Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

przeszczep

Autor: zosia81 • 18.08.2012 20:35 • 4 odpowiedzi

zosia81

18.08.2012 20:35

Odpowiedz

jestem stalym kibicem forum i powiem co mnie gnebi .jestem juz po kolejnych chemiach\\ABVD BICOB ESHAP.BIKOP ESKALOWANY i ciagle progres\\PET 15\\ czy ktos mial podobnie dlaczego nie proponuja mi jeszcze przeszczepu tylko podobno znowu bede miec Bicop esk. nie mam juz sily i po chemiach straszne spadki Niecierpliwie czekam

Tilia

19.08.2012 11:54

Odpowiedz

O 22:35, dnia 2012-08-18 zosia81 napisał(-a):

jestem stalym kibicem forum i powiem co mnie gnebi .jestem juz po kolejnych chemiach\\ABVD BICOB ESHAP.BIKOP ESKALOWANY i ciagle progres\\PET 15\\ czy ktos mial podobnie dlaczego nie proponuja mi jeszcze przeszczepu tylko podobno znowu bede miec Bicop esk. nie mam juz sily i po chemiach straszne spadki Niecierpliwie czekam

Zosiu, aby mieć przeszczep musisz mieć względnie ustabilizowaną sytuację - nie musisz być czysta (w pełnej remisji) ale nie może byc progresu. Myślę, że zaproponują Ci następne chemie (np ICE) a może jeszcze coś innego. Jeśli Beacopp eskalowany działa (skoro chcą Ci go dać, to znaczy, że jednak była po nim poprawa) to postaraj się o odrobinę cierpliwości i wiary. Wiem jakie to trudne ale trzeba walczyć nie tylko z chorobą ale też własnymi

ala

22.08.2012 19:49

Odpowiedz

witam wszystich. jestem nowa rozpoczymam leczenie.niepokoi mnie fakt ,ze podjeto leczenie nie robiac PETA.mialam tomografiw oraz badanie wezla.Stwirdzono ze mam zz 2stopien i juz podano mi 3cia ABVD.Slyszalam, ze 2 st. moze byc trudniejszy do leczenia Bardzo sie boje .kiedy powinien byc nastepny PET i co jak lekarz powie ze nie jest to konieczne ROSZE O ODPOWIEDZ

INES

23.08.2012 08:46

Odpowiedz
Zosiu, głowa do góry, takich cięższych przypadków jest tu trochę.
Sama do niedawna czułam się tak jak Ty, a dziś jestem w remisji.
Walcz dalej z chemią a do przeszczepu myślę, że dopuszczą Cię nawet bez pełnej remisji.

Ala, jak chcesz zadać pytanie to utwórz swój własny wątek, tak dla porządku :)
Odpowiadając na Twoje pytanie, myślę, że tomografia była dla nich wystarczająca do oceny Twojego stanu. Pamiętaj że PET to ogromne koszta. Wykonuje się go wtedy kiedy jest to naprawdę potrzebne.

Anna

23.08.2012 11:23

Odpowiedz

O 21:49, dnia 2012-08-22 ala napisał(-a):

witam wszystich. jestem nowa rozpoczymam leczenie.niepokoi mnie fakt ,ze podjeto leczenie nie robiac PETA.mialam tomografiw oraz badanie wezla.Stwirdzono ze mam zz 2stopien i juz podano mi 3cia ABVD.Slyszalam, ze 2 st. moze byc trudniejszy do leczenia Bardzo sie boje .kiedy powinien byc nastepny PET i co jak lekarz powie ze nie jest to konieczne ROSZE O ODPOWIEDZ

Witaj Ala.

Badanie węzła oraz tomografie są wystarczające żeby zacząć leczenie. Moja córka też miała 2 stopień, przeszła leczenie 6 cykli ABVD i radioterapię (2008 rok). PET miała robiony tylko raz - na zakończenie leczenia i potwierdzenie całkowitej remisji. Do tej pory jest wszystko ok. Teraz ma badania co pół roku.

Tak więc głowa do góry. Pozdrawiam serdecznie