Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Stwardnienie rozsiane

Autor: Raphael • 08.03.2013 22:37 • 9 odpowiedzi

Raphael

08.03.2013 22:37

Odpowiedz

Witam. Leczyłem się na ZZ 5 lat temu i myślałem, że nic gorszego nie może mnie spotkać, ale kilka miesięcy temu dostałem diagnozę SM. Miał już ktoś taki przypadek, że po wyleczeniu ziarnicy miał SM? Mój hematolog mówi, że to nie ma nic wspólnego z ZZ.

Maniek

09.03.2013 15:45

Odpowiedz

O 23:37, dnia 2013-03-08 Raphael napisał(-a):

Witam. Leczyłem się na ZZ 5 lat temu i myślałem, że nic gorszego nie może mnie spotkać, ale kilka miesięcy temu dostałem diagnozę SM. Miał już ktoś taki przypadek, że po wyleczeniu ziarnicy miał SM? Mój hematolog mówi, 2gże to nie ma nic wspólnego z ZZ.

na jakiej podstawie stwierdzono sm? jakie byly objawy i co wykazal rezonans ?

Raphael

09.03.2013 16:25

Odpowiedz

Na rezonansie wyszły zmiany demielinizacyjne. Pierwszy objaw to podwójne widzenie, osłabienie rąk i nóg, drętwienie. Leczyłem się 3 miesiące na boreliozę bo podobno ma bardzo podobne objawy, a wyniki były takie wątpliwe, za tydzień będę odbierał kontrolne wyniki z boreliozy, jak wyjdzie pozytywna bo podobno często tak wychodzi to jednak borelioza, a jak nie to SM.

beata

09.03.2013 17:06

Odpowiedz

O 17:25, dnia 2013-03-09 Raphael napisał(-a):

Na rezonansie wyszły zmiany demielinizacyjne.

A gdzie były zmiany? W mòzgu czy kręgosłupie? Ja miałam w kręgosłupie, ale nie podejrzewali sm.

Raphael

09.03.2013 17:22

Odpowiedz

O 18:06, dnia 2013-03-09 beata napisał(-a):

O 17:25, dnia 2013-03-09 Raphael napisał(-a):

Na rezonansie wyszły zmiany demielinizacyjne.

A gdzie były zmiany? W mòzgu czy kręgosłupie? Ja miałam w kręgosłupie, ale nie podejrzewali sm.

W mózgu, kręgosłupa mi w ogóle nie badali.

Gizmo

09.03.2013 21:10

Odpowiedz

Ja po chemii mialam problem z oczami tzn podejrzenie pozagalkowego zapalenia nerwu wzrokowego i tez podejrzewali sm. Rezonans nie wykazal zadnych zmian wiec stwierdzlili, ze to pochemiczny objaw.

Kaśku

11.03.2013 09:11

Odpowiedz

Na rezonansie wyszły zmiany demielinizacyjne. Pierwszy objaw to podwójne widzenie, osłabienie rąk i nóg, drętwienie. Leczyłem się 3 miesiące na boreliozę bo podobno ma bardzo podobne objawy, a wyniki były takie wątpliwe, za tydzień będę odbierał kontrolne wyniki z boreliozy, jak wyjdzie pozytywna bo podobno często tak wychodzi to jednak borelioza, a jak nie to SM.

Warto podrążyć temat boreliozy jeśli jest cień szansy że to to.....nie wiem co Ci mówił lekarz, ale borelioza potrafi baaaardzo często nie wychodzić.....szczególnie kiedy używają postawowego testu (ELISA)...a właśnie tego testu używa się w Państwowej służbie zdrowia (no chyba że test ELISA wyjdzie pozytywnie to jeszcze dodatkowo mogą go na koszt Państwa sprawdzić Western Blotem)....Nie ma 100% testu na borelioze...ale są te bardziej i mniej wiarygodne....z tego co zdążyłam się zorientować w Polsce najbardziej wiarygodne badanie kosztuje około 1000 zł....i nawet ono z koli potrafi wychodzić fałszywie dodatnie....Poczytaj sobie różne fora internetowe....może trafisz na ślad gdzie i jak najlepiej potwierdzić bądź wykluczyć boreliozę. Podobno w związku z tym że borelioza potrafi nie wychodzić to w Polsce mylne diagnozy są b. częste.

Zdrówka życzę,

Kasia

Raphael

09.06.2013 14:25

Odpowiedz

Byłem kilka dni temu u neurologa i tym razem powiedział, że moje objawy i wyniki badań nie pasują do SM i na 98% tego nie mam. On podejrzewa jakiś zespół paranowotworowy, czy coś takiego od ziarnicy, ale mój hematolog powiedział, że to na pewno nie to. Miałem badaną krew na obecność ciał paranowotworowych i nic nie wyszło. Jedyna nadzieja w tej boreliozie, będę robił test LUAT podobno bardzo dobry jest.

tomtom

05.01.2014 19:45

Odpowiedz

O 23:37, dnia 2013-03-08 Raphael napisał(-a):

Witam. Leczyłem się na ZZ 5 lat temu i myślałem, że nic gorszego nie może mnie spotkać, ale kilka miesięcy temu dostałem diagnozę SM. Miał już ktoś taki przypadek, że po wyleczeniu ziarnicy miał SM? Mój hematolog mówi, że to nie ma nic wspólnego z ZZ.

Od lekarza rzadko kiedy można usłyszeć o tym, jak potężny wpływ na przebieg choroby może mieć dieta. Ciężko też znaleźć solidne informacje o treningu przy stwardnieniu rozsianym - ćwiczenia albo są układane przez lekarzy nie mających pojęcia o sporcie, albo przez sportowców nie wiedzących nic o tej chorobie.

Przystępnie, a przy okazji wyczerpująco opisano to tutaj: http://www.stwardnienie.naturalneleczenie.com.pl/

Margaret

03.02.2016 09:20

Odpowiedz

Witam. Leczyłem się na MS 30 lat temu

teraz jest dobrze

wtedy mam robila mi soki z pokrzywy itym podobne