Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

SWEDZENIE PO LECZENIU

Autor: BARTO • 06.09.2012 16:58 • 9 odpowiedzi

BARTO

06.09.2012 16:58

Odpowiedz
tekst.
tekst. Moja zona zakonczyla 3 miesiate temu leczenie ( 12 chemii) po nawrocie ziarnicy, pierwsza miala 6 lat temu. Po leczeniu zrobiono PET i wyszlo ze wszystko jest dobrze, ze leczenie przynioslo skutek. Dwa miesiace po ostatniej chemii zone zaczelo na nowo swedziec na szyi oraz w okolicy obojczykow. Czy sa to jakies skutki uboczne po chemii? a moze stres zwiazany z mozliwoscia ponownego nawrotu, czy to mozliwe w tak krotkim czasie zaraz po leczeniu i przy dobrych wynikach PET? nastepny PET jest za 4 miesiace i boje sie ze do tego czasu stres zje moja zone. lekarz mowi zeby obserwowac czy swedzenie ustanie ale ono juz jest 3 tyg. i nie przestaje.
prosze o jakkiekolwiek podpowiedzi.

Gizmo

06.09.2012 18:26

Odpowiedz

Mnie swędziało po chemii strasznie i strasznie bolały mnie kości. Wszystko ustapiło w ciągu kilku miesięcy. Nie wiem jak jest u Twojej żony, ale wiem jedno - nie zawsze swędzenia oznacza zz. Po chemii skóra jest wrażliwa i takie rzeczy się zdarzają, zresztą kilka osób już w jakimś wątku poruszało ten temat:) zdrówka dla małżonki:)

ola

06.09.2012 21:11

Odpowiedz

Hej! Jak mnie swedzialo to moj lekarz tylko sie usmiechal i uspokajal, ze to wlasnie odreagowanie skory, ktora jest maksymalnie wrazliwa po chemii

rodzynka

07.09.2012 12:41

Odpowiedz

Ja jestem jeszcze w trakcie leczenia, ale też skóra mnie często swędzi. Lekarz mówi, że to działanie chemii - skoro sieje spustoszenie w organizmie, to przecież na skórze też i potrzeba sporo czasu, aby przeszło.

anetka_945

07.09.2012 15:55

Odpowiedz

mnie dopiero zaczęło swędzieć po jakimś czasie po radio, pod pachami, lampki je obejmowały, też sobie tłumaczę że to jeszcze skutki i chemii i radio, ale mogło by się skończyć to swędzenie, bo uporczywe to :///

Barto

07.09.2012 17:45

Odpowiedz

O 18:58, dnia 2012-09-06 BARTO napisał(-a):

tekst

.

tekst

. Moja zona zakonczyla 3 miesiate temu leczenie ( 12 chemii) po nawrocie ziarnicy, pierwsza miala 6 lat temu. Po leczeniu zrobiono PET i wyszlo ze wszystko jest dobrze, ze leczenie przynioslo skutek. Dwa miesiace po ostatniej chemii zone zaczelo na nowo swedziec na szyi oraz w okolicy obojczykow. Czy sa to jakies skutki uboczne po chemii? a moze stres zwiazany z mozliwoscia ponownego nawrotu, czy to mozliwe w tak krotkim czasie zaraz po leczeniu i przy dobrych wynikach PET? nastepny PET jest za 4 miesiace i boje sie ze do tego czasu stres zje moja zone. lekarz mowi zeby obserwowac czy swedzenie ustanie ale ono juz jest 3 tyg. i nie przestaje.

Barto

07.09.2012 17:55

Odpowiedz

tekst

.

tekst

. Moja zona zakonczyla 3 miesiate temu leczenie ( 12 chemii) po nawrocie ziarnicy, pierwsza miala 6 lat temu. Po leczeniu zrobiono PET i wyszlo ze wszystko jest dobrze, ze leczenie przynioslo skutek. Dwa miesiace po ostatniej chemii zone zaczelo na nowo swedziec na szyi oraz w okolicy obojczykow. Czy sa to jakies skutki uboczne po chemii? a moze stres zwiazany z mozliwoscia ponownego nawrotu, czy to mozliwe w tak krotkim czasie zaraz po leczeniu i przy dobrych wynikach PET? nastepny PET jest za 4 miesiace i boje sie ze do tego czasu stres zje moja zone. lekarz mowi zeby obserwowac czy swedzenie ustanie ale ono juz jest 3 tyg. i nie przestaje.

barto

07.10.2012 19:49

Odpowiedz

O 19:55, dnia 2012-09-07 Barto napisał(-a):

tekst

.

tekst

Gizmo

08.10.2012 07:11

Odpowiedz

Ja miałam po leczeniu różne dziwne objawy, które z czasem przechodziły. Po pierwsze to spokój bo jak już wiecie nie wszystko wiąże się z nawrotem. Jeśli tętno ma wysokie to poty są wytłumaczalne. Może trzeba by skontrolować serducho. Ja na tętno dostawałam leki i w sumie po tygodniu, dwóch był spokój. To, że tomograf macie za 2 miesiące nie znaczy, że nie możecie zrobić badań krwi z crp i LDH. Jak będzie w normie o czekać, jak nie to dzwonić do lekarza na konsultacje. Ja bym na Waszym miejscu na pewno zbadała tarczyce (TSH z krwi i będzie jasne, bo po leczeniu często siada tarczyca a poty też mogą być z nią związane):) Będzie dobrze:)

Janek

08.10.2012 10:30

Odpowiedz

Ja podwyższone tętno miałem już w trakcie chemii, dochodziło nawet do 120 uderzeń i wtedy się okazało że mam tzw. migotanie przedsionków, poty przy tym były ale nie zlewne, myślę że należałoby zrobić echo serca i kardiolog coś może pomóc, mnie bynajmniej pomogli, przepisał betaloc na obniżenie tętna i od razu było lepiej, pozdrawiam