Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Niejednoznaczne węzły podżuchwowe?

Autor: migotka • 22.06.2012 13:57 • 5 odpowiedzi

migotka

22.06.2012 13:57

Odpowiedz

Od 2008 roku jestem w remisji. W 2010 urodziłam bliźniaki. Z tydzień temu wyczułam guzek po prawej stronie pod żuchwą. Za kilka dni pojawił się pod podbródkiem. Po wizycie u onkologa trochę mnie uspokoił ale wysłał na usg. dzisiaj byłam. Od razu wykluczyła że ten -13 mm największy jest nie podejrzany bo jest owalnego kształtu z prawidłowym unaczynieniem odwnękowym.Na usg zobaczyła 2 węzły po 4 mm kształtu okrągłego, ale o prawidłowym przepływie. W czwartek mam mieć zrobioną biopsję cienko igłową. Spytałam czy wszystko w porządku na co lekarka stwierdziła że nikt mi tego nie zagwarantuje i napisała do dalszej diagnostyki i kontroli. I co o tym myśleć? Czy węzeł z prawidłowymi przepływami ,ale okrągły może być podejrzany. Czy raczej już mogę czuć się spokojna? Aha zrobiłam morfologię- wszystkie parametry w normie.

Gizmo

22.06.2012 16:54

Odpowiedz

Jak ja byłam na USG szyi to lekarz powiedział, ze nie mam podejrzanych węzłów niemniej jednak od razu dodał, ze mam pełno malutkich węzłów, które absolutnie nie wymagają dalszej diagnostyki. Ja się uparłam i po 3 mcach poszłam ponownie. Znów usłyszałam to samo. Po roku znów to samo, więc dałam sobie spokój. ja bym się nie stresowałam, dla samej siebie możesz za miesiąc powtórzyć USG i zobaczyć.

Alex

23.06.2012 10:32

Odpowiedz

Węzły podbródkowe powiększają się od problemów z siekaczami i od zmian na skórze oraz błonach śluzowych przedniej części twarzy i jamy ustnej. Nie miałaś ostatnio opryszczki? Albo jakiejś ranki w okolicy ust, brody lub w jamie ustnej?

migotka

25.06.2012 06:59

Odpowiedz

O 12:32, dnia 2012-06-23 Alex napisał(-a):

Węzły podbródkowe powiększają się od problemów z siekaczami i od zmian na skórze oraz błonach śluzowych przedniej części twarzy i jamy ustnej. Nie miałaś ostatnio opryszczki? Albo jakiejś ranki w okolicy ust, brody lub w jamie ustnej?

Mój lekarz onkolog mnie uspokoił że nie mam co się martwić tak małymi zmianami.

Może faktycznie coś w tym jest. Często robią mi się w jamie ustnej afty. Czy od tego mogą powiększać się węzły?

I jeszcze jedno pytanko radiolog zaproponował biopsję cienko igłową. Ale czy jest sens to robić przy 4 mm węzłach?

Asowa

25.06.2012 07:04

Odpowiedz

O 08:59, dnia 2012-06-25 Migotka napisał(-a):

O 12:32, dnia 2012-06-23 Alex napisał(-a):

Mój lekarz onkolog mnie uspokoił że nie mam co się martwić tak małymi zmianami.

Może faktycznie coś w tym jest. Często robią mi się w jamie ustnej afty. Czy od tego mogą powiększać się węzły?

I jeszcze jedno pytanko radiolog zaproponował biopsję cienko igłową. Ale czy jest sens to robić przy 4 mm węzłach?

Moje podżuchwowe są podobnej wielkości.

Onkolog kazał się nie przejmować, zaprzyjaźniony dentysta zalecił zrobienie pantomogramu, żeby sprawdzić czy z zębami wszystko ok.

O biopsji nikt nie wspominał bo po co? :)

Ja dodatkowo mam troszkę powiększone węzły przytchawicze i jakieś jeszcze i onkolog też na razie kazał się nimi nie przejmować...

Alex

25.06.2012 08:31

Odpowiedz

Myślę, ze od aft mogą się powiększać. Ostatnio miałam małe skaleczenie poniżej dziąsła i od razu wyczułam węzełek podbrudkowy. Jak skaleczenie się wygoiło, to tydzień później węzełek się wchłonął. Gorzej jeśli stale masz w jamie ustnej jakiś stan zapalny - wtedy węzły są nieustannie pobudzane i będziesz je stale wyczuwać.