Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Węzły chłonne za uchem, pod żuchwą i guz w języku

Autor: puchowa • 06.05.2013 13:14 • 7 odpowiedzi

puchowa

06.05.2013 13:14

Odpowiedz
Hej,
słuchajcie we wrześniu 2012 wyczułam guz w języku. Miałam robione usg ślinianek i rezonans magnetyczny jezyka, śliniaek i węzłów podżuchwowych. Wszystkie badania wyszły ok, a rezonans wykazał, że są to zmiany łagodne (okrągłe, nienaciekające itd).

W grudniu myślałam, że coś mnie ugryzło w kark. Prawa strona tylnej strony szyi. Byłam u dwóch lekarzy - powiedzeli, że to nie sa wezly chlonne i mam sie tym nie przejmować. Problem w tym, ze to sie powieksza (to jest jak duży podskórny, przesuwalny, miękki guz, jakby sluzowaty). Ponieważ lekarze kazali się nie przejmować to sobie odpuściłam. Problem w tym, że mam tez zgrubienie za uchem (ścieżka twardych zgrubień) i wyczułam coś na żuchwie.

Mam do Was pytanie: jake są węzły podżuchwowe? Czy one są na tej kości żuchwy czy w tym miękkim polu tuż pod kością? Moje są jak grubsza nitka na kości żuchwy. Mam nadzieje, że to jakaś żyła, a nie węzeł chłonny.

Przepraszam Was za zadawanie tak idiotycznych pytań na tak poważnym forum, ale terminy wizyt (lekarz kazal mi isc dop onkologa) są bardzo odległe (za dwa tygonie), a mój mózg nie daje mi spokoju. Ostatnie b adania krwi mialam w styczniu i wszystko bylo ok.

Dziękuję z góry i proszę o wyrozumiałość dla (mam taką najgłębszą nadzieję) panikary.

Pozdrawiam,
puchowa

rodzynka

06.05.2013 15:27

Odpowiedz

Nie napiszę nic o węzłach żuchwowych, bo nie miałam powiększonych. Chciałam Cię tylko uspokoic, że dwa tygodnie na wizytę u onkologa to naprawdę nie jest dużo - obiektywnie. Bo subiektywnie to można dostać bzika. Skoro poprzednie badania wychodziły ok, to nie stresowałabym się za bardzo na Twoim miejscu. Cierpliwości i daj znać, co powiedział lekarz. Trzymam kciuki :)

puchowa

06.05.2013 15:45

Odpowiedz
bardzo Ci dziękuje.

właśnie zmierzyłam sobie temperaturę i mam 37,5.

Postanowiłam nie dotykać innych węzłów chłonnych jakie posiadam, bo zaraz zwariuje.

Postanowiłam, że idę na prywatną wizytę, bo muszę pracować, a mój mózg nie daje mi żyć.

Jak możecie napiszcie o tych węzłach podżuchwowych.

Z góry Wam dziękuję:)
puchowa

Puchowa

21.05.2013 11:20

Odpowiedz
Witajcie mialam usg szyi. Dodam, ze przed badaniem widzial mnie onkolog i powiedzial, ze WEZLY CHLONNE MAM NIEPOWIEKSZONE, ale usg mowi cos innego. Morfologa. Ob w normie (czerwone krwinki lekko podwyzszone). Cytuje opis usg
" na wysokosci duzych naczyn szyi po stonie lewej i podzuchwowo pojedyncze/reaktywne wezly chlonne do 19 mm. Po stronie prawej wieksze wezly chlonne o dlugosci do 22 mm. Gruczol tarczycowy o obnizonej echostruktirze/bezzmian ogniskowych"
guz na karku to wg usg- tluszczako-wlokniak.

Mialam usg szyi robione we wrzesniu 2012 i wszystko bylo ok.

Czy mam wymuszac na lekarzach bipsje wezlow? Dodam,ze mam temperature oklo 37 stopni, nie pocesie, nie drapie, bialaczki nie mam (morologia ok). Czy powinnam wyciac tluszcaka i dac do badańia histopatologicznego? Z tego co czytalam to obraz tarczycy na usg sugeruje jezapalenie- cz wezly mogly sie tak powiekszyc od tego?

Pozdrawiam i czekam na info

avo

17.10.2013 10:22

Odpowiedz

O 06:15, dnia 2013-05-22 Puchowa napisał(-a):

Upuppu

ja tylko napisze, że tez mam coś w języku i moja przyjaciółka też. Tak sobie myślę, że wiele osób tak ma tylko kto się maca po języku- osoby z nerwicą lekową... jak ja:(

Asowa

17.10.2013 10:45

Odpowiedz

O 12:22, dnia 2013-10-17 avo napisał(-a):

Upuppu

ja tylko napisze, że tez mam coś w języku i moja przyjaciółka też. Tak sobie myślę, że wiele osób tak ma tylko kto się maca po języku- osoby z nerwicą lekową... jak ja:(

Węzły podżuchwowe są w tej miękkiej części, nie na kości, jeśli są powiększone to czujesz takie kulki.

Te węzły sporadycznie są nowotworowe.

avo

17.10.2013 11:20

Odpowiedz

O 12:45, dnia 2013-10-17 Asowa napisał(-a):

O 12:22, dnia 2013-10-17 avo napisał(-a):

Upuppu

Węzły podżuchwowe są w tej miękkiej części, nie na kości, jeśli są powiększone to czujesz takie kulki.

Te węzły sporadycznie są nowotworowe.

ja mam torbielkę nie przy żuchwie- tam nic nie mam:) tylko w samym języku:)trzeba jezyk wywalić i go zmacać:)