Lena
02.05.2013 11:21
Wiem, że tabletek nie można stosować ze względu na estrogeny, które zwiększają ryzyko raka piersi.
Autor: Lena • 02.05.2013 11:21 • 15 odpowiedzi
Lena
02.05.2013 11:21
CzarnaMamba
03.05.2013 11:11
Niedawno zakończyłam chemię, wcześniej brałam tabletki, a teraz zastanawiam się nad założeniem Mireny. Czy któraś z Was posiada spiralę? Czy można ją założyć po chemii?
Wiem, że tabletek nie można stosować ze względu na estrogeny, które zwiększają ryzyko raka piersi.
Hej Lena ja posiadam spiralę nosiłam ją w trakcie leczenia i noszę do dziś (bez hormonów)..mój lekarz żadnych uwag nie miał:) Pozdrawiam ..
Lena
04.05.2013 10:47
O 13:11, dnia 2013-05-03 CzarnaMamba napisał(-a):
Niedawno zakończyłam chemię, wcześniej brałam tabletki, a teraz zastanawiam się nad założeniem Mireny. Czy któraś z Was posiada spiralę? Czy można ją założyć po chemii?
Hej Lena ja posiadam spiralę nosiłam ją w trakcie leczenia i noszę do dziś (bez hormonów)..mój lekarz żadnych uwag nie miał:) Pozdrawiam ..
Czarna Mamba a jaka to jest spirala? Myślałam, że są tylko takie jak Mirena z hormonami.
CzarnaMamba
05.05.2013 20:52
Czarna Mamba a jaka to jest spirala? Myślałam, że są tylko takie jak Mirena z hormonami.
Lena.. Dokładnej nazwy nie pamiętam ,wiem że jest bez hormonów i zakładana na 3lata-koszt założenia wraz Wkładką Domaciczną ok 400-500zł .Za miesiąc idę do ginekologa na kontrolę to zapytam o nazwę wiem tylko,że sprowadzana jest na zamówienie w Aptece . Pozdrawiam
Truskawa
19.06.2014 00:28
Asowa
19.06.2014 15:02
O 02:28, dnia 2014-06-19 Truskawa napisał(-a):
Ale wiecie, te wkładki i te hormonalne też, tak jak pigułki hormonalne i wiele innych rodzajów antykoncepcji są bardzo szkodliwe dla zdrowia i działają wczesnoporonnie, abortywnie...
http://www.biomedical.pl/antykoncepcja/wkladki-wewnatrzmaciczne-i-antykoncepcja-hormonalna-a-zdrowie-kobiety-14.html
Z tym, że wkładki i tabletki mają wpływ na organizm kobiety zgadzam się jak najbardziej.
Natomiast nie wiem kto pisał ten zalinkowany artykuł.
Tabletki antykoncepcyjne nie są środkami wczesnoporonnymi.
Cały artykuł ma na celu zniechęcenie do antykoncepcji, ciekawe czemu?;)
Karolina
19.06.2014 15:09
Ja jeszcze mogę dodać co do tego, że tabletki antykoncepcyjne, w przypadku jeżeli dojdzie do "niechcianego", a zarazem początkowo nieświadomego zajścia w ciąże, podtrzymują ją, ponieważ zawierają syntetyczny progesteron. :) Co innego oczywiście, jeśli mowa o tzw. tabletkach "po".
iwi
19.06.2014 17:15
Tabletki antykoncepcyjne nie są środkami wczesnoporonnymi.
tak się składa, że większość tabletek antykoncepcyjnych działa jak wczesnoporonne tj. mimo zapłodnienia zarodka uniemożliwiają jego zagnieżdżenie, pozdr.
iwi
19.06.2014 17:17
no może nie większość, ale część
Asowa
19.06.2014 19:54
O 19:17, dnia 2014-06-19 iwi napisał(-a):
A możesz podać nazwy tabletek antykoncepcyjnych mających takie działanie?
Nie mówimy o tabletkach " po", tylko o zwykłych antykoncepcyjnych...
Lena, kwestię spirali warto przemyślec też z takiego powodu, że jak tabsy ci nie pasują to możesz je w każdej chwili zmienić a z wkładką trzeba się męczyć.
Truskawa
19.06.2014 19:55
O 19:17, dnia 2014-06-19 iwi napisał(-a):
Właściwie to jeden typ działa głównie wczesnoporonnie, nie hamuje owulacji, a zagęszcza wydzielinę w szyjce macicy, utrudniając tym samym plemnikom przedostanie się w głąb i zapłodnienie dojrzałego jajeczka i sprawia, że błona śluzowa macicy staje się cieńsza i jednocześnie mniej podatna na zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej( tabletki jednoskładnikowe), inny rodzaj głównie hamuje owulację(tabletki dwuskładnikowe), ale nawet ten drugi typ nie wyklucza działania wczesnoporonnego, gdyż w przypadku gdy do owulacji jednak dojdzie i do zapłodnienia, to oddziałuje na endometrium i nie dopuszcza do zagnieżdżenia się już zapłodnionej komórki. Czyli jakby nie było oba typy mają działanie abortywne. Nie wygląda to wszystko ciekawie, a raczej jest przerażające. A wkładki, spirale itd, (hormonalne i nie hormonalne) poza tym abortywnym działaniem, to mogą prowadzić do okropnych powikłań, bezpłodności i ciąży pozamacicznej :/ Straszne
Rozpisałam się, ale mam nadzieję, że się przyda.
xxxx
20.06.2014 18:36
Truskawa jesteś starszym panem mającym 70 lat? Dziewczyny szukają odpowiedzi na pytanie a Ty z umoralniającymi przemówieniami....Nie chcesz ,nie stosuj.
:))
20.06.2014 20:06
O 20:36, dnia 2014-06-20 xxxx napisał(-a):
Truskawa jesteś starszym panem mającym 70 lat? Dziewczyny szukają odpowiedzi na pytanie a Ty z umoralniającymi przemówieniami....Nie chcesz ,nie stosuj.
Nie miałam wcześniej czasu, aby odpisać, a chciałam podpytać, któryż to parafialny kurs przedmałżeński Truskawa reprezentuje i reklamuje?
iwi
21.06.2014 10:57
Truskawa
24.06.2014 21:12
Podałam fakty medyczne...
Truskawa
24.06.2014 21:31
A i pod nickiem Truskawa nie ukrywa się 70-letni pan, tylko dwudziestokilkuletnia kobieta :)