Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wizyty kontrolne

Autor: marlena • 29.11.2013 17:01 • 14 odpowiedzi

marlena

29.11.2013 17:01

Odpowiedz

hej czy moglibyscie mi napisac jak przebiegaja wasze wizyty kontrolne? Mieszkam za granica i rowniez tutaj przechodzilam chemioterapie ,jestem naszczescie juz po wszystkim ale zas znowu przed pierwsza wizyta kontrolna i niewiem czego sie spodziewac..z gory dziekuje

Rafał

29.11.2013 22:17

Odpowiedz

Ja na pierwszej wizycie musialem sie udac do lekarza z ostatnimi wynikami badan, oraz takim dokumentem ze mialem radioterapie od kiedy do kiedy, ile bylo tych naswietlen itp... Lekraz wypisalem mi skierowanie na tomograf. Za kolejne 3 miesiace z wynikami z badania TK znowu musialem udac sie do lekarza. Jak jest wszystko ok to jedynie troche pomacal mnie po szyi , pod pachami, zyczyl mi duzo. Tym razem dal mi skierowanie na PET. No i pozniej z tym PET-em znowu na kontrole za 3 miechy. I tak caly czas, raz TK a dla pewnosci pozniej jeszcze PET. TYlko ze odstepy miedzy kontrolami sie zwiekszaja z czasem. Im dluzej jestem w remisji tym odstepy od kolejnej kontoli sa dluzsze. Pozdrawiam

ada26

30.11.2013 08:31

Odpowiedz

O 23:17, dnia 2013-11-29 Rafał napisał(-a):

Ja na pierwszej wizycie musialem sie udac do lekarza z ostatnimi wynikami badan, oraz takim dokumentem ze mialem radioterapie od kiedy do kiedy, ile bylo tych naswietlen itp... Lekraz wypisalem mi skierowanie na tomograf. Za kolejne 3 miesiace z wynikami z badania TK znowu musialem udac sie do lekarza. Jak jest wszystko ok to jedynie troche pomacal mnie po szyi , pod pachami, zyczyl mi duzo. Tym razem dal mi skierowanie na PET. No i pozniej z tym PET-em znowu na kontrole za 3 miechy. I tak caly czas, raz TK a dla pewnosci pozniej jeszcze PET. TYlko ze odstepy miedzy kontrolami sie zwiekszaja z czasem. Im dluzej jestem w remisji tym odstepy od kolejnej kontoli sa dluzsze. Pozdrawiam

to jak ja miałam trzy miesiące temu pet i pani doktor powiedziała że w styczniu tylko zrobimy morfologie itp.czy mam prosić o skierowanie na tk .hi?

Rafał

30.11.2013 09:14

Odpowiedz

O 09:31, dnia 2013-11-30 ada26 napisał(-a):

O 23:17, dnia 2013-11-29 Rafał napisał(-a):

to jak ja miałam trzy miesiące temu pet i pani doktor powiedziała że w styczniu tylko zrobimy morfologie itp.czy mam prosić o skierowanie na tk .hi?

Lekarze roznie robia... Niektorzy twierdza ze tyle badan jest niepotrzebnych... akurat trafilem na takiego ktory dba o pacjenta :P Zapytac sie mozesz :) Ale znajac zycie pewnie powie ze jak wszystko bylo ok to nie tzreba robic tomografu :)

edzia

30.11.2013 16:56

Odpowiedz

O 18:01, dnia 2013-11-29 marlena napisał(-a):

hej czy moglibyscie mi napisac jak przebiegaja wasze wizyty kontrolne? Mieszkam za granica i rowniez tutaj przechodzilam chemioterapie ,jestem naszczescie juz po wszystkim ale zas znowu przed pierwsza wizyta kontrolna i niewiem czego sie spodziewac..z gory dziekuje

hej

jestem 4 miesiace po chemioterapi na koniec mialam robiony pet a trzy dni temu mialam pierwsza wizyte kontrolna na ktorej tylko zrobili mi morfologie i szybki wywiad typu-jak sie cuzjesz?cos sie boli?bierzesz jakies tabletki?itd a na koniec do zobaczenia za trzy miesiace! nie milam pojecia ze tak beda przebiegac wizyty kontrolne-nastawioana bylam na jakis tk a tu nic..sama sie zastanawiam czy to prawidlowe..

Lena

03.12.2013 07:37

Odpowiedz

O 17:56, dnia 2013-11-30 edzia napisał(-a):

O 18:01, dnia 2013-11-29 marlena napisał(-a):

hej

jestem 4 miesiace po chemioterapi na koniec mialam robiony pet a trzy dni temu mialam pierwsza wizyte kontrolna na ktorej tylko zrobili mi morfologie i szybki wywiad typu-jak sie cuzjesz?cos sie boli?bierzesz jakies tabletki?itd a na koniec do zobaczenia za trzy miesiace! nie milam pojecia ze tak beda przebiegac wizyty kontrolne-nastawioana bylam na jakis tk a tu nic..sama sie zastanawiam czy to prawidlowe..

Ja miałam PET po chemii i wszystko było ok. Po radio już mnie nikt nie naświetlał, bo jak powiedział lekarz nie będzie sprawdzał, że było dobrze, a jest jeszcze lepiej. Teraz tylko co 4 miesiące bardzo szerokie badania krwi (CRP, LDH, b2-mikroglobulina itp.) i macanie. Gdyby cos było nie tak to PET. Mój lekarz nie widzi sensu TK, bo tam nie widać aktywności zmian, a PET tylko wtedy jak go coś zaniepokoi. Kontrole co 4 miesiące mam mieć przez 2 lata, a potem co 6 miesięcy.

joanna

16.01.2014 22:05

Odpowiedz

Szukałam wątku dotyczącego kontroli i trafiłam na ten właśnie. Jestem prawie 8 lat w remisji- II stopień , zajęte śródpiersie i nadobojczyk. Leczenie standardowe i krótkie - 3 kursy ABVD i radio, już nie pamiętam ile. Ostatnio miałam TK w 2008 r. i to w dodatku byłam wtedy skierowana nie przez hematologa a przez pulmonologa z powodu nieustannego kaszlu. Generalnie hematolog właściwie tylko na morfologię mnie kieruje (pewnie rozszerzoną, czasem próby wątrobowe, sód potas). No, ale teraz pobolewa mnie w okolicach żołądka, gastroskopia nic nie wykazała i jakoś przekonałam moją hematolog, żeby mi się dokładniej przyjrzała. Będę miała TK klatki, USG brzucha, szyi i echo serca. I pytanie: czy w sytuacji, kiedy zajęte było tylko śródpiersie zasadne jest robienie pacjentowi kontrolnego TK brzucha? Jakoś mnie to męczy i zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby je zrobić zamiast USG. Jak jest u Was?

henry

17.01.2014 02:11

Odpowiedz

Jest zasadne. NIe narzekaj że chcą ci zrobić dokładniejsze badanie. W razie czego lepiej bedą wiedzec co jes i oszczedzą ci nerwów

INES

17.01.2014 10:26

Odpowiedz

Lena ... czy ja dobrze rozumiem, że po ustaleniu remisji na badaniach kontrolnych masz tylko krew i macanie bez TK?

Lena

17.01.2014 12:48

Odpowiedz

O 11:26, dnia 2014-01-17 INES napisał(-a):

Lena ... czy ja dobrze rozumiem, że po ustaleniu remisji na badaniach kontrolnych masz tylko krew i macanie bez TK?

Tak. Prof. ma taką zasadę, że wróży z badań, a jak mu coś podpada to PET. TK mówi, że bez sensu, a badania krwi obejmują jakieś 30 parametrów i on patrzy nie tylko na normy, ale na jakieś proporcje albumin, b2-mirogobulin itp. do czegoś (nie chciał zdradzić, mówi, że to jego know how, natomiast jest specjalistą od chłoniaków, wszyscy mu ufają). Uważa, że nie ma powodu naświetlać jak nie trzeba, a badań miałam mnóstwo, bo jestem w programie badawczym, więc raczej nie robi tego z oszczędności. W czasie leczenia przez pół roku miałam 4 pety.

joanna

17.01.2014 18:22

Odpowiedz

Lena, jeśli możesz podaj mi proszę adres mailowy. Chciałambym Ci zadac kilka pytan na priv (alfa466@wp.pl).

kama

08.02.2014 16:31

Odpowiedz

O 19:22, dnia 2014-01-17 joanna napisał(-a):

Lena, jeśli możesz podaj mi proszę adres mailowy. Chciałambym Ci zadac kilka pytan na priv (alfa466@wp.pl).

zakończyłam niedawno leczenie 2 kursy ABVD i 10 naświetlań i jedno pytanie mnie nurtuje czy powinnam mieć zrobione badanie PET,bo nie miałam nic takiego robionego, na ocenie po zakończeniu chemioterapii zrobiono mi tylko usg...

Asowa

08.02.2014 17:11

Odpowiedz

O 17:31, dnia 2014-02-08 kama napisał(-a):

O 19:22, dnia 2014-01-17 joanna napisał(-a):

zakończyłam niedawno leczenie 2 kursy ABVD i 10 naświetlań i jedno pytanie mnie nurtuje czy powinnam mieć zrobione badanie PET,bo nie miałam nic takiego robionego, na ocenie po zakończeniu chemioterapii zrobiono mi tylko usg...

Kama a miałaś w ogóle pet?

Jeśli nie to marne szanse na to badanie bo po 1. jest drogie a po2. nie ma z czym porownac nowych wynikow.

A mialas tk na poczatku leczenia czy tylko usg?

Co do pet to tez nie kazdy lekarz je lubi bo czasem wynik bez potrzeby sieje panike;)

Gizmo

08.02.2014 19:09

Odpowiedz

A to pierwsze słysze, żeby po leczeniu robić usg....rozumiem, ze czasem lekarze nie dają na Peta i kierują na tomograf ale usg???? no tego nie rozumiem. Ja bym się domagała co najmniej tomografu do oceny skuteczności leczenia.

kama

09.02.2014 12:42

Odpowiedz

miałam robiony tomograf przed chemią, żeby sprawdzić czy mam zajęte jeszcze inne węzły, no i usg też, ja mam typ NS I CS I A- stadium wczesne zajęte tylko węzły nadobojczykowe prawe, i po chemiach miałam tylko usg i w epikryzie pisze tak "stwierdzono całkowitą regresję zmian węzłowych w ok.nadobojczykowej prawej" a wyniki krwi wzorcowe tyle usłyszałam od lekarki, dostałam skierowanie na naświetlania i tyle...