Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

ABVD a antybiotyk, pilne

Autor: rodzynka • 31.10.2012 22:57 • 3 odpowiedzi

rodzynka

31.10.2012 22:57

Odpowiedz
Nie wiem, co robić, potrzebuję porady.
Mam mieć 5 listopada (w poniedziałek) pierwszy wlew ABVD (ostatnia chemia, po 4 esk. beacoppach i eshapie). W miniony poniedziałek byłam na morfologii i mam ok. 2,5 leukocytów i 1,5 neutrofili, przyjmuję dzisiaj trzeci dzień Neupogen. W poniedziałek miałam katar i kaszlałam, lekarka przepisała mi antybiotyk Cipropol, ale go nie zażywałam, bo poczułam się dobrze i wszystko było ok, aż do dzisiaj. Wieczorem zauważyłam biały nalot na migdałkach, bolą mnie i są zaczerwienione. Przepłukałam je Nystatyną i wyglądają o wiele lepiej, ale dalej są zaczerwienione. Pytania mam takie:

1. Czy można brać antybiotyki jednocześnie z ABVD? Bo jeśli teraz zażyję antybiotyk, to skończy mi się dopiero w poniedziałek, czyli wtedy, kiedy mam wlew.

2. A co jeśli to nie angina tylko jakaś grzybica? Temperatury nie mam.

3. Na pewno mam jeszcze mniej leukocytów niż w poniedziałek, Neupogen działa na mnie ze sporym opóźnieniem, ale wyraźnie wiem kiedy, bo za każdym razem specyficznie mnie łupie w kościach. Więc jak nie zażyję tego antybiotyku to może mnie na maksa rozłożyć. Z drugiej strony w skutkach ubocznych jest napisane: agranulocytoza, leukopenia, anemia (hemoglobinę miałam 7,8).

Nie wiem co robić. A na dodatek jutro święto.

Nessa

01.11.2012 10:20

Odpowiedz

O 23:57, dnia 2012-10-31 Rodzynka napisał(-a):

1. Czy można brać antybiotyki jednocześnie z ABVD? Bo jeśli teraz zażyję antybiotyk, to skończy mi się dopiero w poniedziałek, czyli wtedy, kiedy mam wlew.

2. A co jeśli to nie angina tylko jakaś grzybica? Temperatury nie mam.

Chyba nie można razem zażywać. Tak było u mnie. Miałam parę dni przerwy. Ale nie wiem czy tak jest w każdym przypadku. Ja brałam Klacid.

Może być grzybol. Masz jakieś przeciwgrzybiczne w domu? Fluconazol? Miałam często takie problemy i wtedy jak brałam antybiotyk też, musiałam płukać buzię syropem Fluconazol właśnie.

Generalnie polecam kontakt z lekarzem, bo tylko on jest kompetentny w tej sprawie.

rodzynka

01.11.2012 11:55

Odpowiedz
dzięki Nessa :)

Wiem, że lekarz, ale dzisiaj to tylko sor wchodzi w grę. A to ostateczność, bo ostatnio czekałam z 39 stopniami przez 3 godziny w kolejce. Brrrrr.
Na razie jest lepiej, gardło tylko zaczerwienione. Mam nadzieję, że się uspokoi. Na grzybicę mam tylko Nystatynę i pędzluję dzielnie :)

Tilia

01.11.2012 16:21

Odpowiedz

Ja się raz pochorowałam podczas ABVD. Ponad 3 tygodnie brałam antybiotyk, jeden wlew miałam przesunięty o tydzień ze względu na kiepskie wyniki krwi (od antybiotyków - dostawałam 3 różne). Kolejną chemie dostałam jeszcze w trakcie brania leków ale po Zarzio (podobne do Neupogenu, Neulasty) wyniki krwi miałam ok.