Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

ból w klatce

Autor: Maniek • 27.11.2005 09:46 • 3 odpowiedzi

Maniek

27.11.2005 09:46

Odpowiedz

Czesc.Jestem 2,5 tygodnia po radioterapii.Naświetlaną miałem klatke piersiową i szyje.Ze skóra jest nienajgorzej.Jednak trochę pokasłuję i czasami przy głębszym oddychaniu czuje lekki ból w klatce piersiowej i pojawia się uczucie pieczenia.czy ktos z Was miał podobne objawy, jeśli tak to jak sobie z nimi radzi i czy nalezy udać sie z tym do lekarza.prosze o rade.

Dorota

27.11.2005 10:41

Odpowiedz

O 10:46, dnia 2005-11-27 Maniek napisał(-a):

Czesc.Jestem 2,5 tygodnia po radioterapii.Naświetlaną miałem klatke piersiową i szyje.Ze skóra jest nienajgorzej.Jednak trochę pokasłuję i czasami przy głębszym oddychaniu czuje lekki ból w klatce piersiowej i pojawia się uczucie pieczenia.czy ktos z Was miał podobne objawy, jeśli tak to jak sobie z nimi radzi i czy nalezy udać sie z tym do lekarza.prosze o rade.

Nie przejmuj się mocno ,miałam podobnie bolało w kladce piersioweji kasłałam,nawet pojawiła się krew.To skutki popromienne,Byłam u pulmonologa ale ten tylko zrobił badania ,tj.tomograf.Wykazało zwłóknienia popromienne ale z tym sie nic nie robi ,z czasem kaszel i ból minie ,a z tym można żyć Może to trwać do pół roku .

możesz powiedzieć swojemu lekarzowi na wizycie kontrolnej, nie zaszkodzi.

małgo

27.11.2005 10:43

Odpowiedz

Ja kaszle odkąd zakonczyłam radioterapie, od 11 miesiecy, lekarz przepisał mi Thiocodin ale niestety jak narazie nie jest lepiej...

iwona

28.11.2005 20:13

Odpowiedz

O 11:43, dnia 2005-11-27 małgo napisał(-a):

Ja kaszle odkąd zakonczyłam radioterapie, od 11 miesiecy, lekarz przepisał mi Thiocodin ale niestety jak narazie nie jest lepiej...

Czasami warto zrobić sobie wymaz z gardła w kierunku chlamydii,nie ogólny,bo tej bakterii nie pokaże,a ona często jest przyczyną uporczywego kaszlu