Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wyniki biopsji cienkoigłowej

Autor: Daily* • 30.04.2013 12:41 • 13 odpowiedzi

Daily*

30.04.2013 12:41

Odpowiedz

Witam, właśnie dostałam wyniki biopsji węzłów chłonnych. Napisane jest tam "Obecne komórki o morfologii H i RS-podobne. Konieczna weryfikacja histopatologiczna węzła chłonnego". Czytałam, że komórki H to komórki Hodgkina a RS to reed-sternberga i nie wiem co o tym myśleć. Możliwe, że to nie te mieli na myśli? I czy obecność samych komórek H świadczy już o ziarnicy? Bardzo proszę o pomoc :(

beata79

30.04.2013 13:18

Odpowiedz

Znaczy to niestety, że w wycinku są komórki chłoniaka i muszą pobrać cały węzeł do weryfikacji...

Daily*

30.04.2013 14:24

Odpowiedz

Ale jesteś pewna? Nie ma możliwości, żeby te litery znaczyły co innego lub biopsja była błędna?

CD34+

30.04.2013 14:33

Odpowiedz

O 16:24, dnia 2013-04-30 Daily* napisał(-a):

Ale jesteś pewna? Nie ma możliwości, żeby te litery znaczyły co innego lub biopsja była błędna?

H i R-S to na bank kom. Hodgkina i Reed-Sternberga. Jeśli w biopsji potwierdzono obecność tych komórek, to niestety nie ma szans, żeby w badaniu histopatologicznym wyszło co innego.

beata79

30.04.2013 15:19

Odpowiedz
Przykro mi... Ja też trzy lata temu odebrałam taki wynik... Najważniesze to wziąć dziada na klate i iśc do przodu. Łatwo nie będzie, ale na tym forum masz mnóstwo dowodów na to, że ZZ to nie koniec świata i da się przez to przejść. Trzymamy kciuki.

Karola

30.04.2013 17:18

Odpowiedz
Ja podobny wynik odebrałam w połowie marca i zgadzam się w stu procentach z Beatą- głowa do góry i działamy!!!
Nie rozumiem tylko dlaczego dostałaś do ręki zły wynik bez konsultacji z lekarzem?

Daily*

30.04.2013 17:37

Odpowiedz

No właśnie byłam dzisiaj u lekarza i tylko dał mi skierowanie na biopsję chirurgiczną. Kiedy spytałam czy może to być ziarnica powiedział, że to może być wszystko :|Stąd moje zdziwienie. Wiem, że powinnam się go bardziej dopytywać, ale chyba byłam w szoku.

Karola

30.04.2013 17:53

Odpowiedz

I tak za wiele na razie byś się nie dowiedziała. Według biopsji to może być ziarnica, ale tak naprawdę wszystko na 100% będziesz wiedziała po wycięciu węzła. Będzie dobrze, tylko z góry uprzedzam, że musisz uzbroić się w cierpliwość ;)

Daily*

01.05.2013 07:47

Odpowiedz

Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie, czy w ziarnicy możliwe są przerzuty na tarczyce? Zmianę mam w węzłach chłonnych szyi, więc w sumie to blisko, a wykryli na niej torbiel i jakiś obszar o mieszanej echogeniczności. Zastanawiam się po prostu czy ma to jakiś związek :(

joanna

01.05.2013 16:06

Odpowiedz

Ja tylko napiszę, ze własciwie masz szczęście w tym całym nieszczęściu, jakim jest choroba, ze w biopsji cienkoigłowej wykryto cos niepokojącego. U mnie w cienkoigłowej nic nie wykryto, a to uspiło moją czujność na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zaczęły dziac się rzeczy na tyle niepokojące, ze dla świetego spokoju mojej rodziny (ja nic nie podejrzewałam) poszłam do lekarza, ktory wysłał mnie na pobranie węzła. I juz wiedzielismy, co mi jest.

piotrek

02.05.2013 09:14

Odpowiedz

O 18:06, dnia 2013-05-01 joanna napisał(-a):

Ja tylko napiszę, ze własciwie masz szczęście w tym całym nieszczęściu, jakim jest choroba, ze w biopsji cienkoigłowej wykryto cos niepokojącego. U mnie w cienkoigłowej nic nie wykryto, a to uspiło moją czujność na kolejne 3 miesiące. Po tym czasie zaczęły dziac się rzeczy na tyle niepokojące, ze dla świetego spokoju mojej rodziny (ja nic nie podejrzewałam) poszłam do lekarza, ktory wysłał mnie na pobranie węzła. I juz wiedzielismy, co mi jest.

Hej

a jak wyglądał u Ciebie obraz kliniczny, objawy

joanna

03.05.2013 20:35

Odpowiedz

O 11:14, dnia 2013-05-02 piotrek napisał(-a):

Hej

W lipcu nagle powiększył mi się węzeł na szyi. Byłam wtedy w 7 miesiącu ciąży. Wysłano mnie do szpitala, gdzie przez 2 tyg. dostawałam antybiotyki i wtedy też zrobiono mi tę biopsję cienkoigłową. Czułam się normalnie, węzeł się nie zmniejszył ale lekarz (ginekolog) uspokajał. We wrzesniu, tuż po porodzie węzły zrobiły się jeszcze większe i zaczęła mnie swędzic skóra nóg. I tyle...Potem kilka przypadkow spowodowało, ze trafiłam w dobre ręce. A, jeszcze gdzies rok przed diagnozą schudłam, tyle, że odchudzałam się, ale to schudnięcie poszło mi zbyt lajtowo, więc myślę, ze wtedy już coś się działo.

ada26

04.05.2013 14:03

Odpowiedz

O 22:35, dnia 2013-05-03 joanna napisał(-a):

Hej

W lipcu nagle powiększył mi się węzeł na szyi. Byłam wtedy w 7 miesiącu ciąży. Wysłano mnie do szpitala, gdzie przez 2 tyg. dostawałam antybiotyki i wtedy też zrobiono mi tę biopsję cienkoigłową. Czułam się normalnie, węzeł się nie zmniejszył ale lekarz (ginekolog) uspokajał. We wrzesniu, tuż po porodzie węzły zrobiły się jeszcze większe i zaczęła mnie swędzic skóra nóg. I tyle...Potem kilka przypadkow spowodowało, ze trafiłam w dobre ręce. A, jeszcze gdzies rok przed diagnozą schudłam, tyle, że odchudzałam się, ale to schudnięcie poszło mi zbyt lajtowo, więc myślę, ze wtedy już coś się działo.

Heh...jak to przeczytalam to przypomnialy Mi sie Moje dni po porodzie...masakra:/na szczescie jestem w remisji 3 dzien hehhe ;P

Pozdrawiam:)

piotrek

04.05.2013 14:46

Odpowiedz

O 22:35, dnia 2013-05-03 joanna napisał(-a):

Hej

A jak wynki krwi, OB, CRP wszystko było ok?

A jak wyglądał wyniki biopsji?