Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Ucisk w klatce piersiowej w czasie chemii

Autor: Lena • 31.12.2012 16:08 • 3 odpowiedzi

Lena

31.12.2012 16:08

Odpowiedz

Przed diagnozą nie miałam żadnych objawów, a wykryto u mnie dużego guza w śródpiersiu (ok. 10 cm). Teraz podczas chemioterapii cały czas czuję lekki ucisk w klatce. Nie mogę np. spać na plecach tylko na boku. Zastanawiam się czy to normalne czy ten guz się rozrasta? Jestem po 4 chemii. A może to serce?

Gizmo

31.12.2012 16:19

Odpowiedz

Było już o tym ns forum:-) pewnie guz sie rozpada i akurat ja bardzo cieszyłam sie z tego ucisku:-) niemniej ja bym przy następnej wizycie zgłosiła te objawy.

ada26

01.01.2013 06:31

Odpowiedz

O 17:08, dnia 2012-12-31 Lena napisał(-a):

Przed diagnozą nie miałam żadnych objawów, a wykryto u mnie dużego guza w śródpiersiu (ok. 10 cm). Teraz podczas chemioterapii cały czas czuję lekki ucisk w klatce. Nie mogę np. spać na plecach tylko na boku. Zastanawiam się czy to normalne czy ten guz się rozrasta? Jestem po 4 chemii. A może to serce?

Hej;-)

TEZ BYLAM PO 4 CHEMII JAK BOLALO MNIE W KLATCE I PYYALAM O TO DOKTORKI JEST TAK JAK PISZE GIZMO POZNIEJ JUZ PRZESTALO BYNAJMNIEJ U MNIE ;-)

Pozd.

rodzynka

01.01.2013 09:36

Odpowiedz
Są różne przyczyny bólu w klatce piersiowej podczas chemioterapii. Koniecznie powiedz o tym lekarzowi.
W śródpiersiu może pobolewać ze względu na:
- anemię
- przyjmowanie sterydów (np. przy becacoppach), do tego dochodzi wysoki puls
- podczas przyjmowania czynników wzrostu białych krwinek (Neulasta, Neupogen) - stymulują one szpik kostny do produkcji leukocytów, m.in. okolice mostka - stąd bóle śródpiersia