Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

niska hemoglobina

Autor: richel • 27.10.2012 18:49 • 11 odpowiedzi

richel

27.10.2012 18:49

Odpowiedz
Witajcie :)
Może mógłby mi ktoś pomóc czy podpowiedzieć jak poradzić sobie z niską hemoglobiną etc.
Dodam że Buraka łykam 2x dziennie i jestem przed leczeniem.
Hemoglobina 9.8 (12-16)
Erytrocyty 4.3 (3.7-5.1)
Hematokryt 31 (37-47)
MCV 72 (80-99)
MCH 23 (27-35)
MCHC ( 31.2 (32-37)
Płytki krwi 711 (140-440)
Wiem, że to anemia i jakoś trzeba się ratować o ile wiem , że Burak nie zaszkodzi a nawet pomoże to czy takie suplementy diety np Activ Globin etc. mi nie zaszkodzą??

rodzynka

27.10.2012 19:42

Odpowiedz

O 20:49, dnia 2012-10-27 richel napisał(-a):

Może mógłby mi ktoś pomóc czy podpowiedzieć jak poradzić sobie z niską hemoglobiną etc.

Hemoglobina 9.8 (12-16)

Erytrocyty 4.3 (3.7-5.1)

Hematokryt 31 (37-47)

MCV 72 (80-99)

MCH 23 (27-35)

MCHC ( 31.2 (32-37)

Wiem, że to anemia i jakoś trzeba się ratować o ile wiem , że Burak nie zaszkodzi a nawet pomoże to czy takie suplementy diety np Activ Globin etc. mi nie zaszkodzą??

Masz obniżoną hemoglobinę, ale nie jest ona niska jak na leczenie cytostatykami. Jaką chemię przyjmujesz?

Ja jestem po 4 eskalowanych beacopopach i eshapie i moja hemoglobina oscyluje w granicach 7-8.5.

Przy wartości poniżej 8,5 powinno się przetaczać, ale ja dobrze znoszę niższe wartości (adaptacja organizmu), przetaczaną miałam tylko 3 razy. Jestem ciekawa, jak po roku takie niedotlenienie organizmu odbije się na moim zdrowiu w przyszłości...

Generalnie nie ma sposobu na podniesienie hemoglobiny po chemioterapii. Trzeba czekać, aż szpik wróci do normy i sam zacznie produkować. Mój lekarz powiedział, że żadne suplementy nie pomogą, bo niskie wartości nie wynikają z niedoborów, lecz z chemioterapii. Jego zdaniem jedyne co wspólnego z krwią mają buraki, to czerwony kolor. Z drugiej strony - prawie wszyscy piją sok buraczany. Ja nie piję, bo nie znoszę i w sumie taka opinia lekarza jest mi na rękę, bo nie muszę tego przełykać ;-)

Sławek

27.10.2012 20:32

Odpowiedz

Hemoglobina 9.8 (12-16)

Erytrocyty 4.3 (3.7-5.1)

Hematokryt 31 (37-47)

MCV 72 (80-99)

MCH 23 (27-35)

MCHC ( 31.2 (32-37)

Tak, 9.8 to całkiem niezły wynik- niektórzy powiadają ze przy 6 jeszcze sie chodzi... Nie no żartuje:-)... A Poważnie to przy beacoppie eskalowanym- czyli teksanskiej masakrze... szpiku wartości oscylują w granicach 8.5 i jeszcze nie przekraczają... Także spokojnie...

Annamarchewa

28.10.2012 08:12

Odpowiedz

Hemoglobina 9.8 (12-16)

Erytrocyty 4.3 (3.7-5.1)

Hematokryt 31 (37-47)

MCV 72 (80-99)

MCH 23 (27-35)

MCHC ( 31.2 (32-37)

Polecam natke pietruszki )

szybownik69

28.10.2012 09:24

Odpowiedz

Hemoglobina 9.8 (12-16)

Erytrocyty 4.3 (3.7-5.1)

Hematokryt 31 (37-47)

MCV 72 (80-99)

MCH 23 (27-35)

MCHC ( 31.2 (32-37)

.... u mnie po 6 beacopie esk. tydzień po ostatnich chemiach hemoglobina wyniosła 10,4 a przy wypisie 11,1

Aga71

28.10.2012 10:38

Odpowiedz
Przechodziłam różne etapy myślenia podczas leczenia...od supelmentacji przez różne ciekawostki przyrodnicze...buraki, pietruszka, pokrzywa, liście z czarnej porzeczki ...dalej noni, sok z granata, ekomer, pestki moreli, jakiś pyłek czy inny kit pszczeli....efekty różne:D:D jeden lekarz powiedział, że gdyby sok z buraka miał mnie uzdrowić i podciągnąć wyniki, przepisywałby mi go:D:D, inny powiedział, ze jak mi poprawi samopoczucie łykanie sproszkowanego nosa nosorożca, to bardzo proszę, mogę go łykać, ale nie podczas chemioterapii!!!! i tego zaczęłam się trzymać, zwłaszcza że nie wiedziałam, że chemia średnio działa na mnie:-)
Zrobisz jak uważasz...ja uważam, że należy słuchać wskazań lekarza i zdrowo/dobrze się odżywać.

rodzynka

28.10.2012 22:46

Odpowiedz

O 10:24, dnia 2012-10-28 szybownik69 napisał(-a):

.... u mnie po 6 beacopie esk. tydzień po ostatnich chemiach hemoglobina wyniosła 10,4 a przy wypisie 11,1

Mutant :P

rodzynka

09.11.2012 13:15

Odpowiedz
Czy ktoś z Was miał podawany zastrzyk Aranesp, czyli darbepoetinę alfa - na podwyższenie hemoglobiny?

Jestem po drugim i chyba to na mnie nie działa :-/
Podany był w poniedziałek, a dzisiaj mam mocne bóle w klacie i okolicach guza. Hm, ulotkę wyrzuciłam. Jestem ciekawa, czy to efekt uboczny, czy znowu b. niska hemoglobina :-/

Asowa

09.11.2012 20:29

Odpowiedz

O 11:38, dnia 2012-10-28 Aga71 napisał(-a):

Przechodziłam różne etapy myślenia podczas leczenia...od supelmentacji przez różne ciekawostki przyrodnicze...buraki, pietruszka, pokrzywa, liście z czarnej porzeczki ...dalej noni, sok z granata, ekomer, pestki moreli, jakiś pyłek czy inny kit pszczeli....efekty różne:D:D jeden lekarz powiedział, że gdyby sok z buraka miał mnie uzdrowić i podciągnąć wyniki, przepisywałby mi go:D:D, inny powiedział, ze jak mi poprawi samopoczucie łykanie sproszkowanego nosa nosorożca, to bardzo proszę, mogę go łykać, ale nie podczas chemioterapii!!!! i tego zaczęłam się trzymać, zwłaszcza że nie wiedziałam, że chemia średnio działa na mnie:-)

Zrobisz jak uważasz...ja uważam, że należy słuchać wskazań lekarza i zdrowo/dobrze się odżywać.

Mi w takich sytuacjach pomagały soki warzywne (burak, pietruszka, seler i marchew) i zakwas z buraków czerwonych.

Czasem morfologia była bardzo kiepściutka ale to stawiało mnie na nogi.

I nie chodzi o to, że sok z buraka ma kogoś uzdrowić, działa raczej jako wspomagacz dla osłabionego organizmu.

Janek

10.11.2012 07:36

Odpowiedz

O 21:29, dnia 2012-11-09 Asowa napisał(-a):

O 11:38, dnia 2012-10-28 Aga71 napisał(-a):

Przechodziłam różne etapy myślenia podczas leczenia...od supelmentacji przez różne ciekawostki przyrodnicze...buraki, pietruszka, pokrzywa, liście z czarnej porzeczki ...dalej noni, sok z granata, ekomer, pestki moreli, jakiś pyłek czy inny kit pszczeli....efekty różne:D:D jeden lekarz powiedział, że gdyby sok z buraka miał mnie uzdrowić i podciągnąć wyniki, przepisywałby mi go:D:D, inny powiedział, ze jak mi poprawi samopoczucie łykanie sproszkowanego nosa nosorożca, to bardzo proszę, mogę go łykać, ale nie podczas chemioterapii!!!! i tego

Mam sprawdzoną na sobie kurację jak na razie skuteczna choć dopiero wykonałem jedno badanie kontrolne ale efekt dla mnie piorunujący, nastąpiła b. duża poprawa wyników, oto ona 2xdziennie 2 łyżeczki pyłku kwiatowego zalanego pół szklanki letniej wody, z tym że wieczorem dodaję sok z pół cytryny i małą łyżeczkę miodu, rano pół pęczka natki z chlebem, jak najczęściej do obiadu mam buraczki

Aga71

10.11.2012 08:18

Odpowiedz

Mam sprawdzoną na sobie kurację jak na razie skuteczna choć dopiero wykonałem jedno badanie kontrolne ale efekt dla mnie piorunujący, nastąpiła b. duża poprawa wyników, oto ona 2xdziennie 2 łyżeczki pyłku kwiatowego zalanego pół szklanki letniej wody, z tym że wieczorem dodaję sok z pół cytryny i małą łyżeczkę miodu, rano pół pęczka natki z chlebem, jak najczęściej do obiadu mam buraczki

Fajnie brzmi, ja niestety jestem uczulona na wszelkie pszczele wynalazki- oprócz miodu. Brałam kiedyś jakiś pyłek i niestety skończyło się niezłym drapankiem:-)... Lekarze nie wiedzieli, czy to uczulenie od tego wynalazku, czy może brak działania chemioterapii:D:D/ było to podczas wznowy po 3-cim beacoppie/: tak ich załatwiłam podczas leczenia, a co;-) ...ale potwierdzam, wyniki w owym czasie były zabójczo dobre:-). Wtedy stosowałam jednak wszystko: noni, ten pyłek, ecomer, sok z granatów...byłam mega suplementowa:D i zadziałało, chyba na minus;-)

CzarnaMamba

10.11.2012 12:43

Odpowiedz
Rodzynka

Ja całe leczenie 8Abvd miałam wyniki w normie,teraz ponad rok po leczeniu morfologia wczorajsza (hematolog byla zadowolona z wyników)Hemoglobine zawsze mam 13-16..( co 2 dzień pije 300ml sok z buraka (domowego),tak jak Janek jem często natkę pietruszki,szpinaka oraz na poprawę morfologii pije dużo ziołowych mieszanek :-/Mnie to pomogło ale każdy organizm jest inny i to jest indywidualnie:-/Pozdrawiam.