Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Obawy

Autor: Joanna • 20.06.2013 20:50 • 1 odpowiedzi

Joanna

20.06.2013 20:50

Odpowiedz
Witajcie :) Przeczesuje ostatnio wszystkie możliwe strony dotyczące ZZ, ponieważ zaczynam się obawiać - aczkolwiek jak mi powtarzają, nie mam na razie pewności, do lekarza idę dopiero w poniedziałek.
Ale po kolei. Od jakiegoś miesiąca mam problem z kaszlem i węzłami chłonnymi - najpierw powiększone były podżuchwowe, co jest u mnie normą przy byle infekcji, potem wymacałam sobie małego guzka nad obojczykiem - ot, wziął się znikąd. (Teraz mam paskudny nawyk ciągłego macania się po tych guzkach, i wynajdywania nowych - maleńkich, najprawdopodobniej nawet nie są powiększone, no ale je wyczuwam;/) Mniej więcej od tego samego momentu męczy mnie też kaszel - suchy, takie ciągłe uczucie ucisku w klatce i "czegoś" w gardle. Kilka dni temu zauważyłam też, że jedna pacha jest bardziej opuchnięta od drugiej (jest po tej samej stronie, co wymacany guzek nad obojczykiem, jeśli to ma jakieś znaczenie), także zapewne to również węzły.
Jakieś pół roku temu miałam robione badania krwi i OB wyszło 26 - lekarz to zignorował, uznał że to przez infekcję, reszta wyników była ok, a i mnie to nie zmartwiło, jedyne co mnie wtedy męczyło to ciągłe osłabienie.
I teraz się zastanawiam, czy czegoś wtedy nie przeoczyłam - czy może już wówczas coś się działo, a ja nie zareagowałam... Często męczyło mnie (i męczy nadal) drętwienie kończyn, tępy ból od barku po nadgarstki (nie zauważyłam, żeby specjalnie bolało po alkoholu - chociaż dziś wypiłam piwo i po kilku godzinach zaczęła paskudnie boleć mnie ręka), mdłości. Gorączki nie mam, max. 36,9, nie pocę się, jeśli chodzi o świąd - czasem napada mnie okrutne swędzenie nóg, które zwykle przechodzi, ale czasem się powtarza.
Zastanawiam się po prostu, czy powinnam się czegoś obawiać, czy może nie wszystko przesądzone.

O jakie badania powinnam poprosić lekarza? Czy o coś dodatkowego, oprócz morfologii?

Mam tylko nadzieję, że to głównie kwestia przemęczenia, stresu, ale no, węzły nad obojczykiem ponoć same z siebie nie wyskakują na wierzch...

kate2045

20.06.2013 21:15

Odpowiedz

Moim zadaniem powinnaś iść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na usg tych węzłów. Nie mówię też że lekarz po usg stwierdzi że to ziarnica, ale jeżeli powie że jego zdaniem węzły są niepokojące to skierują cię dalej, pewnie do onkologa i to on zdecyduje co z tym zrobić. No i morfologie też bym powtórzyła razem z OB.

Na zapas nie ma co się martwić. Spij spokojnie.
Ważne idz do lekarza.
Pozdrawiam