Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

rak tarczycy po zz

Autor: abadonna • 02.01.2013 14:06 • 9 odpowiedzi

abadonna

02.01.2013 14:06

Odpowiedz

Witam, dawno tu nie zaglądałam. Mam pytanie czy komuś się "przyplątało" powikłanie po naświetlaniu zz w postaci raka tarczycy???? mi niestety tak :(((( 10 lat po leczeniu, wykryto mi guz tarczycy, który po biopsji okazał się rakiem brodawkowatym.... z przerzutami na okoliczne węzły chłonne.

Tomek

03.01.2013 07:20

Odpowiedz

O 15:06, dnia 2013-01-02 abadonna napisał(-a):

Witam, dawno tu nie zaglądałam. Mam pytanie czy komuś się "przyplątało" powikłanie po naświetlaniu zz w postaci raka tarczycy???? mi niestety tak :(((( 10 lat po leczeniu, wykryto mi guz tarczycy, który po biopsji okazał się rakiem brodawkowatym.... z przerzutami na okoliczne węzły chłonne.

To jest rzeczywiście powikłanie po naświetlaniu ? Bardzo ci współczuję. Ja nie mam raka tarczycy, ale sześć lat po naświetlaniach okazało się, że nie mam jednego płata tarczycy, a drugi jest mały i teraz codziennie biorę Euthyrox 125 żeby uzupełnic poziom hormonów. W jaki sposob zdiagnozowano ci tego raka ?

abadonna

03.01.2013 09:54

Odpowiedz

To jest rzeczywiście powikłanie po naświetlaniu ? Bardzo ci współczuję. Ja nie mam raka tarczycy, ale sześć lat po naświetlaniach okazało się, że nie mam jednego płata tarczycy, a drugi jest mały i teraz codziennie biorę Euthyrox 125 żeby uzupełnic poziom hormonów. W jaki sposob zdiagnozowano ci tego raka ?

Tak stwierdzili lekarze, zresztą jak poczytałam co wywołuje raka to na 1.miejscu jest promieniowanie jonizujące. miałam naświetlane okolice nadobojczykowe i podobojczykowe. kilka węzłów było zajętych, podczas operacji chirurg myślała, ze to jest ziarnica:( byłam przekonana, że to nie może być prawda. i w końcu wynik hist-pat potwierdził "tylko" rak brodawkowaty klasyczny tarczycy.

hm ja bez tarczycy i mam dawkę Euthyroxu mniejszą, bo 112ug.

wykryto guz na usg, na które poszłam sama prywatnie, bo żadnych objawów nie miałam. nie wiem Opatrzność Boża nade mną czuwała:)

Tomek

03.01.2013 18:54

Odpowiedz

O 10:54, dnia 2013-01-03 abadonna napisał(-a):

Tak stwierdzili lekarze, zresztą jak poczytałam co wywołuje raka to na 1.miejscu jest promieniowanie jonizujące. miałam naświetlane okolice nadobojczykowe i podobojczykowe. kilka węzłów było zajętych, podczas operacji chirurg myślała, ze to jest ziarnica:( byłam przekonana, że to nie może być prawda. i w końcu wynik hist-pat potwierdził "tylko" rak brodawkowaty klasyczny tarczycy.

hm ja bez tarczycy i mam dawkę Euthyroxu mniejszą, bo 112ug.

wykryto guz na usg, na które poszłam sama prywatnie, bo żadnych objawów nie miałam. nie wiem Opatrzność Boża nade mną czuwała:)

abadonna

03.01.2013 19:55

Odpowiedz

Być może. W każdym razie dobrze, że szybko wykryli. Jak to się leczy ? Przy okazji, dlaczego ja mam taką dużą dawkę hormonów, mimo, że mam część tarczycy, co jest grane ?

Lecznie to jest pikuś przy leczeniu ziarnicy. najpierw operacja wycięcia tarczycy i węzłów okolicznych, a po miesiącu dostałam jod promieniotwórczy. żadnych działan ubocznych. leczenie szybkie.

U Ciebie jest niedoczynność tarczycy. zapewne masz kontrolowane hormony tarczycowe? i ta dawka jest dla Cieie dobrana.Jakie masz TSH?

ja jestem pod kontrolą endokrynologa i często mam badania i tak dobierana jest dawka.

Tomek

03.01.2013 21:50

Odpowiedz

O 20:55, dnia 2013-01-03 abadonna napisał(-a):

Być może. W każdym razie dobrze, że szybko wykryli. Jak to się leczy ? Przy okazji, dlaczego ja mam taką dużą dawkę hormonów, mimo, że mam część tarczycy, co jest grane ?

Lecznie to jest pikuś przy leczeniu ziarnicy. najpierw operacja wycięcia tarczycy i węzłów okolicznych, a po miesiącu dostałam jod promieniotwórczy. żadnych działan ubocznych. leczenie szybkie.

U Ciebie jest niedoczynność tarczycy. zapewne masz kontrolowane hormony tarczycowe? i ta dawka jest dla Cieie dobrana.Jakie masz TSH?

ja jestem pod kontrolą endokrynologa i często mam badania i tak dobierana jest dawka.

Ja mam dawkę dobieraną w ten sam sposób. Tsh mam w tej chwili 1,2 (miałem chyba 16).

abadonna

04.01.2013 11:28

Odpowiedz

Ja mam dawkę dobieraną w ten sam sposób. Tsh mam w tej chwili 1,2 (miałem chyba 16).

no to super, idealne :)

Tomek

04.01.2013 12:23

Odpowiedz

O 12:28, dnia 2013-01-04 abadonna napisał(-a):

no to super, idealne :)

Jako ciekawostkę podam, że biorę swój Euthyrox przed zaśnięciem, bo tak się lepiej czuje niż, gdybym miał go brać rano. Poza tym mogę jeść od razu śniadanie i nie muszę czekać tych przeklętych 30 min do posiłku. Konsultowałem ten pomysł z endokrynologiem. Powiedział, że są nawet jacyś zwolennicy brania tyroksyny wieczorem. Zwyczaj brania leku rano wiąże się z próbą odtworzenia naturalnego cyklu produkcji hormonu tarczycy. Widocznie u zdrowych osób tarczyca produkuje hormony w większej ilości po przebudzeniu, w dzień, niż wieczorem i w nicy. Jaka jednak powinna być wartość tsh - tego nie udało mi się nigdy dowiedzieć. Norma jest od 0,4 - 4. Ile powinno być w rzeczywistości dla mnie - nie wiem. Tak jest chyba okay.

abadonna

05.01.2013 20:31

Odpowiedz
jest bardzo ok:)
ja biorę lek rano na czczo, dla mnie to nie problem odczekać godzinę.

Tomek

05.01.2013 21:04

Odpowiedz

O 21:31, dnia 2013-01-05 abadonna napisał(-a):

jest bardzo ok:)

ja biorę lek rano na czczo, dla mnie to nie problem odczekać godzinę.

Tak przy okazji polecam wszystkim byłym chorym na ziarnicę, leczonym radioterapią, żeby raz na pół roku, albo raz na rok poprosić lekarza rodzinnego o badanie krwii Tsh i żeby sobie takie badanie zrobić na wszelki wypadek. Wszyscy leczeni promieniami mają większą szansę na złapanie niedoczynności tarczycy.