnie trzymać ;)) Dziękuję i pozdrawiam :)

Karola

07.01.2014 13:31

Odpowiedz

Jestem po wizycie, Pani Doktor powiedziała, że po chemioterapii zdarzają się takie rzeczy w kościach (z fachowej nazwy, którą podała zapamiętałam tylko martwica). Jednak mówiła o talerzu biodrowym, a tu pojawił się krąg (choć z tego co mi się wydaje to w tych okolicach :D), co nie zmienia faktu, że trzeba dostosować się do zalecenia obserwacji :) Za 3 miesiące kolejny PET, jeśli w nim też coś wyjdzie to wtedy dodatkowo mam do zrobienia rezonans. Na tą chwilę mimo wszystko dziad nieaktywny. Pozdrawiam! :)

TERESA

03.02.2014 21:47

Odpowiedz

CZEŚĆ NIE PĘKAJ,BO PET JEST BARDZO CZUŁY I WYŁAPUJE NAWET TO,CO NIE POWINIEN.BYŁAM NIEDAWNO W OLSZTYNIE I TA GŁUPIA MASZYNA NAPISAŁA MI,ŻE MAM PRZERZUTY RACZYSKA NA KRĘGOSŁUP,A MA POTWORA NA PŁUCU-TO,CO PRZEŻYŁAM,TEGO MI NIKT NIE ODBIERZE.DOPIERO KONSYLIUM LEKARSKIE PODJĘŁO DECYZJĘ-ROBIMY REZONANS I TU SIĘ OKAZAŁO,ŻE TO JAKIŚ GŁUPI STARY KRWIAK-TAKŻE MIMO,ŻE TO BARDZO DROGIE BADANIE /4.500 /,TO SORY,ALE CZASEM DO DUPY.NIE MARTW SIĘ NA ZAPAS I TRZYMAJ SIĘ-CHCESZ SIĘ POŚMIAĆ,TO CZYTAJ B.UWAŻNIE:WUCIĘTO MI RAKA RAZEM Z PŁUCEM 3 LATA TEMU PLUS 16 WĘZŁÓW NAZYWAŁ SIĘ CARCINOID ANTYPICUM,TRAZ JEST WZNOWA NOWOTWORU I KURWA JEDNA BIOPSJA POKAZUJE RAK NIEDROBNOKOMÓRKOWY,A DRUGA RAK LITY O NAJWYŻSZYM STOPNIU ZŁOŚLIWOŚCI KI-67,A PET PRZERZUTY,TOŻ TO ZWARIOWAĆ MOŻNA A JA SIĘ ŚMIEJĘ I MAM TO JUŻ W NOSIE-ZALICZYŁAM 6 CZERWONYCH CHEMII I 40 KWARCÓWEK-NIE ŁYKAŁAM NIC 6 TYGODNI,ALE FAJKI MI WCHODZĄ JESTEM ŁYSA I SZUKAM 4 MĘŻA-TRZYMAJ SIĘ I ŚMIEJ SIĘ,BO TO NAJLEPSZA METODA NA BEZCZELNEGO RAKA

karola

05.03.2014 11:59

Odpowiedz

pytanie z innej beczki. czy we wszystkich ośrodkach wykonujących PET standardem jest informowanie pacjenta o terminie na dwa dni przed wykonaniem badania??

izum90

05.03.2014 12:35

Odpowiedz

O 12:59, dnia 2014-03-05 karola napisał(-a):

pytanie z innej beczki. czy we wszystkich ośrodkach wykonujących PET standardem jest informowanie pacjenta o terminie na dwa dni przed wykonaniem badania??

U mnie tak jest zawsze dzwonia dwa dni przed nie wczesniej .