Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Miesiaczka po przeszczepie szpiku

Autor: monika • 05.04.2013 19:46 • 11 odpowiedzi

monika

05.04.2013 19:46

Odpowiedz
Witam

W maju tego roku minie rok jak jestem po przeszczepieniu szpiku od dawcy niespokrewnionego....
Moj problem to miesiączka...Od czasu przeszczepu nie dostałam jej do dziś.Robiłam cytologie,wyszła ok,ale powiedziano mi ze jestem w fazie klimakterium,czyli menopauza:( Na dzień dzisiejszy odczuwam bóle kręgosłupa nie wiem czy to nie osteoporoza czasem.....
Strasznie się martwię i nie wiem co robić, czy zgodzić się wywoływać miesiączkę czy poczekać, może jajniki jakoś się zrehabilitują i miesiączka sama wróci.A może już nie wróci? Jakie są Wasze doświadczenia? Pozdr Monika

Aga71

05.04.2013 19:51

Odpowiedz

O 21:46, dnia 2013-04-05 monika napisał(-a):

Witam

W maju tego roku minie rok jak jestem po przeszczepieniu szpiku od dawcy niespokrewnionego....

Moj problem to miesiączka...Od czasu przeszczepu nie dostałam jej do dziś.Robiłam cytologie,wyszła ok,ale powiedziano mi ze jestem w fazie klimakterium,czyli menopauza:( Na dzień dzisiejszy odczuwam bóle kręgosłupa nie wiem czy to nie osteoporoza czasem.....

Strasznie się martwię i nie wiem co robić, czy zgodzić się wywoływać miesiączkę czy poczekać, może jajniki jakoś się zrehabilitują i miesiączka sama wróci.A może już nie wróci? Jakie są Wasze doświadczenia? Pozdr Monika

W czerwcu będzie 2 lata po przeszczepie, miesiączki nie mam, zaniknęła w trakcie beacopu i nie pojawiła się. Ja jestem po bombie chemicznej, 6 cykli ABVD, 4 Beacopp, 2 ESHAP, BEAM i przeszczep a potem 16 cykli SGN35. Wszystko na to wskazuje, ze miesiączka juz nie powróci...ale ja mam juz 42 lata, to tez ma wpływ...biorę plastry system conti

beata79

08.04.2013 07:35

Odpowiedz

A czy masz objawy menopauzy? (poty, uderzenia gorąca itp) Ja po 6 x ABVD + 2 ESHAP + BEAM + autoprzeszczep też nie miałam miesiączki przez 11 miesięcy. Robiłam badania hormonów i wybinkało z nich, że również mam menopauzę, ale nie miałam jej objawów. Miesiączkę dostałam 11 miesięcy po przeszczepie nie wywołując jej w żaden sposób. Od tamtego czasu miesiączkuje regularnie i wszystko jest ok.

INES

08.04.2013 09:29

Odpowiedz
Ja 3 miesiące po przeszczepie przeszłam menopauzę.
Dziś ponad rok po przeszczepie nadal miesiączki nie wróciła.

Ponieważ nie planuje dzieci, nie zostawiam się nad jej powrotem.
Ale wkrótce udaję się do lekarza, z zapytaniem czy nie warto "ruszyć tego tematu" ze względu na problem z nadwagą.

Aga71

08.04.2013 11:06

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2013-04-08 beata79 napisał(-a):

A czy masz objawy menopauzy? (poty, uderzenia gorąca itp) Ja po 6 x ABVD + 2 ESHAP + BEAM + autoprzeszczep też nie miałam miesiączki przez 11 miesięcy. Robiłam badania hormonów i wybinkało z nich, że również mam menopauzę, ale nie miałam jej objawów. Miesiączkę dostałam 11 miesięcy po przeszczepie nie wywołując jej w żaden sposób. Od tamtego czasu miesiączkuje regularnie i wszystko jest ok.

Beatko miałam takie objawy, ale zaraz po przeszczepie, potem zdecydowałam się na plastry i teraz nie mam objawów...na razie również nie zastanawiam się nad ewentualnym powrotem miesiączki, z racji wieku i z racji tego, że dzieci już nie planuję również. Natomiast zauważyłam, że zaczynam tyć... i tutaj mnie zastanawia to lekko, ale też nie wpadam w rozpacz czarną:-)

aaaaaaaaaaa a kiedy kawka?, teraz jestem troszkę zarobiona, ale może w maju?

beata79

08.04.2013 20:42

Odpowiedz

Aguś w maju jestem do Twojej dyspozycji jeżeli chodzi o kawkę tak więc daj znać jak się odrobisz.

agnieszka1

10.04.2013 07:14

Odpowiedz

O 13:06, dnia 2013-04-08 Aga71 napisał(-a):

Beatko miałam takie objawy, ale zaraz po przeszczepie, potem zdecydowałam się na plastry i teraz nie mam objawów...na razie również nie zastanawiam się nad ewentualnym powrotem miesiączki, z racji wieku i z racji tego, że dzieci już nie planuję również. Natomiast zauważyłam, że zaczynam tyć... i tutaj mnie zastanawia to lekko, ale też nie wpadam w rozpacz czarną:-)

Ja też zdecydowałam się na plasterki, ja przez rok po przeszczepie miałam objawy menopałzy. Ale cały czas chodzi mi po głowie, czy jak używam tych plasterków to nie wróci miesiączka i zajdę w ciążę. Nie planuję więcej dzieci, a też wiem, że miesiączką po przeszczepie bywa różnie. Aga71 ty nie masz takich obaw? Co o tym myślicie? W moim mieście ciężko o ginekologa , który by miał doświadczenie z takimi osobami jak my. Pytanie czy wróci miesiączka mówi, że nie ale czy na pewno tego nie wie. Może jest jakieś badanie, które odpowie na moje pytanie.

beata79

10.04.2013 08:00

Odpowiedz

O 09:14, dnia 2013-04-10 agnieszka1 napisał(-a):

O 13:06, dnia 2013-04-08 Aga71 napisał(-a):

Ja też zdecydowałam się na plasterki, ja przez rok po przeszczepie miałam objawy menopałzy. Ale cały czas chodzi mi po głowie, czy jak używam tych plasterków to nie wróci miesiączka i zajdę w ciążę. Nie planuję więcej dzieci, a też wiem, że miesiączką po przeszczepie bywa różnie. Aga71 ty nie masz takich obaw? Co o tym myślicie? W moim mieście ciężko o ginekologa , który by miał doświadczenie z takimi osobami jak my. Pytanie czy wróci miesiączka mówi, że nie ale czy na pewno tego nie wie. Może jest jakieś badanie, które odpowie na moje pytanie.

Znajdź w swojej okolicy ośrodek zajmujący się leczeniem niepłodności. Oni kierują na wszystkie badania.

Lena

10.04.2013 12:34

Odpowiedz
Dziewczyny, a ja słyszałam, że po chemii nie wolno brać ani tabletek antykoncepcyjnych ani żadnych plastrów czy tabletek w czasie menopauzy!!!
Wszystkie estrogeny podwyższają ryzyko raka piersi, a my jesteśmy i tak w dużej grupie ryzyka (chemia i radio).

Właśnie kończę abvd, nie mam okresu od pół roku. Czy po chemii powinnam pójść do ginekologa? Jak sprawdzić czy mam menopauzę?

INES

10.04.2013 12:47

Odpowiedz

oj....myślę, że jak będziesz ją miała to poczujesz ;)

agnieszka1

10.04.2013 14:15

Odpowiedz

O 14:34, dnia 2013-04-10 Lena napisał(-a):

Dziewczyny, a ja słyszałam, że po chemii nie wolno brać ani tabletek antykoncepcyjnych ani żadnych plastrów czy tabletek w czasie menopauzy!!!

Wszystkie estrogeny podwyższają ryzyko raka piersi, a my jesteśmy i tak w dużej grupie ryzyka (chemia i radio).

Właśnie kończę abvd, nie mam okresu od pół roku. Czy po chemii powinnam pójść do ginekologa? Jak sprawdzić czy mam menopauzę?

Menopauza to nie tylko brak okresu ale choroba kości problem z krążeniem i inne choroby które wiążą się z brakiem hormonów i wieku po 60

Ewa

10.04.2013 16:02

Odpowiedz

O 14:34, dnia 2013-04-10 Lena napisał(-a):

Lena, odczekaj troche, moze jajniki same podejma prace. To tylko ABVD. Ja stare babsko (51 stuknie w sierpniu) dostalam okres w grudniu, pol roku po skonczeniu ABVD !!!! Tuz po skonczonej chemii masz Na pewno poziom hormonow jak w menopauzie.