Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Kontakt z dziećmi przy i po radioterapii.

Autor: poland0044 • 17.05.2013 22:30 • 3 odpowiedzi

poland0044

17.05.2013 22:30

Odpowiedz

Witajcie, od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie czy podczas naświetlań jak i po nich można się kontaktować z małymi dziećmi. Zastanawia mnie to ponieważ po badaniu PET przez kilkanaście godzin musiałem być izolowany od dzieci i kobiet w ciąży. Nie wiem czy jest to jakaś inna sytuacja ale wolałbym wiedzieć wcześniej, zanim niechcący zrobiłbym komuś krzywdę.

CD34+

17.05.2013 22:49

Odpowiedz

O 00:30, dnia 2013-05-18 Poland0044 napisał(-a):

Witajcie, od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie czy podczas naświetlań jak i po nich można się kontaktować z małymi dziećmi. Zastanawia mnie to ponieważ po badaniu PET przez kilkanaście godzin musiałem być izolowany od dzieci i kobiet w ciąży. Nie wiem czy jest to jakaś inna sytuacja ale wolałbym wiedzieć wcześniej, zanim niechcący zrobiłbym komuś krzywdę.

Przy PET pacjent musi przyjąć dożylnie znakowaną glukozę, która jest radioaktywna. W przypadku teleradioterapii źródło promieniowania pochodzi z zewnątrz. Jako pacjent poddawany teleradioterapii nie będziesz groźny dla otoczenia i nie musisz się niczego w związku z tym obawiać.

ada26

20.05.2013 13:26

Odpowiedz

O 00:30, dnia 2013-05-18 Poland0044 napisał(-a):

Hej jestem po radio mam synka 13miesięcy.Żadnych przeciwwskazań zbliżania się po naswietleniach .I tak też robiłam.

Pozdrawiam.

Gizmo

21.05.2013 06:42

Odpowiedz

Podobnie jak poprzednio. Po Pecie zalecali 4 godzinny odpoczynek od dziecka. Ja chciałam być pewna, ze nic się nie zdarzy (mimo, iż znam czas połowicznego rozpadu znacznika) i darowałam sobie kontakt z małą przez całą noc. Po radio- normalnie zajmowałam się dzieckiem i nikt mi tego nie zabraniał (mówie oczywiście o lekarzach):)