Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Jak pech to

Autor: Janek • 25.11.2013 07:57 • 22 odpowiedzi

Janek

25.11.2013 07:57

Odpowiedz

Kochani jutro mam "wydeptanego" PETa ale jak to zwykle u mnie parę dni temu łapło mnie coś podobnego do korzonek nie mogę za bardzo się schylić źle mi siedzieć i takie kłucie w lędźwiach,mam pytanie czy te zmiany wyłapie mi PET i jak będą w tym przypadku odebrane jako co ? stan zapalny czy wznowa, gubię się w tych nowinkach ja jestem starej daty,trzymajcie kciuki, pozdrawiam

Lena

25.11.2013 09:45

Odpowiedz

O 08:57, dnia 2013-11-25 Janek napisał(-a):

Kochani jutro mam "wydeptanego" PETa ale jak to zwykle u mnie parę dni temu łapło mnie coś podobnego do korzonek nie mogę za bardzo się schylić źle mi siedzieć i takie kłucie w lędźwiach,mam pytanie czy te zmiany wyłapie mi PET i jak będą w tym przypadku odebrane jako co ? stan zapalny czy wznowa, gubię się w tych nowinkach ja jestem starej daty,trzymajcie kciuki, pozdrawiam

Janku PET wyłapuje co jest zapalne i odczynowe a co nowotworowe.

Ja np. miałam raz w opisie coś w jajnikach zapalnego, raz węzeł okołotchawiczny, bo bardzo kaszlałam. Spokojnie. Zaufaj.

Rodzynka

25.11.2013 11:09

Odpowiedz

Cholera by to wzięła. Jestem "doświadczoną" peciarą i niestety, ale jesli jest jakiś stan zapalny, to nikt nie zrobi Ci badania. Idziesz normalnie na PET, lekarz wcześniej przepytuje Cię o stan zdrowia, ogólne samopoczucie itp. Koniecznie powiedz mu, jeśli coś będzie nie tak, bo jeśli faktycznie coś Ci się przyplątało, to lepiej nie robić badania. Lena mówi, że PET wyłapie, co jest stanem zapalnym, a co czyms innym, ale mój hematolog uważa inaczej, podobnie jak lekarz od PETa - raz poszłam przeziębiona z kaszlem i mnie odesłali z powrotem. Jeśli jest stan zapalny i jest powiększony węzeł odczynowo, to naprawdę trudno to zinterpretować, czy jest to patologiczne czy nie. Po prostu taki węzeł świeci. Czytałam sporo opisów PETa osób chorych na ziarnicę i bardzo często spotkałam sie z określeniem, że jest powiększony węzeł w migdałkach, suv max z kosmosu (np. 10) i że może to być węzeł odczynowy po anginie. Wtedy de facto można powiedzieć ze 100 proc. pewnoscią, że nie jest to węzeł nowotworowy. Ale jak będzie w brzuchu, jak nie daj Boże od stanu zapalnego Ci się coś powiększy? Lepiej nie ryzykować i nie narażać się na błędne wyniki.

Się rozpisałam :) Reasumując - powiedz o wszystkim lekarzowi przed badaniem i nie martw się - nawet jeśli zadecyduje o przełożeniu badania, to to badanie Ci nie przepada, tylko będzie po wyleczeniu infekcji.

A tak poza tym, to trzymam kciuki, żeby to było tylko jednorazowe łupnięcie i żebyś jutro mógł "zaliczyć" badanie!!!!

CzarnaMamba

25.11.2013 11:43

Odpowiedz

Janku Trzymam mocno kciuki.. Będzie dobrze!!!..Pozdrawiam :)

Asowa

25.11.2013 18:16

Odpowiedz

Cholera by to wzięła. Jestem "doświadczoną" peciarą i niestety, ale jesli jest jakiś stan zapalny, to nikt nie zrobi Ci badania. Idziesz normalnie na PET, lekarz wcześniej przepytuje Cię o stan zdrowia, ogólne samopoczucie itp. Koniecznie powiedz mu, jeśli coś będzie nie tak, bo jeśli faktycznie coś Ci się przyplątało, to lepiej nie robić badania. Lena mówi, że PET wyłapie, co jest stanem zapalnym, a co czyms innym, ale mój hematolog uważa inaczej, podobnie jak lekarz od PETa - raz poszłam przeziębiona z kaszlem i mnie odesłali z powrotem. Jeśli jest stan zapalny i jest powiększony węzeł odczynowo, to naprawdę trudno to zinterpretować, czy jest to patologiczne czy nie. Po prostu taki węzeł świeci.

Dokładnie tak, dlatego wielu specjalistów od nowotworów nie lubi peta, bo nie wiadomo jaki rodzaj zmian zaświecił.

Nie wiem skąd Lena bierze takie informacje....

Czytałam sporo opisów PETa osób chorych na ziarnicę i bardzo często spotkałam sie z określeniem, że jest powiększony węzeł w migdałkach, suv max z kosmosu (np. 10) i że może to być węzeł odczynowy po anginie. Wtedy de facto można powiedzieć ze 100 proc. pewnoscią, że nie jest to węzeł nowotworowy. Ale jak będzie w brzuchu, jak nie daj Boże od stanu zapalnego Ci się coś powiększy? Lepiej nie ryzykować i nie narażać się na błędne wyniki.

Się rozpisałam :) Reasumując - powiedz o wszystkim lekarzowi przed badaniem i nie martw się - nawet jeśli zadecyduje o przełożeniu badania, to to badanie Ci nie przepada, tylko będzie po wyleczeniu infekcji.

A tak poza tym, to trzymam kciuki, żeby to było tylko jednorazowe łupnięcie i żebyś jutro mógł "zaliczyć" badanie!!!!

Pod wszystkim się podpisuję;)

Tilia

25.11.2013 21:45

Odpowiedz

Janku, na pecie sie nie znam ale trzymam kciuki za Ciebie!

Lena

26.11.2013 08:01

Odpowiedz

O 19:16, dnia 2013-11-25 Asowa napisał(-a):

Cholera by to wzięła. Jestem "doświadczoną" peciarą i niestety, ale jesli jest jakiś stan zapalny, to nikt nie zrobi Ci badania. Idziesz normalnie na PET, lekarz wcześniej przepytuje Cię o stan zdrowia, ogólne samopoczucie itp. Koniecznie powiedz mu, jeśli coś będzie nie tak, bo jeśli faktycznie coś Ci się przyplątało, to lepiej nie robić badania. Lena mówi, że PET wyłapie, co jest stanem zapalnym, a co czyms innym, ale mój hematolog uważa inaczej, podobnie jak lekarz od PETa - raz poszłam przeziębiona z kaszlem i mnie odesłali z powrotem. Jeśli jest stan zapalny i jest powiększony węzeł odczynowo, to naprawdę trudno to zinterpretować, czy jest to patologiczne czy nie. Po prostu taki węzeł świeci.

Dokładnie tak, dlatego wielu specjalistów od nowotworów nie lubi peta, bo nie wiadomo jaki rodzaj zmian zaświecił.

Nie wiem skąd Lena bierze takie informacje....

Czytałam sporo opisów PETa osób chorych na ziarnicę i bardzo często spotkałam sie z określeniem, że jest powiększony węzeł w migdałkach, suv max z kosmosu (np. 10) i że może to być węzeł odczynowy po anginie. Wtedy de facto można powiedzieć ze 100 proc. pewnoscią, że nie jest to węzeł nowotworowy. Ale jak będzie w brzuchu, jak nie daj Boże od stanu zapalnego Ci się coś powiększy? Lepiej nie ryzykować i nie narażać się na błędne wyniki.

Pod wszystkim się podpisuję;)

Jak ktoś jest ewidentnie przeziębiony to wiadomo, że Peta się nie robi, ale u mnie świeciło kilka rzeczy i lekarz wiedział, że to odczyn nie nowotwór. U koleżanki ze zwyrodnieniem kręgosłupa wiedzieli co jest zapalno-zwyrodnieniowe, a co wskazuje na zajęcie kości. Ja miałam PET z tzw. dynamiką to znaczy dwa badania za każdym razem, po godzinie i dwóch od podania glukozy. Widać wtedy czy suv spadają czy rosną. Lekarze mogli się też tym kierować.

Rodzynka

26.11.2013 20:18

Odpowiedz
Janku, pisz co u Ciebie :-)
Miałeś peta?

Janek

27.11.2013 09:11

Odpowiedz

O 21:18, dnia 2013-11-26 Rodzynka napisał(-a):

Miałeś peta?

Tak miałem, wczoraj, wyniki w przyszłym tygodniu, ale wywiad lekarski, powiem Wam śmiechu warty, coś takiego żebra były połamane ? operacja ? odp. nie i tylko tyle, nie miałem czasu dziuba otworzyć bo p. lekarz wyszedł, no ale najważniejsze że PET był, teraz tylko wynik, proszę Boga o dobry wynik , zmęczony już tą walką z chorobą z "służbą zdrowia" jestem, pozdrawiam

Aga71

27.11.2013 10:02

Odpowiedz

O 10:11, dnia 2013-11-27 Janek napisał(-a):

Miałeś peta?

Tak miałem, wczoraj, wyniki w przyszłym tygodniu, ale wywiad lekarski, powiem Wam śmiechu warty, coś takiego żebra były połamane ? operacja ? odp. nie i tylko tyle, nie miałem czasu dziuba otworzyć bo p. lekarz wyszedł, no ale najważniejsze że PET był, teraz tylko wynik, proszę Boga o dobry wynik , zmęczony już tą walką z chorobą z "służbą zdrowia" jestem, pozdrawiam

będzie dobrze :-)

Rodzynka

27.11.2013 11:11

Odpowiedz

O 11:02, dnia 2013-11-27 Aga71 napisał(-a):

O 10:11, dnia 2013-11-27 Janek napisał(-a):

Miałeś peta?

będzie dobrze :-)

Musi być dobrze! Amen :)

Janek

03.12.2013 13:08

Odpowiedz
Kochanu mam wreszcie wynik PETa wnioski:
Wynik badania PET/CT z 18FDG wskazuje na utrzymującą się remisje metaboliczną choroby chłoniakowej.
Do rozważenia wykonanie gastroskopii.
zapisana cała jedna strona ze zmianami zwyrodnieniami i cudami jeszcze, ale jak to u mnie nie może być do końca dobrze, w badaniu brzuch i miednica:
Pobudzenie metaboliczne w ścianie żołądka SUV max 5,4-odczynowe?-do ew weryfikacji w gastroskopii,no i dlatego ta gastroskopia, nie wiem co o tym myśleć, co to za draństwo może być ? a i jeszcze prawy płat tarczycy powiększony o niejednorodnym, miernie hyperdensyjnym cieniowaniu do kontroli w USG ew. konsultacji endokrynologicznej.
Wartości referencyjne:
MBPS SUV max 2,2
Prawy płat watroby SUV max do 4,3- tego nie rozumiem, pozdrawiam

seba1502

03.12.2013 14:09

Odpowiedz

Janku najważniejsze są wnioski czyli remisja się utrzymuje, resztą się nie przejmuj. Moja rada napij się wódki - trzeba świętować!

CzarnaMamba

03.12.2013 14:35

Odpowiedz

Janku najważniejsze są wnioski czyli remisja się utrzymuje, resztą się nie przejmuj. Moja rada napij się wódki - trzeba świętować!

Janku GRATULACJE!! Podpisuje się pod Sebastianem;)Pozdrawiam:):*

Oysyo

03.12.2013 14:43

Odpowiedz

Janku, gratuluje dobrego peta :) Czy Twoja każda wznowa zakończona była auto?

Janek

03.12.2013 15:23

Odpowiedz

O 15:35, dnia 2013-12-03 CzarnaMamba napisał(-a):

Janku GRATULACJE!! Podpisuje się pod Sebastianem;)Pozdrawiam:):*

Dziękuję tak też uczynię, choć nie do końca jestem zadowolony, ten żołądek mnie trochę zaniepokoił, "oysyo" możesz jaśniej ja tych nowych określeń nie bardzo łapię.

Oysyo

03.12.2013 17:29

Odpowiedz
"oysyo" możesz jaśniej ja tych nowych określeń nie bardzo łapię.

:) czy każda Twoja wznowa choroby kończyła się przeszczepem autologicznym czy na samej chemii??

Pozdrawiam

Janek

03.12.2013 19:36

Odpowiedz

O 18:29, dnia 2013-12-03 Oysyo napisał(-a):

"oysyo" możesz jaśniej ja tych nowych określeń nie bardzo łapię.

:) czy każda Twoja wznowa choroby kończyła się przeszczepem autologicznym czy na samej chemii??

Pozdrawiam

Każda kończyła się chemią i naświetlaniem, przepraszam ale nie zrozumiałem, pozdrawiam

rodzynka

03.12.2013 21:15

Odpowiedz
Ojej, ale wielkie UFFFFF, Janku, cudownie i gratuluję i obyś już nigdy nie musiał się martwić o wznowę!!!! :)))

A odnośnie do żołądka - może masz jakieś wrzody? Spokojnie, zrobisz gastroskopię i będziesz wiedział.

Tilia

03.12.2013 22:00

Odpowiedz

Janku, bardzo sie ciesze i duuuzo zdrowia zycze.