Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Drętwienie rąk

Autor: madzia • 11.08.2012 19:47 • 3 odpowiedzi

madzia

11.08.2012 19:47

Odpowiedz
Witam
jestem tydzień po radioterapii.Pojawił się u mnie problem.Od 2 dni w obu rękach-oba środkowe palce zaczęły mi drętwieć przez parę minut,robią się zimne na ten czas.nie wiem co mam zrobić.Proszę o rady co mam robić

anetka_945

12.08.2012 07:34

Odpowiedz

też tak mam, też zaczęło się po radio (radio miałam w styczniu) kiedy jest mi zimno drętwieją mi palce...też się zastanawiam czy mi to kiedyś minie ;(

Nessa

12.08.2012 08:13

Odpowiedz

O 09:34, dnia 2012-08-12 anetka_945 napisał(-a):

też tak mam, też zaczęło się po radio (radio miałam w styczniu) kiedy jest mi zimno drętwieją mi palce...też się zastanawiam czy mi to kiedyś minie ;(

objaw Raynauda, podobno częsty po leczeniu. Można zrobić kapilaroskopię, żeby sprawdzić stan naczyń krwionośnych. Ale pewnie i tak wszystko wyjdzie ok. Ja to mam od 15 roku życia i bywa upierdliwe zwłaszcza jak sinieją mi palce i delikatnie mówiąc wyglądam jak straszący trup. Natomiast jak się z tym żyje ponad 10 lat to traktuję to jako moją niezbywalną cechę osobniczą :P

Gizmo

12.08.2012 16:46

Odpowiedz

A ja Was pocieszę,że mój neurolog i reumatolog zgodnie stwierdzili, że jest to polekowe a nie samoistne więc pewnie minie, może nie do końca ale będzie lepiej. U mnie zaraz po leczeniu było strasznie ale teraz rok po naświetlaniach jest zdecydowana poprawa. ZDECYDOWANA:)