ola
29.07.2012 13:14
Kochani! Zaczynalam od IIIB, dostalam 8cykli chemii i lekarz nie zlecil radio. A tu prawie wszyscy pisza, ze maja po chemii wlasnie radioterapie i teraz znowu sie zastanawiam czy na pewno zrobili ze mna wszystko, co bylo trzeba?
Autor: ola • 29.07.2012 13:14 • 5 odpowiedzi
ola
29.07.2012 13:14
Kochani! Zaczynalam od IIIB, dostalam 8cykli chemii i lekarz nie zlecil radio. A tu prawie wszyscy pisza, ze maja po chemii wlasnie radioterapie i teraz znowu sie zastanawiam czy na pewno zrobili ze mna wszystko, co bylo trzeba?
Gizmo
29.07.2012 14:55
Było już na ten temat kilka wątków. Generalnie ostatnio odchodzi się od radio z uwagi na liczną ilość skutków ubocznych mogących występować w przyszłości (choć wg standardów leczenia w Twoim stopniu zalecano oficjalnie jeszcze promyki). Mi zalecili radio z uwagi na "bulky disease" czyli dużą masę w śródpiersiu. Decyzja końcowa nie była trudna bo ja bardzo zaufałam swojemu cudownemu lekarzowi. Jeśli Ty masz jakieś wątpliwości skonsultuj się z jakimś innym specjalistą lub spytaj swojego lekarza dlaczego nie zalecił Ci promyków (być może to rozwieje Twoje wątpliwości). Na forum raczej odpowiedzi na znajdziesz, bo wiadomo, ze każdy z nas ma swoje zdanie, a jak zobaczysz w galerii ozdrowieńców też to się różnie ma sposób leczenia co do stopnia choroby.
ada26
29.07.2012 16:07
O 15:14, dnia 2012-07-29 ola napisał(-a):
Tez mam stopien IIIB i mam zaplanowane 6 ABVD doktorka powiedziala,ze zobaczymy po zakonczonej chemii czy jeszcze naswietlac czy chemia wystarczy.Mysle ,ze wiedza co robia ...No chyba ,ze nie masz zaufania to tak jak napisala Gizmo skontaktuj sie z innym lekarzem.
Zdrowka zycze:D
Pozdrawiam!!!
CzarnaMamba
29.07.2012 17:45
Ewa
30.07.2012 05:04
O 19:45, dnia 2012-07-29 CzarnaMamba napisał(-a):
Ja miałam III/IVB i też 8abvd bez radioterapii
a moj kolegaIIIB mial 8Abvd i 36lampek gdyz miał guza ..
taka decyzje podejmowali 3 różni lekarze w innym szpitalu..
Pozdrawiam,
To czy po chemii dostanie sie promyki zalezy od wielu czynnikow. Jak napisala Gizmo, z uwagi na skutki uboczne, obecnie odchodzi sie od standardowego serwowania radioterapii wszystkim. Nie zalezy to tez od stadium. Generalnie wskazaniem jest duza masa guza. Rowniez duza masa resztkowa w srodpiersiu pozostala po chemioterapii, gdyz tam mogly przetrwac komprki noworowe. Rowniez jak mozna wyczytac Na forum, wezly, ktore nie zmniejszyly sie po chemii. Ja mialam IVA - pluca i tylko 6Abvd, bo najwiekszy guz
Ewa
30.07.2012 05:05
O 07:04, dnia 2012-07-30 Ewa napisał(-a):
O 19:45, dnia 2012-07-29 CzarnaMamba napisał(-a):
Ja miałam III/IVB i też 8abvd bez radioterapii
a moj kolegaIIIB mial 8Abvd i 36lampek gdyz miał guza ..
taka decyzje podejmowali 3 różni lekarze w innym szpitalu..
Pozdrawiam,
To czy po chemii dostanie sie promyki zalezy od wielu czynnikow. Jak napisala Gizmo, z uwagi na skutki uboczne, obecnie odchodzi sie od standardowego serwowania radioterapii wszystkim. Nie zalezy to tez od stadium. Generalnie wskazaniem jest duza masa guza. Rowniez duza masa resztkowa w srodpiersiu pozostala po chemioterapii, gdyz tam mogly przetrwac komprki noworowe. Rowniez jak mozna wyczytac Na forum, wezly, ktore nie zmniejszyly sie po chemii. Ja mialam IVA - pluca i tylko 6Abvd, bo najwiekszy guz
mial tylko 2,5x3,5 i po chemii prawie zniknal