Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Dwuznaczny wynik Peta. Czy mam się bqać?!

Autor: migotka • 24.07.2012 12:51 • 6 odpowiedzi

migotka

24.07.2012 12:51

Odpowiedz
Cześć ostatnio miałam problemy z powiększonymi węzłami podbródku i podżuchwowymi. Wszyscy mnie uspokajali że to pozapalne i nie powinnam się przejmować. Po kontrolnym pecie sama już nie wiem czy wszystko jest ok.Ale sami oceńcie. Jak by ktoś miał jakieś uwagi, sugestie czy wskazówki proszę pisać.Za każdy wpis będę wdzięczna.
A oto mój wynik Peta.
" Przy obu kątach żuchwy węzły chłonne o śr.do 14 mm i SUV do 6.0 w okolicy podżuchwowej prawej węzeł chłonny 17 mm i SUV 5.4 oraz w okolicy podbródkowej węzeł chłonny 12 mm i SUV 2.9. "na szyi jeszcze kilka węzełków ale mniej podejrzanych. Wnioski: Poziom metabolizmu zmian na szyi sugeruje czynny proces rozrostowy, jednak konieczne wykluczenie zmian zapalnych(BAC).
Jutro mam umówioną biopsję.
I jeszcze jedne pytanko czy spotkaliście się z przekłamaniami dotyczącymi tego badania?????

Janek

24.07.2012 14:21

Odpowiedz
w/g mnie nie za ciekawie to wygląda, a z jakiej powodu miałaś robionego PETa jesteś w trakcie leczenia ? co do przekłamań to przeżyłem to na własnej skórze PET zaświecił i to dość mocno w jądrach i też była sugestia aby to potwierdzić lub wykluczyć dalszym badaniem mnie skierowano na USG gdzie jednoznacznie wykluczono czynny proces rozrostowy,pozdrawiam

Alex

24.07.2012 14:25

Odpowiedz

Chyba nie o przekłamania tutaj chodzi a o trudność w odróżnieniu pewnych rzeczy. Bo i rozrost nowotworowy i stan zapalny mogą dawać podobny obraz. Właśnie to masz napisane we wnioskach. Żeby to rozstrzygnąć trzeba wykonać badania typu BAC.

migotka

24.07.2012 16:43

Odpowiedz

O 16:21, dnia 2012-07-24 Janek napisał(-a):

w/g mnie nie za ciekawie to wygląda, a z jakiej powodu miałaś robionego PETa jesteś w trakcie leczenia ? co do przekłamań to przeżyłem to na własnej skórze PET zaświecił i to dość mocno w jądrach i też była sugestia aby to potwierdzić lub wykluczyć dalszym badaniem mnie skierowano na USG gdzie jednoznacznie wykluczono czynny proces rozrostowy,pozdrawiam

Jestem 4 lata po leczeniu. Peta miałam robionego kontrolnie ze względu na wystąpienie podejrzanych węzłów podbródkowych i podżuchwowych. Na usg stwierdzono że węzły kształt mają podejrzany o przepływach prawidłowych. Do dalszej diagnostyki. Może to tak zwane dmuchanie na zimne?

Gizmo

24.07.2012 19:14

Odpowiedz

No tym bardziej. Alex dobrze piszę, to może być i to i to...nie ma co się za nadto nakręcać:)

Gizmo

25.07.2012 08:00

Odpowiedz

3mamy kciuki:)