Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Odebrałam wyniki

Autor: laLoona • 21.06.2012 08:36 • 12 odpowiedzi

laLoona

21.06.2012 08:36

Odpowiedz
Hej. Odebrałam wyniki swojego poleczeniowego PET. Największy problem był z klatką piersiową, tam jest czyściutko. ALE
pomóżcie mi zinterpretować
- pobudzenie w migdałkach podniebiennych SUV 12,2, poza tym obraz dobry,
- obustronnie przy trzonie macicy, na granicy jajników i pętli jelit ogniska pobudzenia metaboliczengo 14x22mm SUV 10,6/ jajnik 27x31mm po lewej i 13x18mm SUV 7,5/ jajnik 22x35mm po prawej.
- SUV wątroby 5,9 MBPS 2,9

Kochani,
1. jak rozumieć powyższe?
2. czym jest SUV i jaki powinien być u mnie?
3. czy "jajniki do oceny klinicznej" znaczy, że czekają mnie wakacje w szpitalu?
4. czy zdanie "pozatym bez ognisk pobudzenia metabolicznego mogących sugerować aktywny proces rozrostowy w ocenie PET/CT znaczy, że dalej jestem w remisji?

Gizmo

21.06.2012 09:06

Odpowiedz

jajnikami bym się nie przejmowała. Idź do ginekologa i niech sprawdzi w którym momencie cyklu mogłaś być podczas badania. U mnie jajniki świeciły za każdym razem i nie miało to związku z zz a właśnie z cyklem. Migdały podniebienne też mogą wykazywać aktywność przy byle przeziębieniu (nawet nie odczuwalnym). Oczywiście musisz to skonsultować, ale ja nie znam przypadku, by zz zaatakowała szyje i jamę brzuszną bez zajęcia klatki. Zresztą jest na forum już jeden taki wątek, w którym jasno jest napisane, ze zz atakuje "po kolei":) Ja uważam, ze nadal jesteś w remisji, ale musisz te wątpliwości rozwiać z lekarzem:)

laLoona

21.06.2012 09:41

Odpowiedz

A te wysokie SUVy?

Gizmo

21.06.2012 11:16

Odpowiedz

No te SUVy są wysokie, ale jak napisałam powyżej jeśli miałby to być nawrót to jakiś niespotykany (czyt. dla mnie mało prawdopodobny). Na Twoje pytania może odpowiedzieć tylko lekarz ale może na tą chwilę to i inni forumowicze się wypowiedzą.

anetka_945

21.06.2012 16:48

Odpowiedz

a co dokładnie napisali we wnioskach?

ewolak

21.06.2012 18:29

Odpowiedz

a co dokładnie napisali we wnioskach?

No właśnie, wniosek na końcu opisu powinien dać Ci informację o ogólnym wyniku badania.

laLoona

21.06.2012 19:39

Odpowiedz
"Obraz zmian zapalnych migdałków podniebiennych. Zmiany metaboliczne w miednicy najpewniej czynnościowe pobudzenie jajników cyklu owulacyjnego - do oceny klinicznej. Poza tym bez ognisk pobudzenia metabolicznego mogących sugerować aktywny proces rozrostowy w ocenie PET/CT."
Martwią mnie szczególnie te jajniki, bo jakieś trzy dni po PET bardzo mnie bolały (okres już miałam) i w ogóle jeszcze wcześniej coś mi tam nie grało, ale wszyscy lekarze to bagatelizowali, łącznie z ginekologiem dwa miesiące temu. To mnie niepokoi. Ale wydaje mi się, że ogólnie jest ok...co myślicie?

Gizmo

22.06.2012 06:17

Odpowiedz

No we wniosku jasno napisane, że masz remisję a poza tym pewnie owulacja i stąd te jajniki (co już wcześniej Ci sugerowałam, bo miałam podobnie) a migdałki zapalne (czytaj pewnie lekkie zapalenie gardła (którego mogłaś nie odczuwać). Jeśli chodzi o jajniki to nie chodzi o miesiączkę a raczej o tworzenie się pęcherzyków Graffa podczas cyklu. Zresztą według mnie podane wymiary mogłyby im odpowiadać (u mnie były podobne). Udaj się do ginekologa na usg przezpochwowe i będziesz miała pewność. Będzie dobrze.

Asowa

22.06.2012 06:25

Odpowiedz

O 08:17, dnia 2012-06-22 Gizmo napisał(-a):

No we wniosku jasno napisane, że masz remisję a poza tym pewnie owulacja i stąd te jajniki (co już wcześniej Ci sugerowałam, bo miałam podobnie) a migdałki zapalne (czytaj pewnie lekkie zapalenie gardła (którego mogłaś nie odczuwać). Jeśli chodzi o jajniki to nie chodzi o miesiączkę a raczej o tworzenie się pęcherzyków Graffa podczas cyklu. Zresztą według mnie podane wymiary mogłyby im odpowiadać (u mnie były podobne). Udaj się do ginekologa na usg przezpochwowe i będziesz miała pewność. Będzie dobrze.

Gizmo dobrze radzi;)

Ja na stan zapalny migdałków (po PET) dostałam antybiotyk i jest ok.

Aga71

22.06.2012 09:34

Odpowiedz
dziewczyny mają rację- jajniki świecą, ponieważ owulacja. Migdałkami również się nie przejmuj ....u mnie świeciły i jestem w remisji, widocznie jakoś się zapaliły, z tego co zauważyłam często to się zdarza w obrazie PET.
Myśl pozytywnie, bo wszystko jest ok.

anetka_945

22.06.2012 10:33

Odpowiedz

dokładnie, myślę tak samo jak dziewczyny. Ciesz się remisją i zrób usg jajników. :)

laLoona

22.06.2012 17:43

Odpowiedz

W tym tygodniu lecę do ginekologa, ale już się cieszę! :) Dzięki, dzięęki!

Gizmo

22.06.2012 18:28

Odpowiedz

Każdy z Nas panikuje jak odbiera wyniki, to zrozumiałe:)