Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

opuchlizna po kontraście

Autor: Nessa • 16.07.2012 07:17 • 5 odpowiedzi

Nessa

16.07.2012 07:17

Odpowiedz
Hej
Miałam dziś kontrolne TK z kontrastem jak zwykle i w miejscu, w którym był podany mam spore opuchnięcie na ręce. On się wylał poza żyłę? Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Samo przejdzie? Zanim podali mi kontrast zrobili tę próbę z wodą ze strzykawki czy pójdzie dobrze w żyłę. Tak mnie zabolało, że podskoczyłam z wrzaskiem na krzesełku.

INES

16.07.2012 07:35

Odpowiedz
Wlew kontrastowy czasami boli, szczególnie podany zbyt szybko.
Mam złe doświadczenia w tym temacie, szczególnie wtedy kiedy kontrast jest podawany przez automat. Mimo prośby aby podawali wolno, boli mnie przeważnie.

Twoja opuchlizna może skończyć się zakrzepicą żył, dość niebezpieczna historia. Więc dmuchaj na zimne i idź pokaż się lekarzowi i wymuś USG tego miejsca. Ja miałam zakrzepicę, objawiająca się sporą opuchlizną po podaniu chemii. Nie wylała mi się poza żyłę, ale i tak zrobił się zator.

ada26

16.07.2012 08:58

Odpowiedz

O 09:17, dnia 2012-07-16 Nessa napisał(-a):

Hej

Miałam dziś kontrolne TK z kontrastem jak zwykle i w miejscu, w którym był podany mam spore opuchnięcie na ręce. On się wylał poza żyłę? Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Samo przejdzie? Zanim podali mi kontrast zrobili tę próbę z wodą ze strzykawki czy pójdzie dobrze w żyłę. Tak mnie zabolało, że podskoczyłam z wrzaskiem na krzesełku.

Hej!ja mialam tak samo jak Ty.Jak podalli mi to poczulam takie ukucie ,ze sie wystraszylam i podskoczylam na co lekarka zdziwiona mowi :"boli"?ja ze tak.Wiec Ona mi dwa razy plukala woda. Pozniej przez jakies dwa tyg.mialam spuchnieta reke i taka twarda w tym miejscu ale wszystko wrocilo do normy.

Gizmo

16.07.2012 11:27

Odpowiedz

Ja miałam tak samo ostatnio i już wyjaśniam co się działo. Najpierw automat podaje kontrast a potem sól fizjologiczną. Twoja opuchlizna jest najprawdopodobniej wynikiem tego, ze coś poszło za żyłę. Technicy robiący CT widzą kontrast więc jeśli badanie poszło oki i nie trzeba powtarzać, to pewnie poszła sól fizjologiczna - wtedy okład z altacetu i tyle, zejdzie samo. Zazwyczaj jak już żyła puszcza to właśnie w momencie podawania soli gdyż jak mi tłumaczyła Pani obsługująca sprzęt sól fizjologiczna jest bardziej gęsta niż kontrast i często jak żyły są słabe, to właśnie nie wytrzymują soli.

Alex

16.07.2012 12:55

Odpowiedz

Cokolwiek Ci tam poszło poza żyłę, musi wchłonąć się samo. Jedyne co możesz zrobić, to pójść do lekarza po dobre leki wspomagające wchłanianie i zmniejszające opuchliznę.

Nessa

16.07.2012 16:56

Odpowiedz
dzięki:D
kryzys minął, został tylko gigantyczny sinior, lekkie opuchniecie i ból. Myślę, że jakoś to przeżyję, ale po tym jak to wyglądało rano to byłam przerażona.