Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Zgrubienie na szyji

Autor: shearer • 08.11.2013 16:11 • 17 odpowiedzi

shearer

08.11.2013 16:11

Odpowiedz

Witam, jakies 2-3 tygodnie temu byłem przeziębiony (ból gardła, katar) i zauwazyłem że od jakiś 2 tygodni po lewej stronie szyji mam takie zgrubienie które idzie tak jakby za ucho. Mam wrażenie że czasami w uszach mam zwiekszone ciśnienie, zwłaszcza w lewym. Dzisiaj byłem o swojej lekarz - hematolog. Zbadała mnie, pomacała i nic nie wyczuła natomiast skierowała na USG (żeby zobaczyć czy jakieś węzły nie kryją się pod tym zgrubieniem) bo też zauzywała zgrubienie w obrębie lewej strony szyji i powiedziala że to raczej od przebytego przeziębienia lub teraz atakuje mnie jakaś infekcja. Poza tym zgrubieniem nie mam innych objawów, oby to nie był tylko nawrót :/ Miał ktoś może coś podobnego ? Pozdrawiam

asia

08.11.2013 16:28

Odpowiedz

O 17:11, dnia 2013-11-08 Shearer napisał(-a):

Witam, jakies 2-3 tygodnie temu byłem przeziębiony (ból gardła, katar) i zauwazyłem że od jakiś 2 tygodni po lewej stronie szyji mam takie zgrubienie które idzie tak jakby za ucho. Mam wrażenie że czasami w uszach mam zwiekszone ciśnienie, zwłaszcza w lewym. Dzisiaj byłem o swojej lekarz - hematolog. Zbadała mnie, pomacała i nic nie wyczuła natomiast skierowała na USG (żeby zobaczyć czy jakieś węzły nie kryją się pod tym zgrubieniem) bo też zauzywała zgrubienie w obrębie lewej strony szyji i powiedziala że to raczej od przebytego przeziębienia lub teraz atakuje mnie jakaś infekcja. Poza tym zgrubieniem nie mam innych objawów, oby to nie był tylko nawrót :/ Miał ktoś może coś podobnego ? Pozdrawiam

Hej!

ja jestem po 8 cyklach i trzech tygodniach radio też mam zgrubienie po lewej stronie tylko mnie jeszcze bardzo bolało i promieniowało az na lopatke zrobiłam usg było ok później miałam peta i też wszystko wporządku.Nie wiem czy ten bol nie był spowodowany jakimś przewianiem bo odkąd noszę szalik to bólu już nie ma tylko te zgrubienie .Także chyba nie ma się czym martwić.

Pozdrawiam.

shearer

08.11.2013 16:30

Odpowiedz

O 17:28, dnia 2013-11-08 asia napisał(-a):

O 17:11, dnia 2013-11-08 Shearer napisał(-a):

Hej!

ja jestem po 8 cyklach i trzech tygodniach radio też mam zgrubienie po lewej stronie tylko mnie jeszcze bardzo bolało i promieniowało az na lopatke zrobiłam usg było ok później miałam peta i też wszystko wporządku.Nie wiem czy ten bol nie był spowodowany jakimś przewianiem bo odkąd noszę szalik to bólu już nie ma tylko te zgrubienie .Także chyba nie ma się czym martwić.

Pozdrawiam.

Dzięki za pocieszenie, zapomniałem napisać że ja jestem po 6 cyklach i 3 tygodniach radio i w lutym minie rok od ukonczenia leczenia. Pozdrawiam !

asia

08.11.2013 16:35

Odpowiedz

ja 7 miesiąc się zaczął też czasem panikuje chyba normalne ;)

shearer

08.11.2013 19:57

Odpowiedz

O 17:35, dnia 2013-11-08 asia napisał(-a):

Shearer

08.11.2013 19:58

Odpowiedz

O 20:57, dnia 2013-11-08 shearer napisał(-a):

a długo masz już to zgrubienie na szyi ?

asia

09.11.2013 07:31

Odpowiedz

O 20:58, dnia 2013-11-08 Shearer napisał(-a):

O 20:57, dnia 2013-11-08 shearer napisał(-a):

a długo masz już to zgrubienie na szyi ?

wiesz co o ile dobrze pamiętam to po leczeniu

ja miałam niecałe dwa miesiąc temu peta i tam szyja czysta ;)

dominika

09.11.2013 20:53

Odpowiedz
hej. Jestem prawie 2,5 roku po leczeniu chloniaka typu MCIIA. Od jakis 3 miesiecy życje w ciaglym stresie :a to nowa bardzo odpowiedzialna praca a to obrona i przygotowania do niej...ale do rzeczy jakies 2-3 tyg temu wyczólam sobie powiekszone wezly po stranie lewej na szyji, nie byly bardzo bolesne pod wplywem dotyku..przerazona zaczelam brac leki typu Gripeks,pyralguna witanina ,,c,, itp. gol wezlow zniknol natomiast nadal mam powiekszone wezly i strasznie przekrwione gardlo z tej strony. nie ukrywam ze zaczynam panikowac i obawiac sie nawrotu!;(
Podpowiedzcie czy powinnam sie martwic?? zwlaszcza ze w czerwcu -mialam CT ktore wyszlo dobrze, a we wrzesniu -mialam badania krwi ob i crp ktore tez wyszly w normie. Juz glupieje z nerwow i obaw . .

Shearer

10.11.2013 09:49

Odpowiedz

najlepiej żebyś wybrała się na usg tak jak ja. Ja miałem TK z kontrastem z niecałe dwa miesiące temu i też wszystko ok. Ogólne samopoczucie też mam okej, zero innych objawów poza tym zgrubieniem no ale jednak trzeba wszystko dokładnie zbadać i być dobrej myśli, mi też nie jest łatwo ale widocznie tak już musimy żyć :/ Pozdrawiam

madzialena

10.11.2013 18:10

Odpowiedz

O 21:53, dnia 2013-11-09 dominika napisał(-a):

hej. Jestem prawie 2,5 roku po leczeniu chloniaka typu MCIIA. Od jakis 3 miesiecy życje w ciaglym stresie :a to nowa bardzo odpowiedzialna praca a to obrona i przygotowania do niej...ale do rzeczy jakies 2-3 tyg temu wyczólam sobie powiekszone wezly po stranie lewej na szyji, nie byly bardzo bolesne pod wplywem dotyku..przerazona zaczelam brac leki typu Gripeks,pyralguna witanina ,,c,, itp. gol wezlow zniknol natomiast nadal mam powiekszone wezly i strasznie przekrwione gardlo z tej strony. nie ukrywam ze zaczynam panikowac i obawiac sie nawrotu!;(

Podpowiedzcie czy powinnam sie martwic?? zwlaszcza ze w czerwcu -mialam CT ktore wyszlo dobrze, a we wrzesniu -mialam badania krwi ob i crp ktore tez wyszly w normie. Juz glupieje z nerwow i obaw . .

hej Dominika ja też miałam MC II z tymże B jakim schematem byłaś leczona?

Pozdrawiam.

Dominika1

11.11.2013 10:24

Odpowiedz

no moze macie racje ze musze zalatwic sobie usg i przyjać wiadomosci jakie by nie byly na klate ... ale szczerze wkurza mnie juz ze cale zycie na bombie siedzimy.

dominika1

11.11.2013 10:28

Odpowiedz

najpierw mialam chemioterapie ABVD ,a pozniej radioterapie. zabawa trwala od listopada 2010 do pazdziernika 2011 lacznie z pet potwierdzajacym

Shearer

11.11.2013 11:47

Odpowiedz

A czy takie zgrubienie na szyi może pojawić się z jakiegoś innego powodu niż nawrót ?? Bo jakoś dla mnie to dziwne, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem :/

madzialena

11.11.2013 16:03

Odpowiedz

O 11:28, dnia 2013-11-11 Dominika1 napisał(-a):

najpierw mialam chemioterapie ABVD ,a pozniej radioterapie. zabawa trwala od listopada 2010 do pazdziernika 2011 lacznie z pet potwierdzajacym

czyli miałas 16 wlewow i trzy tyg.radio?o ile dobrze liczę;-)

bo jeśli tak ja tak samo byłam leczona dolozono mi chemię ponieważ po 10 wlewie miałam jeszcze resztki

Shearer

13.11.2013 14:36

Odpowiedz

Witam, byłem na USG. Wynika z niego że mam jeden węzeł powiększony odczynowo podrzuchwowy. Cała reszta okej, a te zgrubienie na szyji to mięsień... nie wiem skąd on się taki dużo zrobił, co prawda chodze na siłownie od jakis 3 miesięcy ale żeby tak ? Z czego biorą się węzły odczynowe i co oznaczają ? Pozdrawiam

asia

13.11.2013 17:56

Odpowiedz

O 15:36, dnia 2013-11-13 Shearer napisał(-a):

Witam, byłem na USG. Wynika z niego że mam jeden węzeł powiększony odczynowo podrzuchwowy. Cała reszta okej, a te zgrubienie na szyji to mięsień... nie wiem skąd on się taki dużo zrobił, co prawda chodze na siłownie jakis 3 miesięcy ale żeby tak ? Z czego biorą się węzły odczynowe i co oznaczają ? Pozdrawiam

hej!mówiłam ..,że napewno wszystko ok ;)to czyli mój mięsień od noszenia synka hi hi ;)

węzły odczynowe to pozapalne jakaś przebyta infekcja.

Shearer

13.11.2013 18:44

Odpowiedz

O 18:56, dnia 2013-11-13 asia napisał(-a):

O 15:36, dnia 2013-11-13 Shearer napisał(-a):

Witam, byłem na USG. Wynika z niego że mam jeden węzeł powiększony odczynowo podrzuchwowy. Cała reszta okej, a te zgrubienie na szyji to mięsień... nie wiem skąd on się taki dużo zrobił, co prawda chodze na siłownie jakis 3 miesięcy ale żeby tak ? Z czego biorą się węzły odczynowe i co oznaczają ? Pozdrawiam

hej!mówiłam ..,że napewno wszystko ok ;)to czyli mój mięsień od noszenia synka hi hi ;)

węzły odczynowe to pozapalne jakaś przebyta infekcja.

dzieki za odpowiedzi !!! :) Pozdrawiam

JimmiXzSq

18.05.2017 05:56

Odpowiedz

3flVS7 http://www.LnAJ7K8QSpkiStk3sLL0hQP6MO2wQ8gO.com