_terranova_
30.05.2012 20:25
Czy moze ktos z Was sie orientuje o czym moze swiadczyc obecnosc leukocytow w badaniu moczu ich iilosc wynosi od 50 -70 przy normie 0-5. W badaniu wyszly takze azotyny i liczne bakterie oraz nablonki
Autor: _terranova_ • 30.05.2012 20:25 • 5 odpowiedzi
_terranova_
30.05.2012 20:25
mikee80
30.05.2012 20:49
Alex
31.05.2012 21:58
_terranova_
01.06.2012 19:40
O 23:58, dnia 2012-05-31 Alex napisał(-a):
Leukocyty to nie to samo, co białko.
Wygląda na to, ze masz bakteryjną infekcję dróg moczowych, to nic poważnego (przy tych wynikach obstawiam zapalenie pęcherza). Idz do rodzinnego, potrzebny antybiotyk.
No własnie zamierzam isc. Ale dopiero moge w poniedzialek bo w weekend go nie ma. Badanie robilem w prywatnym centrum medycznym i podobnie mi powiedziala Pani, ktora wydala mi wyniki. Ze to moze byc jakas infekcja.
To prawda, ze moze na to wskazywac obecnosc azotyn.
Bo podobno jakby bylo bialko to w wyniku byloby to uwzglednionie a o bialku pisze ze nie wykryto.
Alex
01.06.2012 19:57
_terranova_
02.06.2012 10:58
O 21:57, dnia 2012-06-01 Alex napisał(-a):
Proponuję nie gdybać samemu na temat wyników i nie wchodzić w kompetencje lekarzom. Trzeba mieć sporą wiedzę by umieć wyciągnąć wnioski z parametrów wyników laboratoryjnych, nie wystarczy wiedzieć, co oznacza podwyższony poziom jednego z nich. Poza tym wynik badania i tak rozpatruje się w kontekście innych rzeczy, takich jak wywiad, czas trwania dolegliwości, choroby towarzyszące itd. Tak na przyszłość: jest wynik badania -> idziemy do lekarza, który nas na nie skierował.
Natomiast schemat działania: badanie -> omówienie wyniku z laborantką, która uspokaja, ze nic poważnego się nie dzieje -> pytanie na forum DLA CHORYCH NA CHŁONIAKA o poszczególne parametry wyniku badania moczu - jest dla mnie delikatnie mówiąc niezrozumiały...
Ps. Pozwoliłam sobie zasugerować Tobie, co może oznaczać taki wynik badania, ponieważ zawodowo zajmuję się "podobnymi" rzeczami.
Oczywiście, iż rozumiem, że to lekarz podejmie własciwe działanie w celu interpretacji tych wyników i toku leczenia.
Nadmieniłem tylko, że już w momencie odbierania wyników Pani stwierdziła,że to jakaś infekcja ze wzgledu na obecność bakterii i azotynów. Zresztą sama powiedziała, że i tak najlepiej wrócic do lekarza i on określi kierunek działań.