Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

skóra po naświetlanaich

Autor: 8711 • 28.05.2012 15:06 • 4 odpowiedzi

8711

28.05.2012 15:06

Odpowiedz
Witam
21 maja skończyłam naświetlanie klatki piersiowej i szyi. Skóra wyglada okropnie co zniosę ale zauważyłam, że jest coraz bardziej sucha i coraz bardziej swędzi a na szyi wyskoczyła mi jakas swedzaca wysypka. Czy ktoś z was mógłby mi doradzic czy można coś z tym zrobic? Kiedy mogę zacząc nawilzac skórę? i po jakim czasie od zakonczenia mogę zrobic peeling tych naswietlanych miejsc? I czy przez całe lato muszę chodzic w chustce i osłaniac je?

Dziękuje za odpowiedź. Mam nadzieję, że nie powtarzam czyjegoś wątku bo szukałam nie znalazłam nic takiego. Jeśli tak się zdarzyło to przepraszam.

Paul89

28.05.2012 16:10

Odpowiedz

Hej moja skóra po naświetlaniach też była troszkę zaczerwieniona i sucha z tymże mi lekarz - radiolog przepisał specjalną maść strasznie tłustą robioną chyba w aptece, którą miałam się smarować przez miesiąc/ 2 miesiące i na dzień dzisiejszy skóra wygląda dobrze nie ma nawet śladu po naświetlaniach - moja rada myślę, że powinnaś poradzić się swojego lekarza, bo kombinowanie samemu z różnymi maściami może przynieść więcej szkody niż pożytku - pozdrawiam.

Gizmo

28.05.2012 19:13

Odpowiedz

No ja mogę Ci polecić smarowanie tej skóry kremem z Ziołoleku, który nazywa się Aquastop Radioterapia i jest przeznaczony właśnie do takich celów. Mi go polecali na radioterapii, stosowałam i swędzenie przeszło w oka mgnieniu. Krem kosztuje grosze, już nie pamiętam ale coś koło 15-20zł z tym, ze jest tłusty więc tubka starcza na długo:) Na pewno nie zaszkodzi spróbować, a może i Tobie pomoże:)

8711

30.05.2012 10:14

Odpowiedz

Dziekuje za rady:) ten krem sobie kupię bo swędzi coraz bardziej. A odpowie mi ktoś na pytanie w związku z tym zasłanianiem okolic naświetlanych? czy wystarczy ze pozniej bede je smarowac kremem z wysokim filtrem czy przez całe lato musze nosic jakies apaszki zeby calkowicie osłonic od słonca.

Gizmo

30.05.2012 12:25

Odpowiedz

No formalnie trzeba by było zasłaniać - pewnie tak odpowie większość lekarzy. Ja specjalnie nie zasłaniałam. Jak skóra doszła do siebie to smarowałam wysokim filtrem dla dzieci i tyle. Nic złego się nie stało.