Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Mdłości - czy da się je zupełnie wyeliminować?

Autor: Madzia • 19.06.2013 15:30 • 6 odpowiedzi

Madzia

19.06.2013 15:30

Odpowiedz

Witam, jestem po drugim wlewie ABVD. Przez ok. 5 dni po chemii odczuwam bardzo duże mdłości, mimo stosowania leku o nazwie Atossa, który przepisał mi lekarz. Czy jest możliwość całkowitego ich wyeliminowania, albo chociaż znacznego zmniejszenia? Może ten lek jest po po prostu słaby, już sama nie wiem :(

INES

19.06.2013 16:17

Odpowiedz
To są mdłości czy wymiotujesz intensywnie?
W trakcie chemii czy już po?

Madzia

19.06.2013 16:58

Odpowiedz

Jestem w czasie chemii, mam zaplanowane 6 cykli ABVD. Jeszcze ani razu nie wymiotowałam, choć było blisko. Ogólnie dobrze ją znoszę, poza tym, że przez 5 dni strasznie mnie mdli :(

Nessa

19.06.2013 17:40

Odpowiedz

tylko atossę bierzesz? ja dostawałam jeszcze torecan i coś tam, ale niestety zapomniałam. Jest też lek Emend, ale on chyba kosztuje dużo, a refundowany jest w przypadku innych chemii (chyba). Jesz coś i pijesz przez te dni?

adka

19.06.2013 18:54

Odpowiedz

O 17:30, dnia 2013-06-19 Madzia napisał(-a):

Witam, jestem po drugim wlewie ABVD. Przez ok. 5 dni po chemii odczuwam bardzo duże mdłości, mimo stosowania leku o nazwie Atossa, który przepisał mi lekarz. Czy jest możliwość całkowitego ich wyeliminowania, albo chociaż znacznego zmniejszenia? Może ten lek jest po po prostu słaby, już sama nie wiem :(

Hej czułam się zupełnie jak Ty.Poprosiłam o zwiększenie dawki przeciwwymiotnej i jak ręką odjął mało tego lek tak fajnie działal że dopiero na drugi dzień po południu brałam tabletke.Pogadaj ze swoim lekarzem.Pozdrawiam i życzę zdrowia ;)

INES

20.06.2013 11:26

Odpowiedz
Magda, musisz być cierpliwa.
Same mdłości w palecie niedogodności przy chemioterapii to pikuś ;)
Ja wymiotowałam przez całe podanie, w trakcie i po. To był dramat. Byłam kompletnie odwodniona i wycieńczona. Pomogły różne dragi i głównie relanium na uśpienie mnie.

Zatem głowa do góry kochana. Pij orzeźwiające lekkie chłodne napoje, gazowane trochę. Każdemu pomaga coś innego. Ale jest wiele "domowych" sposobów na mdłości. Ważne, że nie kończy się to wymiotami.

Gizmo

20.06.2013 12:29

Odpowiedz

Ja brałam jednocześnie atosse i czopki ale i tak nic to nie dawało.Już od 3 chemii wymiotowałam podczas wlewu a dalej było tylko gorzej tzn. jeszcze przed wlewem zaczynały sie jazdy (pewnie psychika działała). Życzę by Ciebie to ominęło i byś pozostała przy tych mdłościach.....Dasz rade:)