Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

aradioterapia a wlosy

Autor: adela • 03.09.2012 16:30 • 19 odpowiedzi

adela

03.09.2012 16:30

Odpowiedz

Czy po radioterapi wypadaja wlosy??jestm po 6 chemii ABVD i mam wlosy co prawda przezedzone ale sa czy po radioterapii wypadna zupelnie??w sumie zostalo jeszcze 6 chemii...czy wypadna wszystkie??co z rzesami i brwiami??Moja doktorka powiedziala ,ze nie powinny wypajsc ze to rzadkosc...Prosze o odpowiedz...:)

Janek

03.09.2012 18:31

Odpowiedz

Jak rozumiem jesteś po 3 cyklu ABVD, u mnie po 6 cyklach przerzedziły się ale nie wypadły wszystkie, miałem naświetlania j. brzusznej to w tym okresie pięknie mi podrosła czuprynka i bardzo zgęstniała, kolor włosów mi się zmienił na bardziej naturalny bo miałem już siwiutenkie, pozdrawiam będzie dobrze włosy to nie wszystko.

rosjja21

03.09.2012 19:54

Odpowiedz

Janek ma racje:) włosy szybko odrastają. Ja miałam 6 cykli i włosy mi wypadły, może nie wszystkie trudno powiedziec bo i tak je sciełam maszynką, jeśli chodzi o rzęsy to sie przezedziły ale coś tam zostało, brwi niestety tez, pod koniec naprawde niewiele ich zostało. Nie znaczy to, ze u ciebie bedzie tak samo, chyba nie ma sie co sugerować. Jestem 5 miesiecy po zakonczeniu chemii, mam bujna czupryne i naświetlania przed sobą, także tez się boje, ze znowu mi wypadną ale nie mamy na to wpływu więc co to ma za znaczenie, idzie zima małymi krokami będziemy chodzić w czapkach:) pozdrawiam

adela

04.09.2012 07:18

Odpowiedz

O 20:31, dnia 2012-09-03 Janek napisał(-a):

Jak rozumiem jesteś po 3 cyklu ABVD, u mnie po 6 cyklach przerzedziły się ale nie wypadły wszystkie, miałem naświetlania j. brzusznej to w tym okresie pięknie mi podrosła czuprynka i bardzo zgęstniała, kolor włosów mi się zmienił na bardziej naturalny bo miałem już siwiutenkie, pozdrawiam będzie dobrze włosy to nie wszystko.

Tak po 3 cyklu bo mam miec ich 6;/niestety;/

No to bardzo dziekuje za odpowiedz.Bo tak sie zastanawiam czy zgolic na lyso czy jednak sobie darowac :)

Tilia

04.09.2012 11:28

Odpowiedz

O 09:18, dnia 2012-09-04 adela napisał(-a):

O 20:31, dnia 2012-09-03 Janek napisał(-a):

Tak po 3 cyklu bo mam miec ich 6;/niestety;/

No to bardzo dziekuje za odpowiedz.Bo tak sie zastanawiam czy zgolic na lyso czy jednak sobie darowac :)

Miałam 6 cykli ABVD. Po każdym wlewie włosów ubywało ale na koniec jeszcze sporo zostało (no... tyle, że mogłam chodzić bez chustki). Na szczęście nie obcięłam się na krótko, bo po radioterapii włosy wypadły do zera z połowy głowy - tak do wysokości uszu. Dzięki temu, że włosy miałam długie, to robiąc sobie z tyłu kucyka zakrywałam łysinkę. Dodatkowo zakładałam jakąś czapeczkę typu basebolówka czy kaszkiet i nikt się nie zorientował, że jestem pół-łysa ;-))) Gdybym miała krótkie włosy, to nie mogłabym się kamuflować.

adela

04.09.2012 13:55

Odpowiedz

czyli po radioterapii tez wypadaja wlosy??tak jak po chemii??

Tilia

04.09.2012 18:01

Odpowiedz

O 15:55, dnia 2012-09-04 adela napisał(-a):

czyli po radioterapii tez wypadaja wlosy??tak jak po chemii??

Inaczej niż po chemii. Wtedy wypadały mi stopniowo i na całej głowie, poza tym sporo zostało. Przy radioterapii wypadają tylko w miejscach naświetlanych (np tył głowy) - promienie niszczą cebulki i włosy wypadają do zera w dość krótkim czasie. I nie ma zmiłuj - na pewno wypadną.

Gizmo

04.09.2012 18:51

Odpowiedz

jak się nie ma ich naświetlanych to nie wypadną....nie straszcie:)

adela

05.09.2012 07:11

Odpowiedz

Ta radioterapia wydaje mi sie gorsza niz ta chemia;/

Gizmo

05.09.2012 07:25

Odpowiedz

a ja przeszłam ją śpiewająco...jeździłam sama autem na naświetlania, żadnych skutków ubocznych więc każdy jest inny, nie można się sugerować:)

Tilia

05.09.2012 14:49

Odpowiedz

O 20:51, dnia 2012-09-04 Gizmo napisał(-a):

jak się nie ma ich naświetlanych to nie wypadną....nie straszcie:)

Ale ja przecież napisałam, że wypadają tylko tam, gdzie są naświetlane ;-))) Nie straszę. Specjalnie tez na innym wątku (przyklejonym u góry) opisałam swoje naświetlania. Mi te wątki dużo dały. Wiedziałam dokładnie czego się spodziewać i raczej zaskoczona byłam tym, że to taki lajcik w porównaniu z chemią.

adela

06.09.2012 14:25

Odpowiedz
a brwii i rzesy zostaja na miejscu???po chemii??
sorry za te glupie pytania ale staram sie juz na "zas"nie przezyc szoku...

Gizmo

06.09.2012 18:28

Odpowiedz

Mi niestety wypadły choć z obserwacji innych ludzi z którymi się leczyłam wynika, że raczej byłam wyjątkiem. Większość miała:)

adela

07.09.2012 17:18

Odpowiedz

O 20:28, dnia 2012-09-06 Gizmo napisał(-a):

Mi niestety wypadły choć z obserwacji innych ludzi z którymi się leczyłam wynika, że raczej byłam wyjątkiem. Większość miała:)

A ile mialas chemii??i tez AbVd>???

Gizmo

07.09.2012 17:24

Odpowiedz

Tak, 6 cykli ABVD. Rzęsy i brwi wypadły gdzieś około 8 wlewu. odrosły dość szybko:)

Daria

07.12.2012 21:44

Odpowiedz

podczas naswietlan mialam juz dlugie rzesy ktore odrosly po chemii jednak 2 miesiace po raio wypadly ponownie. wydaje mi sie ze sie oslabily i dlatego...

Lena

08.12.2012 11:45

Odpowiedz
Adela a wypadają Ci włosy? Ja mam we wtorek 3 chemię i po drugiej zaczęły mi wypadać. Jak myję to cała wanna jest we włosach, jak czeszę to też, ale nikt nie zauważył, ze coś się dzieje. Mam dużo włosów, ścięłam tak na 10-15 cm i czekam. Wolę jak wypadają stopniowo i nawet potem nałożyć perukę, ale nie zgolę na łyso. Czy wypadały Wam tak samo cały czas czy koło 5 chemii już mniej? Ktoś pisał, że potem się zatrzymało, a nawet zaczęło rosnąć?
Będę miała radio śródpiersia i jeden węzełek z prawej strony nad obojczykiem. To chyba nie łapie się na wypadanie tyłu włosów???? Co mieliście naświetalne, że poszły włosy? Szyję gdzieś u góry?

adela

08.12.2012 13:01

Odpowiedz

O 12:45, dnia 2012-12-08 Lena napisał(-a):

Adela a wypadają Ci włosy? Ja mam we wtorek 3 chemię i po drugiej zaczęły mi wypadać. Jak myję to cała wanna jest we włosach, jak czeszę to też, ale nikt nie zauważył, ze coś się dzieje. Mam dużo włosów, ścięłam tak na 10-15 cm i czekam. Wolę jak wypadają stopniowo i nawet potem nałożyć perukę, ale nie zgolę na łyso. Czy wypadały Wam tak samo cały czas czy koło 5 chemii już mniej? Ktoś pisał, że potem się zatrzymało, a nawet zaczęło rosnąć?

Będę miała radio śródpiersia i jeden węzełek z prawej strony nad obojczykiem. To chyba nie łapie się na wypadanie tyłu włosów???? Co mieliście naświetalne, że poszły włosy? Szyję gdzieś u góry?

Jestem po 12 chemii wlosy nadal sa przezedzone ale sa;)

Rzesy mi sie przezedzily po 7 wlewie ale juz wrocily do normy jakies tam czasami pojedyncze wypadaja ale to chyba normalne.Przede Mna jescze 4 chemie ale mysle ,ze tak juz zostanie co prawda leca caly czas te suche i zniszczone ale odrosly juz nowe;)

Lena

09.12.2012 18:23

Odpowiedz

Adela a jak to jest z tym wypadaniem. Leciały cały czas czy w pewnym momencie przestały wypadać?

Adela

09.12.2012 20:04

Odpowiedz

O 19:23, dnia 2012-12-09 Lena napisał(-a):

Adela a jak to jest z tym wypadaniem. Leciały cały czas czy w pewnym momencie przestały wypadać?

Po 3 chemii jak czesalam to tak jakbym czesala brzytwa w grzebieniu sie ledwo miescily po myciu jeszcze gorzej wypadaly,juz bylam przekonana ze golic nie bede musiala bo wstane rano lysa...ale nic splatalam w kucyk coby sie nie rozpadly i tak chodzilam ale strasznie Mnie denerwowalo ,ze jest ich wszedzie pelno -do 5 wlewu po 5 maz zgolil mi na 20mm.Po 6 czy po 7 wlewie nie pamietam juz dokladnie STOP!przestaly wypadac i zaczely rosnac...Myslalam ,ze mam urojenia , ze to nie mozliwe a jednak:)Po 10 poszlam do fryzjera wszystkie ladnie wyrownac:)i nadal jestem w trakcie chemii a One sobie rosnal i sciemnialy:)Jeszcze im troche brakuje zeby wygladaly ladnie bo sa bardzo suche pomimo,ze stosuje odzywki,ale co tam najwazniejsze ,ze sa;)

Pozdrawiam;)