aga-maria
26.12.2013 21:10
Proszę o pomoc, czekam na wyniki biopsji i zaraz zgłupieję. Około dwóch m-cy temu powiększył mi się węzeł chłonny na szyi,z boku ,był dość widoczny, twardy i niebolący. Internista kazał zrobić badania krwi i poczekać dwa tygodnie.Po dwóch tygodniach węzeł jeszcze się powiększył, badania krwi ok, ob6.Dostałam skierowanie do onkologa.Chirurg onkolog skierował mnie na usg u siebie w szpitalu i powiedział ,że zdamy się na lekarza robiącego usg bo ma dobre oko, niestety lekarz po usg kazał zrobić biopsję gruboigłową choć wydawało mi się ,że węzeł trochę się zmniejszył ale on powiedział, że to nie węzeł a pewnie obrzęk uległ zmniejszeniu.
USG- poprawej stronie szyi przy ICV i pod musc.s-c-m widoczne dość liczne hypoechogeniczne węzły chł. dł. do 16 mm, podżuchwowo po prawej stronie szyi węzeł szer 25mm,
przy tylnym brzegu prawego musc.s-c-m podobny węzeł z wąską wnęką dł.\\strzałkowo 29.5 mm. Przy dolnym obrysie prawej przyusznicy trzy węzły chłonne z pogrubiałą warstwą korową, dł.12mm,13mm,7mm. Szyja strona lewa bez cech adenopatii.Tarczyca i ślinianki bez zmian ogniskowych.Po biopsji spytałam go jak to wygląda jego zdaniem ,odp. cyt"gdyby nie wyglądało podejrzanie to bym już widział na usg i nie kazał robić biopsji" trzeba wykluczyć ziarnicę. No i tyle wiem.
Po biopsji- Po prawej stronie szyi liczne węzły chł. dł/strzałkowo 10-29 mm z pogrubiałą jednorodną warstwą korową. Dodam,że nie mam żadnych dolegliwości poza opryszczką w nosie, która mnie męczy od 2 m-cy ,znika pojawia się i tak w kółko, wiem,że wirus HSV1 może powodować też powiększenie węzłów ale już głupieję. Może ktoś mi pomoże się trochę zdiagnozować ,dziwi mnie ,że to wszystko dzieje się tylko po jednej stronie, czy w przypadku ziarnicy może tak być? Mam 34 lata