Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

sporadyczne nocne pocenie się

Autor: przerazona • 16.06.2012 09:10 • 4 odpowiedzi

przerazona

16.06.2012 09:10

Odpowiedz

Witam, mam prośbę o odpowiedź na pytanie. Mój mąż sporadycznie (np. 1 raz w miesiącu a czasem rzadziej, czasem 2 razy) poci się w nocy tak że pościel jest cała mokra. robił badania krwi (bo na to go tylko namówiłam) i jedyne co mu wyszło to przekroczone glukoza na czczo i tsh. ob w porządku. czasami boli go głowa w okolicy potylicy ale nie jest to bezpośrednio i zawsze po wypiciu alkoholu tylko czasem na drugi dzień i to nie zawsze. Ogólnie mówi, że czuje się dobrze i że ja przesadzam, ale wolę dmuchać na zimne. Proszę o informację czy nocne poty w ziarnicy występują regularnie czy mogą występować tak sporadycznie i czy mam naciskać, żeby zrobił jakieś dodatkowe badania? Przepraszam jeżeli moje pytanie wyda się wam błahe ale naprawdę się martwię.

seba1502

16.06.2012 10:05

Odpowiedz

Podwyższone tsh ( czyli tarczyca ) może powodować poty nocne.

ola

16.06.2012 21:59

Odpowiedz

Czesc. Zanim u mnie wykryli zz, przez kilka miesiecy leczona bylam na gruzlice, bo w niej tez wystepuja nocne poty. Ale namow meza na te badania, bo nigdy nic nie wiadomo. A tak to na pewno bedziecie wiedzoec o co chodzi. Pozdrawiam

mikee80

17.06.2012 18:49

Odpowiedz

podwyższone stężenie glukozy na czczo oraz podwyższone stężenie TSH - wskazane oznaczenie hormonów tarczycy fT4 i wizyta u lekarza.

Alex

17.06.2012 19:17

Odpowiedz
Nocne poty to objaw bardzo niespecyficzny. Współwystępuje przy wielu chorobach: od nerwicy przez infekcje po nowotwory. Sam ten objaw nie mówi zupełnie nic.
Nie ma żadnej innej przesłanki sugerującej ziarnicę u Pani męża.Przede wszystkim nie pisze pani nic o powiększonych węzłach chłonnych. Proponuję zatem nie zaprzątać sobie w tym momencie głowy chłoniakami.

Natomiast do diagnostyki jest w tym momencie problem poziomu cukru we krwi oraz zaburzenia hormonalne. Nie ma co typować na ślepo chorób poprzez przeszukiwanie internetu, trzeba wybrać się do internisty, który pokieruje dalej diagnostyką.
Może się np okazać, ze to początek cukrzycy i mąż miewa w nocy znaczące spadki cukru we krwi, co skutkuje zlewnymi potami.