Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

zapomoga na studiach

Autor: anetka_945 • 01.10.2012 19:15 • 6 odpowiedzi

anetka_945

01.10.2012 19:15

Odpowiedz
witam was,
wiem, że gdzieś był już wątek o tym, ale mam takie szybkie pytanie: Jak się starać o zapomogę na studiach? dodam, że studiuję zaocznie....mam jakieś szanse na zapomogę? jak myślicie? no i jak to zrobić, gdzie z tym uderzyć?

Nessa

01.10.2012 19:23

Odpowiedz

O 21:15, dnia 2012-10-01 anetka_945 napisał(-a):

witam was,

wiem, że gdzieś był już wątek o tym, ale mam takie szybkie pytanie: Jak się starać o zapomogę na studiach? dodam, że studiuję zaocznie....mam jakieś szanse na zapomogę? jak myślicie? no i jak to zrobić, gdzie z tym uderzyć?

masz, ja na zaocznych dostałam 800zł. Załatw to teraz szybko bo jakoś chyba do listopada najlepiej jak złożysz. Zadzwoń do dziekanatu spraw socjalnych, jeśli taki macie i dopytaj co zrobić (pewnie wniosek i jakieś zaświadczenie lekarskie o przebytym leczeniu). Jak macie jakiś internetowy system to może tam są gotowe wnioski w stypendiach

anetka_945

02.10.2012 17:40

Odpowiedz

właśnie widzisz, jak pytałam w dziekanacie, to tylko stypendium z racji posiadanego st niepełnosprawności, natomiast nic z tytułu przebytej takiej choroby- no chyba że mam rachunki, to jak najbardziej moge sie starac. a przecież ja sie lecze na NFZ...i teraz nie rozumiem, bo jak czytam - na innych uczelniach problemów z tym nie robią....

Nessa

02.10.2012 19:15

Odpowiedz

O 19:40, dnia 2012-10-02 anetka_945 napisał(-a):

właśnie widzisz, jak pytałam w dziekanacie, to tylko stypendium z racji posiadanego st niepełnosprawności, natomiast nic z tytułu przebytej takiej choroby- no chyba że mam rachunki, to jak najbardziej moge sie starac. a przecież ja sie lecze na NFZ...i teraz nie rozumiem, bo jak czytam - na innych uczelniach problemów z tym nie robią....

no to dziwne dość, bo ja dostałam 2 razy na dziennych i raz na zaocznych- inne wydziały. Zobacz w regulaminie studiów.

Tomek

03.10.2012 09:10

Odpowiedz

O 19:40, dnia 2012-10-02 anetka_945 napisał(-a):

Kiedy chorowałaś ? Jak dawno temu ? Po chorobie możesz mieć przyznany okresowo stopień niepełnosprawności i mieć uprawnienia do stypendium dla niepełnosprawnych oraz do renty z tytułu niepełnosprawności.

Trochę więcej informacji tutaj:

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/82842

anetka_945

03.10.2012 18:07

Odpowiedz

Kiedy chorowałaś ? Jak dawno temu ? Po chorobie możesz mieć przyznany okresowo stopień niepełnosprawności i mieć uprawnienia do stypendium dla niepełnosprawnych oraz do renty z tytułu niepełnosprawności.

Trochę więcej informacji tutaj:

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/82842

Chorowałam dokładnie dwa lata temu - od roku - w pełni zdrowa. Owszem mam rentę i st niepełnosprawności również (z tego tytułu 153 zł/m-ąc - zasiłek pielęgnacyjny), to że pracuję jeszcze to już nie ma znaczenia, bo z wielu źródeł wiem, że studenci taką zapomogę dostają - a u mnie jakieś opory stawiają :/ hmmmm.....

Tomek

04.10.2012 05:15

Odpowiedz

Chorowałam dokładnie dwa lata temu - od roku - w pełni zdrowa. Owszem mam rentę i st niepełnosprawności również (z tego tytułu 153 zł/m-ąc - zasiłek pielęgnacyjny), to że pracuję jeszcze to już nie ma znaczenia, bo z wielu źródeł wiem, że studenci taką zapomogę dostają - a u mnie jakieś opory stawiają :/ hmmmm.....

Kiedyś nie było kryterium dochodowego przy stypendium dla niepełnosprawnych. Należało się każdemu i wysokość była uzależniona od stopnia niepełnosprawności. Albo wprowadzili takie kryterium w ustawie czy rozporządzeniu, albo wszystko zależy od uczelni. Zapytaj dlaczego nie możesz go otrzymać, albo napisz tutaj, bo może znasz szczegóły. Być może masz na uczelni rzecznika osób niepełnosprawnych, który może ci pomóc. Najlepiej dokładnie dopytaj.