Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Guz w śródpiersu a radioterapia

Autor: mabiel • 10.10.2012 17:27 • 14 odpowiedzi

mabiel

10.10.2012 17:27

Odpowiedz
Witam,

chciałem zapytać tych, którzy mieli mase węzłową w śródpiersiu i po skończonej chemii mieli jeszcze radioterapię.
Jakie mieliście wymiary guza po skończonej chemii, a przed rozpoczęciem radio? Czy guz jeszcze "świecił" czy był już nieakatywny.
Ja jestem w trakcie chemii. Po 8 wlewach miałem PET i wynik: całkowita odpowiedź metaboliczna. Guz w śródpiersiu 55x21mm i Suv max = 1,9. Mimo dobrych wyników PETA będę miał 16 wlewów i prawdopodobnie radio, bo jak mówi lekarz musimy maksymalnie zmniejszyć guz, aby w przyszłości znów się nie uaktywnił.

Jakie są Wasze doświadczenia w tej sprawie?

Z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)

Nessa

10.10.2012 21:28

Odpowiedz

mój po chemii nie świecił, ale dostał promienie. Przed radio miał jakoś 3x3, zmniejszył się jeszcze po radioterapii

annamarchewa

11.10.2012 06:19

Odpowiedz

U mnie już po drugim kursie ABVD napisano po Pet całkowita metaboliczna odpowiedź,wzięłam w sumie 5,5 kursu bo z ostatniego wlewu zrezygnowałam po prostu czułam że mój organizm więcej nie wytrzyma,w śródpiersiu zostało około 4 cm i z tym poszłam na naświetlania,których miałam zwiększoną dawkę,po wszystkim 9 miesięcy remisji i wznowa niestety.Pozdrawiam

Gizmo

11.10.2012 06:29

Odpowiedz

A ja miałam 6ABVD i w połowie leczenia PET nie wskazywał na zwiękzoną aktywność metaboliczną. Po chemii zostało mi około 4 na 2 cm i lekarze również zaproponowali mi radio by max go zmniejszyć. Dostałam promyczki i CT po 1 miesiącu pokazało zmniejszenie guza do wymiarów 1 na 2 a CT po 3 miesiącach pokazała czyste śródpiersie. Lekarze tłumaczyli, ze radio działa jeszcze 3 mce po skończeniu naświetlań ale ja byłam zawzięta i uparłam się na CT po miesiącu. Obecnie minęło mi 1,5 roku po całkowitym zakończeniu leczenia i na razie CT czysty.

8711

11.10.2012 09:36

Odpowiedz

Mój wynik CT pokazywał 10,5x7,5x7,5 cm nie miałam PET przed rozpoczęciem leczenia. Dostałam 6 kursów ABVD z czego 2 bez dakarbazyny i 21 promyków. PET po 3 miesiącach po zakończonej radio pokazał że nic się nie świeci i zostało 6x2,6x6,6 cm. Też się zastanawiam czy się nic z tego nie wykluje i jestem trochę rozczarowna, że tyle tego zostało, ale mam nadzieję, że było minęło.

Gizmo

11.10.2012 11:01

Odpowiedz

8711 a kiedy skończyłaś leczenie i co mówią lekarze?

8711

11.10.2012 18:00

Odpowiedz

leczenie skonczyłam 21 maja lekarz mówi, że jak się nie świeci to jest dobrze głównie na to patrzył. Licze na to, że radio jeszcze działa. Na przełomie listopada /grudnia bede miała pewnie CT to napisze jak dostane wynik jak to wyglada.

mabiel

12.10.2012 08:50

Odpowiedz

Widać, że lekarze mają różne podejście do tematu pozostałości guza po skończonej chemioterapii. Najważniejsze jest, żeby nie "świecił". Natomiast osobną kwestią są jego wymiary i ich wpływ na szanse nawrotu choroby..

Syringa

12.10.2012 19:15

Odpowiedz

O 10:50, dnia 2012-10-12 mabiel napisał(-a):

Widać, że lekarze mają różne podejście do tematu pozostałości guza po skończonej chemioterapii. Najważniejsze jest, żeby nie "świecił". Natomiast osobną kwestią są jego wymiary i ich wpływ na szanse nawrotu choroby..

Zgadzam się, że lekarze mają różne podejście, ale guz może się "świecić", a mimo to nie zaaplikują Tobie dalszej chemii, tylko wyślą na radioterapię. Jestem tego przykładem.

rodzynka

13.10.2012 08:14

Odpowiedz

A jaka jest między tym zależność? Mój ostatni PET pokazał suvmaxy na poziomie poniżej wątrobowych, mam wziąć jeszcze dwie chemie (esk. beacopp) i miesiąc naświetlań. Guz zmniejszył się o 75 proc. od masy wyjściowej,ale i tak jest imponujący - 10x8x6 cm. Czy przy takiej pozostałości nawet bez "świecenia" w pecie jest większe ryzyko na wznowę?

ANNA

13.10.2012 18:42

Odpowiedz

WITAM Mam pytanie.Czy radio moze byc zastosowane w przypadku duzej aktywnosci guza w srodpiersiu \\11 suv\\w celu zzmniejszenia jego aktywnosci gdyz po 14-tu chemiach moje leczenie idzie jak po grudzie a ew.kolejnych chemii juz nie pzrzezyje\\\\ zmartwiona\\\\

Tilia

13.10.2012 18:55

Odpowiedz

O 20:42, dnia 2012-10-13 ANNA napisał(-a):

WITAM Mam pytanie.Czy radio moze byc zastosowane w przypadku duzej aktywnosci guza w srodpiersiu \\11 suv\\w celu zzmniejszenia jego aktywnosci gdyz po 14-tu chemiach moje leczenie idzie jak po grudzie a ew.kolejnych chemii juz nie pzrzezyje\\\\ zmartwiona\\\\

Trzeba mieć nadzieję. Moją znajomą leczono (skutecznie) na zz wyłącznie radioterapią a miała spore guzy. Trzymaj się!

anka

14.10.2012 13:56

Odpowiedz

ZOJA napisz prosze jakie mialas SUV-y przed radio a jakie po .Bardzo prosze o odpowiedz

Syringa

14.10.2012 16:21

Odpowiedz

O 20:42, dnia 2012-10-13 ANNA napisał(-a):

Nie wiem na jakim poziomie musi być aktywność guza by można było zastosować już radioterapię. W mojej sytuacji, gdy szłam na radio, miałam suv=4,1 i byłam po 12 podaniach abvd. Wiem, że moja lekarz w takim przypadku standardowo dodałaby jeszcze ze 4 chemie, ale ze względu na to, że je fatalnie znosiłam postanowiła mi je odpuścić.

Kaśku

16.10.2012 08:09

Odpowiedz

Chcę tylko powiedzieć że wogóle z was szczęściarze że wiedzialiście jaki SUV ma guz po leczeniu chemioterapią, a przed leczeniem radio. Byłam leczona w CO w Warszawie (NS II BX) Podano mi standardowo 6 ABVD (już po pierwszym wlewie węzły dostępne palpacyjnie bardzo się cofneły). Jeśli chodzi o guza to było prześwietlenie w połowie chemii oraz po jej zakończeniu. I tyle....nie miałam absolutnie pojecia ile guz ma SUV (zresztą przed leczeniem też nie miałam PETa), ani nawet dokładniejszego badania (chociażby tomografii) które by dokładnie uwidoczniło wielkość guza.'

Jednak to że będę miała radio wiedziałam już od samego początku leczenia. Poprostu w CO przy diagnozie BX, jeśli wszystko idzie pomyślnie i zmiany się cofają to na koniec stosuje się radioterapię. W chwili obecnej mijają 4 latka a ja cieszę się zdrowiem, także napewno nie żałuję że w tym ośrodku są takie schematy leczenia(-: