Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Nadal powiększone węzły chłonne.

Autor: Nastka2911 • 29.08.2012 14:15 • 1 odpowiedzi

Nastka2911

29.08.2012 14:15

Odpowiedz
Wiatm pisałam tu jakis czas temu o moich powiększonych węzłach chłonnych na szyi pod pachami i w pachwinach. Ogólnie jestem wam bardzo wdzięczna za porady, że mam się nie stresowac itp. No,a le jednak mijają już 3 miesiące a węzły są nadal... Jako, że mój lekarz rodzinny ma mnie gdzieś, to pozostało mi robienie badan na własno ręke. Wracając do mojej sytuacji, to poza powieksoznymi wezłami nie mam żadnych objawów. Badani krwi robiłam w ciągu trzech miesiący 3 raz i są w porządku, chociaż jeśli ktoś mógłby zerknąc na dzisiejsze wyniki to byłabym wdzięczna. W większości mam pdoane normy i są w porządku nie jestem jedynie pewna tych wartości, których norm nie mam podanych:
LYM % 35,8
MID % 7,0
GRA % 57,2

Ogólnie nadal czuję się dobrze. Usg węzłów robiłam w lipcu i węzły nie były "podejrzane". Na kolejne wybieram się jutro. Węzły wydają mi się nie rosnąc, no ale są i andal spokojnie mają minimum 1,5 cm. Do tego zrobiła mi się dziwna gula koło szyi? Oczywiście panika, że to węzeł nadobojczykowy, ale już sama nie wiem czy to on czy może jakiś dolny szyi. Coś w tej guli jest (takie jak po pachą) ale było do samego początku tylko teraz jakby na puchło,a le wielkośc teog się nie zmieniła. Dla pewności załączamz djęcie, aby pokazac o które miejsce mi chodzi, gdyby ktoś był tak miły...
http://zapodaj.net/f86919ccab326.jpg.html

Tylko u mnei jest to trochę mniejsze i bardzije w strone szyi przynajmniej tka mi sie wydaję.

Ja już naprawdę nie mam pomysłów co może mi byc, macie jakieś rady?:(

Dodam jeszcze, że wykonałam sobie badanie moczu, bo za każdym razem jak ktoś mi je zlecał to miałam miesiączke i deifnitywnie coś jest nie tak, czy możliwe żeby te wszystki wezły powiększyły się od tego? Dodam, że chodzi mi dokładnie o śladowe białko w moczu, liczne bakterie i pojedyncze nabłonki płaskie, świeże erytrocyty 1-5 i chyba to co najbardziej rzuca się w oczy to leukocyty 20-30;/

WIem, że może to byc zwykła infekcja dróg moczowych, dodam, że juz nie jednokrotnie ją przechodziłam mimo swojego wieku, ale czy to ma związek z tymi węzłami?

W mairę możliwości proszę o wyrozumiałośc i odpowiedzi:(

Alex

29.08.2012 21:02

Odpowiedz

O 16:15, dnia 2012-08-29 Nastka2911 napisał(-a):

No,a le jednak mijają już 3 miesiące a węzły są nadal...

I mogą sobie tak zostać już powiększone, a przyczyna może pozostać niewyjaśniona - tak to już bywa z węzłami. Nie znaczy to jednak, ze nie należy szukać tych przyczyn. Skoro lekarz rodzinny to bagatelizuje, to dobrze, ze sama próbujesz dociec co Ci jest. Jedak uważam, ze należy to robić z pomocą innego lekarza, a nie forum internetowego. Chociażby dlatego, ze my tutaj nie możemy wypisać Ci skierowania na RTG :-) Znajdź dobrego lekarza, który porządnie Cię zbada i Tobą pokieruje dalej.

Na ten moment możesz zrobić posiew moczu by ustalić co jest przyczyną infekcji. Z wynikiem idź do lekarza.

Z badań krwi do zrobienia są: toxoplazmoza, cytomegalia, mononukleoza, OB, CRP.