Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

pytanie do "Rodzynki" z forum

Autor: przerazona93 • 15.11.2013 18:07 • 1 odpowiedzi

przerazona93

15.11.2013 18:07

Odpowiedz

Witam, a mam do Ciebie Rodzynko jedno pytanie, jak zdiagnozowano u Ciebie chloniaka? Tzn. rozumiem, ze poprzez TK klatki piersiowej, ale ktos Cie na nia skierowal? Mialas jakies objawy? Bo skoro nie mialas powiekszonych wezlow obwodowych i morfologia byla ok to jak trafilas na ziarnice? Pozdrawiam i zycze bardzo duzo zdrowia!

Rodzynka

15.11.2013 23:42

Odpowiedz
Cześć :) No właśnie u mnie były powiększone węzły chłonne w śródpiersiu, tylko te - do gigantycznych rozmiarów 16 cm. Poza tym żadne inne. Jedynym objawem ZZ był świąd skóry, gdzieś od stycznia 2010 roku. Miałam też wybroczyny na górnej części stopy - taki wielki swędzący i odnawiający sie strup, potem co jakiś czas podobne 'kwiatki' na nadgarstkach. Lekarz rodzinny leczył mnie na alergię, zalecił psychoterapię (chodziłam przez 1,5 roku, prywatnie), a na końcu zaliczyłam psychiatrę ("No bo nie może pani przecież swędzieć całe ciało!").

Drugim objawem, ale wynikającym z wielkości guza była duszność. Z tym, że to tłumaczyłam sobie nadwagą, myślałam, żę skoro mam więcej ciała, to nie mam kondycji i stąd zadyszka.

Do szpitala trafiłam w czerwcu 2012, jak już guz był tak wielki, że uciskał żyłę główną (tzw. zespół żyły górnej), tak że krew nie odpływała normalnie z mózgu. Objawem był ogromny obrzęk twarzy - jednej strony. Wtedy już trudno było uznać to za nerwicę, czy inne moje widzimisię. A potem to już wszystko potoczyło się szybko, tzn. badania i leczenie.

Reasumując - miałam sporego pecha, bo gdyby mi wywaliło jakiegoś obwodowego węzła, pewnie szybciej by mnie zdiagnozowano.