Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wyniki wycinka węzła chłonnego

Autor: Ania • 06.05.2013 14:22 • 27 odpowiedzi

Ania

09.05.2013 08:28

Odpowiedz

Spytam jak uda mi się dostać :) Dzisiaj byłam w Poradni Hematologicznej i najwcześniejszy termin jest dopiero za miesiąc... Nie mam nawet zdiagnozowanego jeszcze stopnia, więc to pewnie też potrwa. Miesiąc to długi okres czasu czy mam szczęście, bo czeka się o wiele dłużej?

abadonna

09.05.2013 09:43

Odpowiedz

O 10:28, dnia 2013-05-09 Ania napisał(-a):

Spytam jak uda mi się dostać :) Dzisiaj byłam w Poradni Hematologicznej i najwcześniejszy termin jest dopiero za miesiąc... Nie mam nawet zdiagnozowanego jeszcze stopnia, więc to pewnie też potrwa. Miesiąc to długi okres czasu czy mam szczęście, bo czeka się o wiele dłużej?

najlepiej jakby cię na oddział położyli, wtedy wszystkie badania robią od razu. może się coś zmieniło? ale u mnie tak było, lekarz rodzinny dał skierowanie do szpitala na hematologię i poszło szybko.

Ania

09.05.2013 12:25

Odpowiedz

A co napisał na skierowaniu? Wypisał potrzebne badania czy po prostu, że masz iść do szpitala i kropka?

tina

09.05.2013 12:29

Odpowiedz

O 10:28, dnia 2013-05-09 Ania napisał(-a):

Kiedy ja się leczyłam (24 lata temu),inaczej funkcjonował system służby zdrowia.m-c to długo i krótko.ważne,że masz wyznaczoną wizytę.też leczyłam się u hematologa w koperniku w łodzi.głowa do góry.miałam III B.wyleczyli mnie,urodziłam zdrowe dziecko.mam teraz 44 lata,moja córka 22.obecnie mają jeszcze większe doświadczenie,ulepszone metody diagnostyczne.pozdrawiam

Sebastian

09.05.2013 13:34

Odpowiedz

O 14:25, dnia 2013-05-09 Ania napisał(-a):

A co napisał na skierowaniu? Wypisał potrzebne badania czy po prostu, że masz iść do szpitala i kropka?

hej Ania:) też jestem z łodzi choć narazie diagnozuje moje węzły co im dolega to chcialem się dowiedzieć paru rzeczy. jak długo czekałaś na wynik biopsji? i gdzie ją Ci robili?

ja mam na 15maja dopiero wizyte u onkologa i dopiero wtedy skierowanie na wyciecie węzła...

bylem prywatnie u onkologa bo nie mogłem wysiedziec i miałem biopsjie cienkoiglowa.

dzisiaj rtg klaty i za chwile kolejne usg zeby onkolog miał już całe badania przygotowane... a strach to mnie zżera...

Ania

09.05.2013 14:18

Odpowiedz

Hej :) Na wynik czekałam 10 dni, to chyba standardowy okres czasu. Miałam ją robioną w szpitalu Kopernika. Gorzej jest z wycinkiem, na badanie czekałam tydzień (choć na początku mowa była o trzech tygodniach), natomiast na wynik prawie trzy tygodnie. Miałam o tyle szczęścia, że u mnie w biopsji wyszły komórki nowotworowe, potrzebna była jedynie weryfikacja wycinkiem, ale często zdarza się, że cienkoigłowa jest niemiarodajna i może nic nie wykryć. Ogólnie rzecz biorąc trochę sobie poczekasz, przynajmniej tyle trwa tam diagnostyka. Mam nadzieję, że przyjmą mnie jutro na oddział, bo jak nie, to będę musiała czekać cały miesiąc tylko po to, żeby lekarz dał mi skierowanie na resztę badań... Nie martw się na zapas, puki nic nie wykryli nie ma sensu się przejmować, wcale nie musi to być coś poważnego :)

abadonna

09.05.2013 19:19

Odpowiedz

O 14:25, dnia 2013-05-09 Ania napisał(-a):

to było po prostu skierowanie do szpitala. i tam dopiero mi zdiagnozowali zz.

u mnie np biopsja nie wykazała komórek nowotworowych, dopiero wycinek hist.

Lekarz

09.09.2015 12:10

Odpowiedz

LPX oznacza po prostu ilość dodatkowych barwień immunohistochemicznych. Na każdym z wyników jest zgodna z liczbą wykonanych barwień. Jest to tylko potrzebne do wewnętrznych rozliczeń finasowych szpitalnych.

O 16:22, dnia 2013-05-06 Ania napisał(-a):

Witam, dzisiaj dostałam wyniki.

"Chłonniak Hodgkina typ klasyczny MC.

CD 30 (+), CD 15 (+), LCA (-).

LPX: 3 "

Wiem już że mam ziarnicę, ale nie wiem co oznaczają te symbole (CD, LCA i LPX). Próbowałam znaleźć jakieś informacje o tym i wiem, że to jakaś klasyfikacja, niestety nadal nie wiem czy jest pomyślna dla mnie czy też nie. Bardzo proszę o pomoc.