Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ZZ?

Autor: Ell • 01.04.2013 18:05 • 7 odpowiedzi

Ell

01.04.2013 18:05

Odpowiedz
Witam,

jeszcze nie panikuje, ale powoli powoli jestem bliska temu.

Okolo 2 miesiecy temu zaczely sie problemy z jelitami. Chodzilam od lekarza do lekarza. Okolo 2 tygodni temu zobaczylam malenki guzek w pachwinie. Nie boli, ruszajacy sue. TK nie wykryla go nawet. Czasami jak go poruszam, to bola mnie zyly i rzadko noga.
Pomyslalam, ze to moze od stanu zapalnego, gdzie byc moze mam (zapalenie jelit-jeszcze diagnozowane). Guzek mam caly czas, nie powieksza sie.
Bola mnie plecy, ledzwia, ale lekarz mowi, ze to od jelita. Ok.

okolo 5 dni temu wstalam z ogromnym bolem gardla. Poszlam do lekarza, mialam powiekszone migdalki. Lekarz powiedzial, ze jakbym przyszla za 3 dni, to bym juz miala angine. Dostalam leki, bol minal. Po prostu mialam wirusa.

Dzisiaj wyczulam guzek pod zuchwa. Ruszajacy sie, boli po ucisku. I zaczynam sie martwic, bo to moj drugi guzek kurcze. W pachwinie i zuchwie.

Nie poce sie, nie mecze sie, nie mam goraczki. USG brzucha mialam robione miesiac temu, byly ok. TK 3 tyg temu bylo ok.
Natomiast zdarzaja mi sie dreszcze. Po prostu nagle mi jest zimno, ale to tak na kilka sekund.

morfologia byla robiona na poczatku lutym byla ok.
Mocz tydzien temu - idealne wyniki (tutaj dlugo sie leczylam, bo mialam incydent z bialkiem i erytrocytami, ale teraz to minelo).

Martwie sie guzkami. I tak mysle, czy panikowac i leciec jutro prywatnie do lekarza, czy na spokojnie poczekac na swoja kolej?

Pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowia :-)

ygonx

01.04.2013 18:29

Odpowiedz

O 20:05, dnia 2013-04-01 Ell napisał(-a):

Witam,

jeszcze nie panikuje, ale powoli powoli jestem bliska temu.

Okolo 2 miesiecy temu zaczely sie problemy z jelitami. Chodzilam od lekarza do lekarza. Okolo 2 tygodni temu zobaczylam malenki guzek w pachwinie. Nie boli, ruszajacy sue. TK nie wykryla go nawet. Czasami jak go poruszam, to bola mnie zyly i rzadko noga.

Pomyslalam, ze to moze od stanu zapalnego, gdzie byc moze mam (zapalenie jelit-jeszcze diagnozowane). Guzek mam caly czas, nie powieksza sie.

Bola mnie plecy, ledzwia, ale lekarz mowi, ze to od jelita. Ok.

okolo 5 dni temu wstalam z ogromnym bolem gardla. Poszlam do lekarza, mialam powiekszone migdalki. Lekarz powiedzial, ze jakbym przyszla za 3 dni, to bym juz miala angine. Dostalam leki, bol minal. Po prostu mialam wirusa.

Dzisiaj wyczulam guzek pod zuchwa. Ruszajacy sie, boli po ucisku. I zaczynam sie martwic, bo to moj drugi guzek kurcze. W pachwinie i zuchwie.

Nie poce sie, nie mecze sie, nie mam goraczki. USG brzucha mialam robione miesiac temu, byly ok. TK 3 tyg temu bylo ok.

Natomiast zdarzaja mi sie dreszcze. Po prostu nagle mi jest zimno, ale to tak na kilka sekund.

morfologia byla robiona na poczatku lutym byla ok.

Mocz tydzien temu - idealne wyniki (tutaj dlugo sie leczylam, bo mialam incydent z bialkiem i erytrocytami, ale teraz to minelo).

Martwie sie guzkami. I tak mysle, czy panikowac i leciec jutro prywatnie do lekarza, czy na spokojnie poczekac na swoja kolej?

Pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowia :-

Zwykle dolegliwości zdrowych ludzi.

rodzynka

01.04.2013 20:36

Odpowiedz
Hm, skoro TK nie wykazało tych guzków, to skąd wiesz, że są to powiększone węzły chłonne?

Oczywiście że należy dmuchać na zimne, ale bez przesady. Nawet powiększony węzeł chłonny nie oznacza od razu ZZ, tak jak każdy pieprzyk raka skóry...

Ell

01.04.2013 22:42

Odpowiedz

O 22:36, dnia 2013-04-01 Rodzynka napisał(-a):

Hm, skoro TK nie wykazało tych guzków, to skąd wiesz, że są to powiększone węzły chłonne?

Oczywiście że należy dmuchać na zimne, ale bez przesady. Nawet powiększony węzeł chłonny nie oznacza od razu ZZ, tak jak każdy pieprzyk raka skóry...

Myślałam,że każdy guzek na pachwinie to powiekszony węzeł. W trakcie TK, gna pachwinie miałam część bielizny,więc może nie być guzek widoczny? Jak pisałam,na razie obserwuje.

piotrek

27.04.2013 10:46

Odpowiedz

O 20:05, dnia 2013-04-01 Ell napisał(-a):

Witam

borykam się z taką sytuacją od października 2012 r. boli mnie szyja z jednej strony, nie bede sie rospisywal o blednych diagnozach bo szkoda czasu, chodzi mi tylko oto że chcę ustalić czy ktoś miał podobne objawy i wyniki badań i z tego wywnioskować jakie mogą być tego przyczyny sam wykonalem sobie prywatne badania krew + usg oto wyniki :

WBC - 5,9 4-11

HGB - 16,9 13-17

RBC - 5,33 4-6,5

HCT - 50% 40-55

MCV - 96 80-94 (podwy. pozim może wynik upr. sportu)

MCHC - 33 30-36

MCH - 31,5 27-32

PLT - 195 150-400

MPV - 7,2 6,5-10,5

RDW - 13,4% 11-16

PCT - 0,140% 0,1-0,5

PDW - 14% 10-18

GRA - 3 1,2-6,8

MON - 0,4 0,3-0,6

LYM - 2,5 1,2-3,2

ALAT - 64 <41 (może po antybio)

ASPAT - 37 <40

jonogram surowicy OK

CRP - ujemny

toxoplazmoza - ujemny

Białka w surowicy - wszystko w normie miniejwięcej pośrodku

USG szyji- tarczyca o prawidłowej budowie i wymiarach, bez zmian ogniskowych, ślinianki podżuchwowe orza przyuszne niepowiększone, o prawidłowej echostrukturze, bez zmnian ogniskowych

Poniżej dolnego brzegu lewej ślinianki podżuchwowej widoczna niejednorodna zmiana ogniskowa o mieszanej echogeniczności - głęboko hypoechogeniczna z hyperechogenicznymi odbiciami, unaczyniona obwodowao, wymiary 2x1,7x2,9 cm

Patologicznych węzłów chłonnych w jej otoczeniu oraz w pozostałych częściach szyji i dołach nadobojczykowych nie stwierdza się

opisana zmiana może odpowiadać torbieli z gęstą zawartością- miejsca jej wyjścia nie udało się ustaluić w badaniu usg - wskazana dalsza diagnostyka w TK

Wyniki biopsji

w rozmazie widoczne są komórki limfoidalne głównie małych rozmiarów

obraz cytologiczny jest nie jednoznaczny, wskazana weryfikacja histopatologiczna

Mam takie pytanie czy ktoś miał coś podobnego, czy wyglada to bardziej na jakąś łągodną zmiane czy przy takich wynikach czy jest duże ryzyko że to może być zz?

jestem dosyć zmartwiony tym wszystkim

Aga71

28.04.2013 05:52

Odpowiedz

Mam takie pytanie czy ktoś miał coś podobnego, czy wyglada to bardziej na jakąś łągodną zmiane czy przy takich wynikach czy jest duże ryzyko że to może być zz?

Nie ma co gdybać, tylko poddać się diagnostyce/wyciąć zmianę i zbadać...jak na mój gust to raczej nie jest zz, ale lekarzem internetowym nie jestem:-). Nie martw się na zapas.:-)

piotek

28.04.2013 11:49

Odpowiedz

O 07:52, dnia 2013-04-28 Aga71 napisał(-a):

Nie ma co gdybać, tylko poddać się diagnostyce/wyciąć zmianę i zbadać...jak na mój gust to raczej nie jest zz, ale lekarzem internetowym nie jestem:-). Nie martw się na zapas.:-)

Wiem ale ciezko pozbyć się strachu, mam nadzieje że to nie będzie nic poażnego

Dodam tylko że OB - w grudniu 2012 wynosiło 3 a teraz 2

Pani która robiła USG jak z opisu wynika wniskuje że to torbiel, inny lekarz ze to torbiel boczna szyjy wada rozwojowa a jeszcze inny że to węzeł chłonny

Zanim mi to wytna i wyślą do badań czy mogę sobie jeszcze jakieś inne badania wykonać?

matt

10.04.2014 07:07

Odpowiedz

Zdcp2F http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com