Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Zęby a przeszczep

Autor: Marek • 18.06.2012 12:01 • 11 odpowiedzi

Marek

18.06.2012 12:01

Odpowiedz

Hej,Gdzieś za 2 miesiące będę miał przeszczep a teraz mam kontrolne badania m.in.Stomatologa.I tu moje pytanie jak to uwas wyglądało jeżeli mieliście jakieś niepewne zęby tzn.Stomatolog nie był pewny czy podczas przeszczepu nie wyjdą jakieś kwiatki z tego to mieliscie usuwane je czy jednak daliscie je do leczeczenia.Z doświadczenia to waszym zdaniem chętnie wyrywają te zęby czy raczej nie, bo umnie 2 zęby są niepewne i decyzje ma podjąć lekarz prowadzący. Pszepraszam za chaotyczne pisanie ale jestem w trakcie chemii

baldi

18.06.2012 13:54

Odpowiedz
w moim przypadku zęby miały być wyleczone, nieważne jaką metodą.
nie były wyrywane.

anetka_945

18.06.2012 16:15

Odpowiedz

w moim przypadku jeden był niepewny, mogłam go leczyć ale szczerze nie było na to czasu, wiec musiałam się go pozbyć, na szczęście z tyłu więc nie widać haha :D

Ygonx

05.03.2013 18:33

Odpowiedz

odnawiam pytanie..za troche ponad miesiac czeka żone przeszczep, i jak to jest z tymi zebami, wiemy ze maja byc wyleczone, ale jak to jest z wyrywaniem? mozna? bo raczej jeden bedzie tego wymagal (rusza sie)

gala

06.03.2013 16:54

Odpowiedz

Mój syn miał allo i wszystkie niepewne i martwe zęby musiał wyrwać

ygonx

06.03.2013 18:37

Odpowiedz

rozumie. martwe zęby usuniete? no to ładnie..żona ma troche tych matrwych ale zdrowych hmm. i z tego co piszą w poradnikach musi je usunac..? to jakas masakra,,. Jak to było u Was?

beata79

07.03.2013 13:39

Odpowiedz
Dziwne...bo ja nie miałam usuwanych zebów do przeszczepu...ani martwych ani tych z małymi dziurkami. Nikt z lekarzy przed przeszczepem nie wsponinał o takim nakazie.

ygonx

07.03.2013 14:01

Odpowiedz

Na kwalifikacji jest napisane że sa potrzebne zaświadczenia od stomatologa+ zdjecie rtg,laryngologa+ zdjecie rtg, ginekologa. A w poradniku dla pacietow zakwalifikowanych do przeszczepu pisza ze zeby musza być wyleczone a martwe usuniete. Ale dobrze uslyszec ze bez tego też sie da :)

martinmartini

07.03.2013 17:15

Odpowiedz

Właśnie w tym tygodniu usunięto mi jednego zęba, reszta zależy od decyzji ośrodka przeszczepowego (na podstawie zdjęcia RTG).
Jak powiedział stomatolog - ząb może być wyleczony, ale jeśli ma źle zrobione leczenie kanałowe jest do usunięcia. Nie usuniecie grozi sepsą.
Nie warto ryzykować, to to jak granie w rosyjską ruletke

gala

07.03.2013 18:54

Odpowiedz

lepiej na zimne dmuchać i usunąć co niepewne . Zęby to małe piwo w porównaniu z tym czym walczycie

ygonx

07.03.2013 20:19

Odpowiedz

O 18:15, dnia 2013-03-07 Martinmartini napisał(-a):

Właśnie w tym tygodniu usunięto mi jednego zęba, reszta zależy od decyzji ośrodka przeszczepowego (na podstawie zdjęcia RTG).

Jak powiedział stomatolog - ząb może być wyleczony, ale jeśli ma źle zrobione leczenie kanałowe jest do usunięcia. Nie usuniecie grozi sepsą.

Nie warto ryzykować, to to jak granie w rosyjską ruletke

Po obejzeniu rtg to ośrodek sie zajmuje ewentualnym usuniecie czy odsyłąja do swojego stomatologa..jak to wygladało w twoim przypadku? pozdrawiam

gala

07.03.2013 20:49

Odpowiedz

my mieliśmy trochę komplikacj bo syn miał ok.10 tyś. płytek więc szedł na przetoczenie a w szpitalu obok usuwali mu 2 zęby