Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

swędzenie całego ciała

Autor: Ewa • 29.10.2012 14:26 • 22 odpowiedzi

Ewa

29.10.2012 14:26

Odpowiedz

Od jakiegoś miesiąca mój mąż się drapie, praktycznie całe ciało go swędzi, od głowy po pięty. Do tego stopnia, że ma krwawe rany. Nie może tego opanować. Skóra jest czysta, brak jakikolwiek krostek czy plam. Ma też nagłą gorączkę, np. siedzi w niedzielne popołudnie, czyta książkę i mówi, że nagle zrobiło mu się gorąco. Mierzy tem. a tam 37,7 albo 38. I tak od miesiąca. Jeszcze puchną mu stopy, raz jedna, raz druga. Był dzis na badanich, lekarz zlecił morfologie, OB, ASO i CRP oraz mocz. w wyszukiwarkę jak wpisałam objawy, skierowało mnie na ten portal i przyznam, ze jestem przerażona. To przeciez chyba nie bedzie ziarnica.........

rodzynka

29.10.2012 16:50

Odpowiedz

O 15:26, dnia 2012-10-29 Ewa napisał(-a):

Od jakiegoś miesiąca mój mąż się drapie, praktycznie całe ciało go swędzi, od głowy po pięty. Do tego stopnia, że ma krwawe rany. Nie może tego opanować. Skóra jest czysta, brak jakikolwiek krostek czy plam. Ma też nagłą gorączkę, np. siedzi w niedzielne popołudnie, czyta książkę i mówi, że nagle zrobiło mu się gorąco. Mierzy tem. a tam 37,7 albo 38. I tak od miesiąca. Jeszcze puchną mu stopy, raz jedna, raz druga. Był dzis na badanich, lekarz zlecił morfologie, OB, ASO i CRP oraz mocz. w wyszukiwarkę jak wpisałam objawy, skierowało mnie na ten portal i przyznam, ze jestem przerażona. To przeciez chyba nie bedzie ziarnica.........

Ewa, poczekaj na wyniki badań. Dobrze byłoby, zeby mąż zrobił sobie jeszcze rtg płuc - jeśli nie miał ostatnio. I niech sprawdzi i pomaca miejsca, gdzie mogą w przypadku ziarnicy powiększyć się węzły (szyja, nad obojczykiem, pod pachami, pachwiny). I bez paniki, świąd to może być zwykła alergia.

Ewa

30.10.2012 08:52

Odpowiedz
Węzły chłonne są nie powiększone, sprawdzaliśmy sami, a potem lekarz je badał.
Tak, poczekam na wyniki...przecież wszystko będzie dobrze

Ewa

30.10.2012 13:37

Odpowiedz

Wszystkie wyniki dobre, za wyjątkiem CRP, które wynosi 32

Kaśku

30.10.2012 14:40

Odpowiedz

klatka piersiowa i brzuch tez byly sprawdzone?? Narazie nie ma co panikowac. Przeciez napewno nie tylko ziarnica wiaże się ze śwądem i temperaturą. Zobaczymy co dalej wymyślą lekarze. Żyćzę zdrówka,

Kasia

INES

30.10.2012 16:12

Odpowiedz
Ewo, wiem że się martwisz. Ale wszystko będzie dobrze - jeśli nie zbagatelizujecie objawów i wykonacie pełną diagnostykę. Stężenie CRP powyżej 10 mocno przemawia za obecnością stanu zapalnego, zatem trzeba się dalej badać.

Co do macania węzłów, tu byłabym ostrożna z opiniami. Prawdziwy obraz czy węzły są powiększone czy nie, to USG, tomografia czy PET. Zatem postaraj się o skierowanie na USG. To sądzę 1 krok ku dalszej diagnostyce.

Powodzenia:)

rodzynka

31.10.2012 09:03

Odpowiedz

Ewa, na pewno będzie dobrze. Koniecznie trzeba zdiagnozować męża - przyjrzeć sie podwyższonemu CRP. Głowa do góry! :)

Co do macania węzłów, tu byłabym ostrożna z opiniami. Prawdziwy obraz czy węzły są powiększone czy nie, to USG, tomografia czy PET. Zatem postaraj się o skierowanie na USG. To sądzę 1 krok ku dalszej diagnostyce.

Jasne, że najlepiej zrobić badania!

Ewa

31.10.2012 10:56

Odpowiedz

Rzeczywiście lekarz przejął sie podwyższonym CRP, ale wydał diagnozę, że to jakaś bakteria. Zapisał Augmentin i kazał brać 2xdziennie. Lekarstwo bierze od wczoraj wieczora, a w piatek ma się znów pokazać lekarzowi. W ostatniej dobie nie miał gorączki, ale nadal swędzi ciało i puchną mu stopy,no i schudł w ciągu miesiąca 5 kg. Na szczeście OB ma w normie. Mnie jakoś ta diagnoza o bakterii nie uspokoiła...

INES

31.10.2012 11:36

Odpowiedz
Uwrażliwiam na lekarzy co wszystko załatwiają antybiotykiem, zamiast przeprowadzać pełną diagnostykę.

W mojej opinii objawy Twoje męża są zbyt niepokojące aby ich dalej nie wyjaśniać. Ja na Twoim miejscu zgłosiłabym się do konsultacji do innego lekarza.

Janek

31.10.2012 12:31

Odpowiedz

Ewa, potwierdzam to co mówi INES, mnie też leczono antybiotykami,a po komputerze okazało się co innego, objawy miałem podobne nagłe skoki temperatury swędzenie ,poty itd. w/g mnie należy szukać innego lekarza, pozdrawiam

Ewa

31.10.2012 13:01

Odpowiedz
Dziękuję Wam za porady i słowa otuchy. Zobaczymy co powie w piątek ten lekarz, poprosimy o skierowanie na usg, rtg klatki. Ciekawe czy da...oni za bardzo chętni nie są.
Mam tylko pytanie: czy jeżeli jest ziarnica to OB zawsze powinno być podwyższone? Jak pisałam wcześniej Maciek ma OB w normie. Może to znak, że to nie ziarnica?

szybownik69

31.10.2012 13:14

Odpowiedz

O 14:01, dnia 2012-10-31 Ewa napisał(-a):

Dziękuję Wam za porady i słowa otuchy. Zobaczymy co powie w piątek ten lekarz, poprosimy o skierowanie na usg, rtg klatki. Ciekawe czy da...oni za bardzo chętni nie są.

Mam tylko pytanie: czy jeżeli jest ziarnica to OB zawsze powinno być podwyższone? Jak pisałam wcześniej Maciek ma OB w normie. Może to znak, że to nie ziarnica?

.... ja miałem OB ok.20 a w klacie guz 16cm

rodzynka

31.10.2012 13:44

Odpowiedz

O 14:14, dnia 2012-10-31 szybownik69 napisał(-a):

.... ja miałem OB ok.20 a w klacie guz 16cm

Ewa, ja miałam 90 OB, ale to nie jest reguła. Czytałam tutaj w innych wątkach, że są chorzy, którzy mają niskie OB.

Pisałaś, że mąż schudł? Czy był na diecie, czy ot tak po prostu mu waga spadła?

hop

31.10.2012 18:43

Odpowiedz

Właśnie leże w szpitalu, miałem swędznie całego ciała od ponad pół roku, tak samo drapię się do krwi, naglę powiększone węzły chłonne szyjne, zrobili mi usg, tomografie, biopsje i w piątek mam pobranie wycinka węzłów, niestety podejrzenie ziarnicy jest, OB 25, CRP miałem wyższe. Czy może się ktoś wypowiedzieć o swędzeniu? ktoś kto przeżył ziarnicę? u mnie już to doprowadziło do bezsenności

Tilia

31.10.2012 19:29

Odpowiedz

O 19:43, dnia 2012-10-31 hop napisał(-a):

Właśnie leże w szpitalu, miałem swędznie całego ciała od ponad pół roku, tak samo drapię się do krwi, naglę powiększone węzły chłonne szyjne, zrobili mi usg, tomografie, biopsje i w piątek mam pobranie wycinka węzłów, niestety podejrzenie ziarnicy jest, OB 25, CRP miałem wyższe. Czy może się ktoś wypowiedzieć o swędzeniu? ktoś kto przeżył ziarnicę? u mnie już to doprowadziło do bezsenności

Oj, okropne było to swędzenie. Ja juz szukałam pcheł u siebie, bo drapałam się jak zapchlony kundelek.

Janek

31.10.2012 20:40

Odpowiedz

hop, znam to "draństwo" swędzenie a dodatkowe przy tym zlewy przeszło po pierwszej chemii, przeżyłem ziarnicę, żyje już z tą "panią" zz, 27 lat znamy się jak to mówią jak dwa łyse konie nie jest taka straszna,pozdrawiam

Ewa

31.10.2012 20:53

Odpowiedz

nie, nie miał żadnej diety. Fakt jest taki, że to zawsze był szczupły facet...ważący ok 76-78 kg(róznie bywało). W tej chwili wazy 72, i widzę...że je normalnie. Nie narzeka na brak apetytu.

A co do wyników to teraz dopiero zauwazyłam, ze zle wam podałam to CRP. Nie 32 a 39 jest....czyli jeszcze więcej. Również jest coś takiego:

NEUT# - 8,02 (norma 1,8-7,7)

NEUT% - 75,7 (norma 45-70)

LYMPH% - 15,7 (norma 20-45)

Lekarz uznał, że to takie delikatne odchylenia, ze nie ma co sie martwić...ale ja się martwie. Jestem kompletnie zielona jeżeli chodzi te sprawy medyczna. Czuje się jak dziecko zostawione na ulicy, które nie wie jak wrócić do domu.....

rodzynka

31.10.2012 23:19

Odpowiedz

Ewa, nie wypowiadam się w temacie morfologii, bo nie wiem, jakie są zasady i odchylenia przy zz. Ja miałam limfocyty trochę poniżej normy - 0,82 (1,00-3,50) oraz podwyższone neutrofile procentowo - 78,8 proc. (40-70).

O 21:53, dnia 2012-10-31 Ewa napisał(-a):

nie, nie miał żadnej diety. Fakt jest taki, że to zawsze był szczupły facet...ważący ok 76-78 kg(róznie bywało). W tej chwili wazy 72, i widzę...że je normalnie. Nie narzeka na brak apetytu.

Spadek masy ciała w parze ze swędzeniem to nie są dobre objawy. Dlatego dobrze, że tu trafiłaś, bo jeśli inne badania wykluczą ZZ, to będziecie mogli na spokojnie szukać innych przyczyn tych dolegliwości. A jeśli nie daj Boże okaże się, że to ZZ, to wczesna diagnoza jest ważna.

Mnie przez ponad 2 lata przed diagnozą swędziała stopa, rozdrapywałam ją do krwi. Wydałam mnóstwo kasy na dermatologów, alergologów, testy, róże leki na alergię i nic nie pomagało. Całe ciało zaczęło mnie swędzieć jakieś pół roku przed diagnozą. Codziennie rano budziłam się i musiałam każdy kawałek podrapać. Mąż się śmiał, że ma budzik w postaci mojego szur szur paznokciami o skórę. Jak zgłosiłam się z tym objawem do lekarza, to zalecił mi wizytę u psychiatry... Z tej perspektywy żałuję, że nie trafiłam na to forum wcześniej, myślę, że pomogłoby mi to w szybszej diagnozie.

hop

01.11.2012 19:52

Odpowiedz

No,niestety objawy się zgadzają u mnie, jutro pobieranie węzła, wynik w poniedziałek. Może uda się wyrwać do domu na weekend. Pocieszam sie, ze to wyleczalne niby

kew

03.11.2012 22:39

Odpowiedz

O 12:36, dnia 2012-10-31 INES napisał(-a):

Uwrażliwiam na lekarzy co wszystko załatwiają antybiotykiem, zamiast przeprowadzać pełną diagnostykę.

W mojej opinii objawy Twoje męża są zbyt niepokojące aby ich dalej nie wyjaśniać. Ja na Twoim miejscu zgłosiłabym się do konsultacji do innego lekarza.

...a co lekarz POZ może zrobić więcej, nawet USG szyi ze skierowaniem od niego będzie płatne,zostaje skierowanie do specjalisty